Υπέροχες Γυναίκες: Μιλήσαμε με τη δημιουργό του online community

Written by on March 16, 2021

Οι Υπέροχες Γυναίκες είναι από τα πιο πετυχημένα communities αυτή τη στιγμή στο social mediaκό σύμπαν. Δημιουργήθηκαν από την εξαιρετική οικονομολόγο και κοινωνική επιχειρηματία Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου το 2019 και έχουν καταφέρει, ανάμεσα στα αμέτρητα likes, να βοηθήσουν ουσιαστικά αρκετές γυναίκες εκεί έξω/μέσα.

Τα posts και τα άρθρα τους (κυρίως) στο Instagram, το site τους και τη Facebook σελίδα τους σχετίζονται με την επικαιρότητα, τη διαφορετικότητα, τον σεξισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον φεμινισμό, οτιδήποτε θα έπρεπε να θεωρείται κοινή λογική αλλά δεν είναι. Τα αντιμετωπίζουν όλα με σωστό τρόπο, ωραία αισθητική, χιούμορ, όπως θα έκανε κάθε άνθρωπος δηλαδή, που σέβεται τους γύρω του. Όσα ποστάρουν και γράφουν αφορούν όλους, ανεξάρτητα με το φύλο, τις καταβολές, την εθνικότητα, το σεξουαλικό προσανατολισμό κι ανοίγουν ενδιαφέροντα threads.

Οι Υπέροχες αξίζουν ένα χειροκρότημα παραπάνω γιατί δεν είναι μία ακόμη online κοινότητα που επιπλέει στην όποια επιφάνεια των πραγμάτων και απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Αλλά είναι παρούσα σε ό,τι συμβαίνει και μοιράζεται τις εμπειρίες των μελών της για να ακουστούν σε όλους. Πρόσφατα, με αφορμή το #metoo, σε συνεργασία με την δημοσιογράφο Ηλιάνα Μάγρα, δημοσίευσαν και μία σημαντική έρευνα στην Καθημερινή με περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Θα εκτιμήσεις τη founder του συγκεκριμένου πρότζεκτ από τις πρώτες κιόλας γραμμές αυτής τη συζήτησης. Mιλήσαμε με τη Μαρία- Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από απόσταση -εκείνη Θεσσαλονίκη, εμείς Αθήνα- για όσα μονοπωλούν αυτό το διάστημα τις οθόνες μας αλλά και το δικό της, γεμάτο παιδικά γέλια, δυνατή μουσική, ηρωίδες σειρών κόσμο της.

Από τη στιγμή που ξεκίνησες τις Υπέροχες Γυναίκες έως τώρα, τι άλλαξε σ’ εσένα όσον αφορά τον τρόπο σκέψης σου και τι καινούριο έχεις μάθει;

Οι Υπέροχες Γυναίκες με άλλαξαν σαν άνθρωπο. Κάθε ιστορία με διαμορφώνει και πολλές από αυτές, μου έχουν αλλάξει βασικές απόψεις που είχα σαν γυναίκα. Κάτι που με εντυπωσιάζει και δεν θα παύει να με εκπλήσσει, κάθε φορά, είναι η δύναμη που έχει μία ενωμένη κοινότητα και η μαγεία ότι όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να βρεις τη δύναμη να ζητήσεις βοήθεια. Σαν χαρακτήρας και σαν γυναίκα ήμουν πολύ πιο εσωστρεφής και δεν μιλούσα πάντα για αυτά που με προβληματίζουν ή με ενοχλούν στην κοινωνία, στην εργασία, κτλπ. Πλέον, οι Υπέροχες Γυναίκες και η κάθε μία συμμετέχουσα, μου δίνει τη δύναμη να νιώθω ότι δεν είμαι μόνη και ότι μπορώ να μιλήσω και να αλλάξω οτιδήποτε με ενοχλεί.

Σχετικά με την επιρροή των Υπέροχων στον κόσμο και το feedback που παίρνετε, ποιο είναι πιστεύεις το πιο σημαντικό πράγμα που έχετε καταφέρει;

Θεωρώ ότι οι Υπέροχες Γυναίκες αποτελούν ένα ασφαλή διαδικτυακό «τόπο» για τη σύγχρονη γυναίκα. Πιστεύω ότι ακόμα και η παρουσία μας στα social media έχει μία πιο συμπεριληπτική δομή συγκριτικά με ό,τι υπήρχε στα social πριν δύο χρόνια όταν ξεκινήσαμε. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε καταφέρει είναι ότι οι γυναίκες στρέφονται στις Υπέροχες Γυναίκες για να μοιραστούν τις πιο προσωπικές τους στιγμές, τους μεγαλύτερους τους φόβους. Για να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Και για να συμμετέχουν σε δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Όλο αυτό το διάστημα που συμβαίνει το #metoo, τι έχεις διαπιστώσει βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου στα social media, διαβάζοντας τις μαρτυρίες και μιλώντας με κάποιους ανθρώπους για τις εμπειρίες τους;

Οι άνθρωποι και τα θύματα που έχουν δεχτεί οποιαδήποτε μορφή βίας έχουν τρομερή ανάγκη να μιλήσουν. Δυστυχώς όμως η έλλειψη δομών, νομικού πλαισίου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος οδηγούν στη σιωπή, που έχει τρομακτικές επιπτώσεις στις ζωές των θυμάτων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Χαίρομαι πολύ που με αφορμή τη Σοφία Μπεκατώρου και τη Ζέτα Δούκα, ξεκίνησε το #metoo στην Ελλάδα. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν γίνουν προσπάθειες να συνεχιστούν οι αποκαλύψεις και σε άλλους κλάδους μέχρι να έρθει ουσιαστική αλλαγή, είναι θέμα χρόνου να χαθεί το κίνημα μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όταν αναφερόμαστε στον φεμινισμό;

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές μπερδεύουμε την έννοια του με αυτή του σεξισμού. Ο φεμινισμός απευθύνεται και στα δύο φύλα και αποσκοπεί στην ισότητα. Ο σεξισμός ακριβώς το αντίθετο. Έτσι λοιπόν όταν η έννοια του φεμινισμού εκλαμβάνεται με λάθος τρόπο, δημιουργούνται “παρεξηγήσεις” για το τι πρεσβεύει ακριβώς.

Έχουμε χειροκροτήσει και τις απόψεις αρκετών ανδρών όσον αφορά την επικαιρότητα. Πιστεύεις πως αλλάζει κάτι στην κοινή αντίληψη των ανδρών ή εκείνοι αποτελούν εξαιρέσεις;  

Πιστεύω ότι σήμερα όλοι οι άνθρωποι είναι πιο έτοιμοι να ακούσουν για θέματα που πριν 5 χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να αναφέρουμε. Δυστυχώς όμως, από το να ακούσουν μέχρι το να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν, είναι ένας πολύ μακρύς δρόμος. Με εκπλήσσει πάντα θετικά όταν κάποιος άντρας παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες και θεωρώ ότι όσο περισσότεροι το κάνουν, τόσο πιο κοντά στην ισότητα θα βρισκόμαστε.

Ειδικά τις τελευταίες μέρες με όλα αυτά που βιώνουμε, νιώθεις ότι είναι αδύνατον να κάνουμε διάλογο αν δεν χωριστούμε σε στρατόπεδα; Πώς θα μπορούσε να αλλάξει ή έστω να βελτιωθεί αυτό;

Θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα έχουμε φτάσει στα άκρα. Είναι αδύνατο να πει κάποιος άνθρωπος την άποψη του χωρίς να του φορέσουν μία «ταμπέλα», χωρίς να τον χρωματίσουν, χωρίς να δυσαρεστηθεί κάποιος. Δυστυχώς δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό. Ο διχασμός «πουλάει» περισσότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια συσπείρωσης.

Είσαι και μαμά ενός κοριτσιού. Τι σου έμαθε πρόσφατα εκείνη και σε ξάφνιασε;

Γενικά έχω αρχίσει να είμαι πολύ προκατειλημμένη με τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε και τα μηνύματα που περνούσαν. Έτσι, λοιπόν, είμαι προσεκτική με ποια επιλέγω να της διαβάσω και πάντα ακολουθεί μία συζήτηση και τοποθέτηση, ώστε να είμαι σίγουρη ότι δεν έχει λάβει κάποια μηνύματα που θεωρώ λάθος.

Η Κοκκινοσκουφίτσα, λοιπόν, είναι ένα παραμύθι το οποίο σχεδόν απεχθάνομαι και δεν είχα σκοπό να της το διαβάσω. Παρόλα αυτά, έφτασε στα χέρια της από άλλους ανθρώπους. Ένα πρωί, η κόρη μου γύρισε και μας είπε ότι ίσως τελικά ο λύκος δεν ήταν τόσο κακός. Απλά αυτό που ήθελε ήταν παρέα και ίσως, ρούχα σαν της γιαγιάς που δεν του πήραν οι γονείς του. Υπάρχουν πολλές φορές που ένα 2,5 χρονών παιδί σε κάνει να σοκάρεσε από το πόσο αφιλτράριστη και τελικά σωστή είναι η οπτική των παιδιών σε κάποια θέματα. Νιώθω συνεχώς ότι τα παιδιά είναι πολύ καλύτεροι άνθρωποι από εμάς τους ενήλικες.

Τι/ποιος σε κάνει να γελάς περισσότερο;

Ο συζυγός μου με κάνει να γελάω περισσότερο από τον καθένα. Αρχίζω να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά θεμέλια μιας πετυχημένης σχέσης.

Ένα top 5 τραγουδιών που θα έβαζες οπωσδήποτε στο soundtrack της ζωής σου.
Τα tabs που είναι ανοιχτά στον υπολογιστή σου σε καθημερινή βάση.

Νέα ξένων οργανισμών, social media -καθώς από εκεί πλέον έρχεται όλη η πληροφορία-, e-mail, ένα κενό word document για ιδέες, μία κενή σελίδα έτοιμη για search για οτιδήποτε μου έρθει στο μυαλό να αναζητήσω. Επίσης, τα Tasks της Google για καθημερινή οργάνωση και δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο, το zoom.

Ποιος γυναικείος χαρακτήρας από ταινία ή σειρά θα μπορούσε να είναι η καλύτερη συγκάτοικος στην καραντίνα;

Νομίζω ότι η καραντίνα θα είχε άλλο νόημα με την Phoebe Waller Bridge της σειράς Fleabag και την Kate Foster (Catherine Reitman) της σειράς Working Moms.

Τι σ’ αρέσει να κάνεις για να αποφορτίζεσαι από δουλειά και υποχρεώσεις;

Με το που γυρνάω σπίτι μετά τη δουλειά παίρνω την κόρη μου και βγαίνουμε βόλτα. Αυτό με αποφορτίζει πάντα. Αν δεν έχει καλό καιρό, αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε πολύ δυνατή μουσική και να χορεύουμε με πολύ αστείο ή έντονο τρόπο.

*Βρίσκεις τις Υπέροχες Γυναίκες:


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background