Χρήστος Μαγγανάς: Εκτυπώνει αφιλοκερδώς 3D Ασπίδες και δίνει τα ΣΟΣ

Written by on April 9, 2020

Ο Χρήστος Μαγγανάς είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους 3D artists – animators που είχα την τύχη να συνεργαστώ χρόνια πριν, την εποχή που δούλευα στον χώρο της διαφήμισης. Οι δρόμοι μας, με τον καιρό χάθηκαν, αλλά κρατήσαμε διαδικτυακή επαφή. Ευτυχώς το facebook δεν σε βοηθάει μόνο να μην ξεχνάς γενέθλια και γιορτές αλλά σ’ ενημερώνει κιόλας για τα νέα παλιών φίλων και συνεργατών.
Κάπως έτσι συνέβη και τώρα. Μια πρόσκληση απο τον Χρήστο σ’ αυτό το group στο facebook ήταν η αφορμή να πιάσουμε την κουβέντα μετά από χρόνια.
Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή λοιπόν, ο Χρήστος βρήκε τρόπο να βοηθήσει την κατάσταση, εκτυπώνοντας αφιλοκερδώς 3D Ασπίδες Προσώπου, για νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.
Διάδωσε το και εσύ όπου μπορείς.

Τι είναι το 3D printing

Είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση ενος αντικειμένου, σχεδιασμένου σε έναν υπολογιστή / πρόγραμμα, τρισδιάστατης απεικόνισης (3d studio max /rhino/cinema 4d /zbrush κτλ).
Κοινώς, η υλοποίηση ενος αντικειμένου από κάτι άυλο, σε πραγματικό. Ακούγεται λίγο επιστημονική φαντασία αλλά είναι σχετικά απλό. Το καταλληλο μηχάνημα, λειτουργεί με συντεταγμένες και εκτυπώνει το αντικείμενο, αφού πρώτα το έχει αναλύσει σε πολλά επίπεδα (layers), τα οποία εναποθέτει, το ένα πάνω στο άλλο.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο;

Στο δημιουργικό γραφείο xsquare designlab, που έχουμε μαζί με τον συνεργάτη μου Χριστόφορο Κώνστα, έχουμε έναν 3D εκτυπωτή που χρησιμοποιούμε για να υλοποιούμε διαφορες μακέτες αντικειμένων, αλλά και custom made αντικείμενα για κάποιες εγκαταστάσεις μας.

Πριν 2 εβδομάδες, είδα την ανάρτηση ενός συνεργάτη και φίλου στην Αμερική σχετικά με την 3D εκτύπωση προστατευτικών ασπίδων για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας. Όταν μπήκα και το έψαξα, είδα οτι είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό και ότι υπάρχουν ήδη πολλά open source αρχεία εγκεκριμένα και απο το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας (NIH). Όπως αυτό εδώ. Αλλά και αυτό στο thingiverse, έναν ιστότοπο για ανταλλαγή αρχειων 3D εκτυπωτών.

Ρώτησα έπειτα, μια φίλη καρδιολόγο στο Λαϊκό Νοσοκομείο κατά πόσο μπορεί να χρειάζονται και να χρησιμοποιήσουν κατι τέτοιο. Μου είπε λοιπόν, οτι σίγουρα χρειάζονται τέτοια υλικά οπότε ξεκίνησαμε να τυπώνουμε. Γενικά, δεν ήταν κάτι που μας ηρθε από μόνο του. Απλά είπαμε να το πάμε ενα βήμα πιο πέρα για όσο μπορούμε.

Ποιά είναι τα υλικά που τυπώνεις και προσφέρεις στα νοσοκομεία;

Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Λέγεται Ασπίδα Προσώπου και κάνει ακριβώς αυτο που λέει, μαζί με την μάσκα που όλοι ξέρουμε πια. Προστατεύει όλο το πρόσωπο και ιδιαίτερα τα μάτια, από τυχόν επαφή με σωματίδια από μολυσμένους ασθενείς.

Στέλλα Βάκρου, Ειδικευόμενη Καρδιολογίας, ΓΝΑ «Λαϊκό»

Περίγραψε μας την διαδικασία 

Τυπώνεται τρισδιάστατα ο σκελετός της ασπίδας, που είναι και το βασικό στοιχείο. Στερεώνεται στο κεφάλι και πάνω σε αυτό, προσαρτώνται μετά τα υπόλοιπα στοιχεία.

Στον εκτυπωμένο σκελετό απο PLA (ΠΟΛΥΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ*) προσαρμόζονται πάνω του, υλικά του εμπορίου όπως:

  • Λάστιχο στο πίσω μέρος για να συγκρατεί και προσαρμόζεται σε διάφορα μεγέθη του κρανίου.
  • Αφρώδες υλικο για τα σημεία επαφής στο μέτωπο (εγώ βρήκα από το σούπερ μάρκετ, αυτό που βάζουμε στις πόρτες για να μην μπαίνει αέρας και χτυπάνε).
  • Και τέλος, διαφάνειες pvc (σαν αυτές που τυπώνονται σε laser copy για παρουσιάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να είναι απόλυτα διαφανείς).

Έτσι, ολοκληρώνεται η συναρμολόγηση της.

Τι ανταπόκριση έχει;

Αυτό που ξέρουμε είναι πως ό,τι και να προσφέρεις, σε όποιο μικρό ή μεγάλο βαθμό μπορεί ο καθένας, σίγουρα εκτιμάται και χρησιμεύει. Αν γινόταν να παραχθούν αρκετές ασπίδες για όλο το προσωπικό υγείας, νομίζω πως δεν θα πήγαιναν χαμένες.
Άλλωστε η συνεχής έκκληση τους είναι για ιατρικό υλικό και υλικό προστασίας. Ο καθένας μας ας προσφέρει με όποιο τρόπο μπορεί. Εμείς απλά έτυχε να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο, αυτή την στιγμή.

Πόσο χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι η υλοποίηση τους για σένα;

Κάθε μάσκα παίρνει γύρω στη μιάμιση ώρα να τυπωθεί (είναι δυστυχώς μια χρονοβόρα διαδικασία ακόμα). Οπότε είναι ήδη πεπερασμένος ο αριθμός που μπορούμε να παράξουμε κάθε μέρα. Γι’ αυτό και δημιούργησαμε το γκρουπ στο facebook ,μηπως και ενδιαφερθούν και άλλοι με 3D εκτυπωτές.

Μέχρι τώρα, εχουμε φτιάξει 60 με 70 ασπίδες κι ο εκτυπωτής δεν εχει σταματήσει να τυπώνει από την ημέρα που ξεκίνησα.

Όσον αφορά το κόστος, είχαμε ήδη υλικό που χρησιμοποιούμε για τον εκτυπωτή (όχι ότι δεν κοστίζει) και δεν το αγοράσαμε γι’ αυτό τον σκοπό. Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό, τα υλικά μόνο για κάθε μάσκα πρέπει να είναι γύρω στο 1,5 ευρώ, χωρίς τον χρονο προσωπικής εργασίας.

Είναι εύκολο να βρεθούν τα υλικά που χρειάζονται για την εκτύπωση μέσα στο lockdown που ζούμε;

Εκεί υπάρχει ενα μικρό θεματάκι. Το υλικό, όπως είπα, το είχαμε για τον εκτυπωτή. Ένας φιλος μας που παράγγειλε, το πήρε σε 2 μέρες (έχει πολλά πια μέρη με 3D printing υλικά στην Eλλάδα) και έχει ξεκινήσει κι αυτός.
Και τα άλλα υλικά τα βρίσκεις online, απλά δεν εχεις την επαφή με το υλικό, όπως σε ένα κατάστημα που θα δεις ας πούμε αν η ζελατίνα είναι αυτή που χρειάζεσαι. Και εκεί είχαμε μια ατυχία, μιας και αγόρασαμε αρκετή από κάπου αλλά δεν ήταν αρκετά καθαρή, οπότε έπρεπε να πάρουμε άλλη και να περιμένουμε πάλι για παράδοση.

Επίσης, τώρα όλα παίρνουν λίγο πιο πολύ χρόνο για να σου έρθουν. Αλλά έρχονται. Νομίζω πως ένας λόγος για την δημιουργια του facebook group, είναι και γι΄αυτές τις συμβουλές και ανησυχίες!

Υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες που διαθέτουν τον εξοπλισμό στην Ελλάδα και μπορούν να βοηθήσουν;

Φαντάζομαι υπάρχουν αρκετοί ούτως ώστε να κάνουμε έστω και μια μικρή διαφορά. Απλά ο καθένας από μόνος του μπορεί να μην το τολμά από απλη άγνοια της δύναμης του τι μπορεί τελικά να προσφερει. Όσο μικρό και λίγο. Κάπως έτσι είμαστε όλοι γενικώς.

Η συλλογικότητα όμως έχει άλλη δυναμική. Ήδη κατά την δημιουργία του group είδα άλλη μια ενέργεια από μια ομάδα που έχουν σαν κύρια ασχολία το 3D printing, τους stereolab.gr και είναι προς τιμήν τους.

Γενικά πιστεύω πως για να προσφέρεις κάτι, δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Mόνο όρεξη για βοήθεια σε όποια μορφή. Μια κατάσταση όπως αυτή που ζούμε τώρα, τα βάζει όλα σε ξεκάθαρη προοπτική.
Αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση είναι ο μόνος τρόπος να πας μπροστά τελικά.

Κι αυτός, νομίζω είναι ο καλύτερος επίλογος γι’ αυτή τη σύντομη και τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Χρήστο.
Μην ξεχνάς ότι μπορείς να μπεις στο facebook group τους και να συνεισφέρεις κι εσύ στην προσπάθεια τους.


*Το πολυ(γαλακτικό οξύ) ή πολυγαλακτικό οξύ ή πολυλακτίδιο (PLA) είναι ένας βιοδιασπάσιμος και βιοδραστικός θερμοπλαστικός αλειφατικός πολυεστέρας, που προέρχεται από αναλώσιμες πηγές, όπως το άμυλο καλαμποκιού]Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background