17η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Εmoji!

Written by on 17 Ιουλίου, 2018

Στην περίπτωση που δεν το ξέρετε, η 17η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εmoji και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο (που αλλού;) σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Πάνω από… 6 δισεκατομμύρια emojis ανταλλάσσονται καθημερινά, με το 90% της διαδικτυακής κοινότητας να τα χρησιμοποιεί κατά κόρον.
Το 2016, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης τα πρόσθεσε στη μόνιμη συλλογή του – δηλαδή, τα αρχικά πρώτα 176 emojis που δημιούργησε ένας μηχανικός λογισμικού, ο Shigetaka Kurita, το 1999. Ο Ιάπωνας κομπιουτεράς εργαζόταν στην εταιρεία NTT DoCoMo, μία από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Λόγω των περιορισμών στις οθόνες των ιαπωνικών smart phone, ο Kurita αποφάσισε να αναπτύξει εικονογράμματα ώστε η ανταλλαγή πληροφοριών να γίνει πιο αποτελεσματική και έτσι η ιστορία γράφτηκε με  emojis …γράμματα!

Πάντως, ο Αμερικανός καθηγητής πληροφορικής, Scott Fahlman, είχε προτείνει το σύμβολο 🙂 από το -μακρινό, πια- 1992.
Η λέξη “emoji” είναι σύνθετη, από τα e(εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia. Η οποία αναγνωρίζει ως τίτλους κάποια emoji, όταν αυτά μπορούν να συνδεθούν με μια συγκεκριμένη σελίδα στο site. Για παράδειγμα, το emoji που απεικονίζει ένα πράσινο μήλο κατευθύνει τον χρήστη της Wikipedia στη σελίδα της για τα μήλα.
Τα emoji εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1999, αλλά στην αρχή επικράτησε ένα χάος, αφού κάθε φορέας τηλεπικοινωνίας κωδικοποιούσε τα γραφικά με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, πιθανώς κάποιος να έστελνε emoji «thumps up» και εκείνος που το λάμβανε μπορεί να το διάβαζε ως «thumps down» – «μα, να σου εξηγήσω, δεν είναι αυτό που διάβασες».Η Google ήταν η βασική εταιρεία η οποία προέβη στην τυποποίηση των emoji. Το 2007 συνεργάστηκε με τις ιαπωνικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας που πρωτοστάτησαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, για να υιοθετήσουν έναν πρότυπο κώδικα, προκειμένου να «μεταφερθούν» στο Gmail και έτσι προστέθηκαν στο Unicode.
Κι αν αναρωτιέστε πώς προκύπτουν όλα αυτά τα emoji, μια ΜΚΟ, η Unicode Consortium -με μέλη όπως η Google, η Adobe και η… ινδική κυβέρνηση- είναι εκείνη η οποία αποφασίζει τα πάντα όσον τα αφορά. Το 2013, η λέξη «Εmoji» προστέθηκε στο λεξικό της Οξφόρδης, αλλά είχε προλάβει να μπει πολλά χρόνια πριν στον τρόπο συνομιλίας πολλών.

Σήμερα, ένα emoji μπορεί να σε «ξελασπώσει» ως μια γρήγορη-ουδέτερη απάντηση, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έτσι χάνεται η ανθρώπινη έκφραση. Και μπορεί να έχουν δίκιο.
Τι να πεις…

Α.Μ

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background