Είσαι πάνω από 40; Μπράβο σου που έφτασες ως εδώ, μάθε τώρα και πόσες ώρες πρέπει να δουλεύεις!

Written by on June 25, 2018

Πέρασες τα πρώτα –άντα, πέρασες και τα δεύτερα. Ας μην κρυβόμαστε, είσαι, πια, ένας μεσήλικας, σόρι. Έχεις υποχρεώσεις, έχεις έξοδα και εκείνο το καταραμένο το τυχερό παιχνίδι -που άμα «κάτσει» θα σου αλλάξει τη ζωή- δεν σε έχει αναδείξει νικητή. Άρα, πρέπει να δουλεύεις και για καθαρά πρακτικούς λόγους. Η εργασία, ναι, -όπως έλεγαν κάποιοι σιχαμένοι, κάποτε- μπορεί να απελευθερώνει, να σε κάνει δημιουργικό, αλλά τη χρειάζεσαι κυρίως για την επιβίωσή σου. Μην εξηγούμε τα αυτονόητα, τώρα. 
Και είσαι, πια, 40 ετών – σόρι που στο θυμίζω συνέχεια. Και πόσες ώρες «πρέπει» να δουλεύεις; Αυτό το «πρέπει» αποτελεί έναν από τους ψυχαναγκασμούς της ζωής μας. Και από τότε που ξεκίνησε η κρίση και οι συνάδελφοί σου απολύθηκαν, «επειδή η επιχείρηση δεν βγαίνει», πρέπει (νάτο, πάλι) να κάνεις τη δουλειά τριών-τεσσάρων-πέντε ατόμων. Πόσες ώρες δουλεύεις, λοιπόν; Πολλές. Αλλά δεν είναι σωστό…Προτού προλάβεις να αναφωνήσεις «σώπα, σιγά τα news», να ενημερώσω ότι οι εργαζόμενοι άνω των 40 ετών δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη δουλειά, μόνο όταν εργάζονται μόλις τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αλλιώς, ο εγκέφαλός τους κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες.

Και, όχι, δεν είναι τρολιά, σε αυτό κατέληξαν Αυστραλοί επιστήμονες!
Όπως απέδειξε  μια σχετική έρευνα, όσοι εργάζονται περισσότερες από 25 με 30 ώρες την εβδομάδα, δεν είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους: «οι επιπλέον ώρες εργασίας επηρεάζουν σοβαρά την πνευματική τους απόδοση και την ποιότητα της εργασίας τους», όπως αναφέρει ξεκάθαρα η ίδια έρευνα. Ταυτόχρονα, αποδείχθηκε ότι η πνευματική κόπωση καταστρέφει τους εγκεφαλικούς νευρώνες, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο επιδρά και η αϋπνία.Πιο αναλυτικά, τα δεδομένα αυτής της μελέτης συντάχθηκαν από επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (ψαρωτικό, έτσι;). Αυτή η ομάδα -καλή της ώρα, όπου και να είναι-  εξέτασε τον συσχετισμό της οικονομικής και προσωπικής ευημερίας των ανθρώπων, σε συνάρτηση με την οικογενειακή δομή και την εργασία τους.
Η μελέτη ανέλυσε τις εργασιακές συνήθειες και τα αποτελέσματα εγκεφαλικών τεστ σε περίπου 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες από την Αυστραλία, που είχαν ηλικία άνω των 40 ετών, καλή ώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όταν η εργασία είναι μερικής απασχόλησης ο εγκέφαλος των εργαζόμενων παραμένει σε διαρκή διέγερση και η πνευματική τους απόδοση δεν επηρεάζεται από την εξάντληση και το άγχος. Οι ίδιοι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους οι χώρες που εξετάζουν την αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης. Γκούχου, γκούχου, ακούει η Ελλάδα;
Οι εθελοντές που συμμετείχαν, κλήθηκαν να διαβάσουν δυνατά ένα κείμενο, να απαγγείλουν λίστες με αριθμούς και να συνδυάσουν γράμματα με αριθμούς. Εννοείται πως όλα αυτά έγιναν κάτω από πίεση χρόνου – όπως είσαι στη δουλειά σου, δηλαδή. Για να μην τα πολυλογούμε, οι συμμετέχοντες -οι οποίοι εργάστηκαν περίπου 25 ώρες την εβδομάδα- παρουσίασαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και επιδόσεις.Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι οι πνευματικές ικανότητες εκείνων που εργάζονται περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να είναι χαμηλότερες από τους άνεργους ή αυτούς που δεν απασχολούν καθόλου τον εγκέφαλό τους.
Και αυτή η έρευνα, όπως και άλλες παρόμοιες, για άλλη μια φορά, θα γυρίσει από γραφείο σε γραφείο, θα προκαλέσει μια ευχάριστη διάθεση στον εργασιακό χώρο, θα γίνει πλακίτσα με τον CEO και θα κάνει να ακουστούν πολλές παρόμοιες ατάκες: «τριημεράκι, παιδιά, δεν πρέπει να δουλεύω περισσότερο, για να μπορώ να αποδίδω, να μην κάψω τον εγκέφαλό μου». Αμέσως μετά, ο καθένας θα γυρίσει στη θέση εργασίας του, θα σκύψει το κεφάλι και θα συνεχίσει να δουλεύει για πέντε, ευχόμενος να μη «χτυπήσει» δωδεκαωράκι, για άλλη μια μέρα.

Αλλά πρώτα, πες μου και έξι νούμερα για να παίξω σήμερα…

Αλέξης Μαντάς

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background