War of Words: Κωνσταντίνος Καλφακάκος

Written by on 15 Σεπτεμβρίου, 2015

Είναι γαστρονομικός ξεναγός, dj και σπικέρ.
Κι αυτός είναι ο κόσμος του.

Αθήνα
Μεγάλωσα στα προάστια αλλά τώρα πια μένω στο κέντρο. Η Αθήνα μου φαίνεται, πλέον, αρκετά μικρή. Όχι ως προς την έκταση ή τον πληθυσμό της αλλά ως προς το μέγεθος της έκπληξης που μπορεί να προκαλέσει ένα νέο μέρος ή άνθρωπος που δεν ξέρεις. Παρ’ όλα αυτά εκτιμώ τη μοναδικότητα της. Άραγε σε πόσα πολλά μέρη του κόσμου μπορείς ν’ αράξεις άραγε -κυριολεκτικά- πάνω σε αρχαία χιλιάδων χρόνων με καλή παρέα και μια μπίρα από το περίπτερο;

Μουσική
Η μοναδική μεγάλη συλλογή που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα είναι η μουσική μου συλλογή. Όταν ανακαλύπτω ένα νέο καλλιτέχνη ή κάποιον από τα παλιά και μου αρέσει, τότε φτάνω στα άκρα μελετώντας τον και ψάχνοντας κάθε πιθανή πληροφορία για τον τρόπο που η ζωή του επέδρασε στο μουσικό του έργο. Κάπως έτσι αρκετοί φίλοι και γνωστοί με έχουν θέσει στη συνείδηση τους ως μουσική εγκυκλοπαίδεια. Χαίρομαι αλλά δεν το δείχνω. Η αγάπη μου για τη καλή μουσική και η ακατανίκητη ανάγκη που έχω για να την μοιραστώ με όσο πιο πολλούς μπορώ με ώθησε να εργαστώ ως τηλεοπτικός παρουσιαστής και αρχισυντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός και dj.

Σπίτι
Αυτές τις ημέρες αναζητώ νέο σπίτι. Κάθε τηλεφωνική συνομιλία ή επίσκεψη στα διαμερίσματα καταλήγει να είναι σαν μια hardcore αδιάκριτη συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη για το ποιόν και την επαγγελματική πορεία μου. Καταφέρνω να τους εμπνεύσω αλλά δυστυχώς όχι και αυτοί με τα διαμερίσματα τους.

Φίλοι
Μπορούν να είναι και πολλοί, ανάλογα με τα εκάστοτε κριτήρια που χρησιμοποιείς για να τους χαρακτηρίσεις έτσι. Φίλος δεν είναι μόνο αυτός που θα σου συμπαρασταθεί σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά και αυτός που θα χαρεί όσο και εσύ με μια επιτυχία σου. Με αυτή τη λογική ευτυχώς έχω αρκετούς καλούς φίλους.

Αναμνήσεις
Μπορώ να θυμηθώ καταστάσεις και περιόδους με κάθε τόσες λεπτομέρειες που μερικές φορές καταντά ανησυχητικό. Η δική μου αλάνθαστη μέθοδος για να προσδιορίσω τη χρονολογία ή την εποχή που έγινε κάτι είναι μέσω της μουσικής και των τραγουδιών που ακούγαμε στην εκάστοτε περίπτωση. Μετά από κάποιο σημείο της ζωής μας οι αναμνήσεις είναι το πιο καθοριστικό πράγμα. Η αποφυγή της λογικής του να νιώθεις κάτι ρουτίνα και η πραγματοποίηση ταξιδιών μια επένδυση ζωής που σίγουρα θα εκτιμήσεις όταν κάποια στιγμή θα έχεις μεγαλώσει περισσότερο από αυτό που φανταζόσουν.    Ψέμματα
To τραγούδι “Little Lies” των Fleetwood Mac περιγράφει πολύ ωραία την ανάγκη μας για “white lies”, όπως δηλαδή ονομάζουν τα ακίνδυνα μικρά ψέματα οι αγγλόφωνοι, με τα οποία δημιουργείς ακόμα πιο εύκολα ευχάριστες καταστάσεις. Όσο για τα υπόλοιπα, θα θυμάμαι το μαγνητάκι που είχε βάλει στο ψυγείο του πατρικού μας ο αδερφός μου και έγραφε «Όποιος δεν λέει ψέματα δεν χρειάζεται να θυμάται τίποτα».

Χρόνος
Mόλις πρόσφατα διαπίστωσα πως η λέξη αυτή περιέχει τη φιλοσοφική έννοια του χρονικού διαστήματος. Διαθέτουμε ένα πλούσιο λεξιλόγιο για να εκφράσουμε με ακρίβεια το κάθε τι. Σε αντίθεση με τη λέξη time, που από μόνη της είναι λίγη. Η κάθε ώρα και λεπτό μπορεί να γίνει λίγος ή πολύς χρόνος. Η σχετικότητα της φιλοσοφίας.

Καθρέφτης
Ο καθρέφτης μπορεί να λειτουργήσει παραμορφωτικά. Ειδικά όταν αντικρίζοντας το είδωλο μας βλέπουμε κάτι παραμορφωτικό, το οποίο ορίζουμε μέσα από την οπτική και άποψη των άλλων για εμάς. Αυτή είναι μια Φροϋδική ερμηνεία για τον κοινωνικό μας εαυτό την οποία κάποτε δυσκολεύθηκα ν’ αντιληφθώ πλήρως, αλλά θυμάμαι όσο τίποτα άλλο από τις σπουδές μου.

Κρίση
Κάθε φορά που σκέφτομαι την παρούσα οικονομική κρίση νιώθω πως δεν έχει τέλος. Σαν ένα κακό μεξικάνικο σίριαλ που δεν τελειώνει ποτέ. Γεμάτο με όλα τα κλισέ της διαπλοκής, της δολιοφθοράς και μπόλικη ίντριγκα.

Μέλλον
Το άγνωστο μπορεί να γίνει συναρπαστικό. Ειδικά όταν βλέπεις τη “μεγάλη εικόνα” που είναι η ζωή και όχι το βραχυπρόθεσμο μέλλον που μπορείς να προγραμματίσεις. Η μαγεία απαιτεί υπερβατικές καταστάσεις και έτσι πρέπει να πάρεις τα ρίσκα σου.

*Quick Info:

    • Άκουσε τα mix του Kωνσταντίνου εδώ   κι εδώ
    • Διάβασε τις σκέψεις του ακολουθώντας τον στο Instagram και το Twitter

Μαρία*Πετρίδη


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background