War of Words: Φοίβος Δεληβοριάς

Written by on 17 Νοεμβρίου, 2015

 O κόσμος του Φοίβου Δεληβοριά είναι γεμάτος  τρυφερότητα, από αυτήν την αγορίστικη, την λίγο αμήχανη, που σε να κάνει να θες να κλείσεις με δύναμη τα μάτια και να δεις όλα όσα δεν βλέπουν οι άλλοι σε εσένα. Κι ίσως γι ‘αυτό κάθε φορά που ακούω τα τραγούδια του, έρχονται στο μυαλό μου εκείνα τα αγόρια της εφηβείας μου. Τα μοναχικά, τα περίπου άντρες. Και η λαχτάρα, ανακατεμένη  με φόβο, που έβλεπα στα μάτια τους τις στιγμές εκείνες που νομίζαν πως δεν τους πρόσεχε κανείς. 

Εφηβεία
Ένα υπόγειο που κρύβεσαι απ’τα παιδικά χρόνια και μυείσαι στον «βρώμικο ενήλικο κόσμο» με τσοντοπεριοδικά, ενισχυτές και μουτζουρωμένα τετράδια. Όταν τελικά βγαίνεις έξω στον πραγματικό, ανακαλύπτεις ότι βρώμικοι είναι μόνο οι κανόνες του. Από σένα θέλει να δείχνεις καθαρός. Τζάμπα η προπόνηση του υπογείου.

Καλλιθέα
Ωραία λέξη, πάνω απ’όλα. Είχε 18 κινηματογράφους όταν μεγάλωνα. Τώρα έχει μόνο 2. Ο αγαπημένος μου λεγόταν ΠΑΡΕΛ. Τον είχε ένα ζευγάρι που λεγόντουσαν –στ’αλήθεια- Πάρις και Ελένη.

Ρομαντισμός
Δεν μ’αρέσει αυτό το θανατερό που έχει. Έφηβοι που αγαπιούνται και στο τέλος αυτοκτονούν μαζί. Μου αρέσει πιο πολύ η κρυμμένη ευαισθησία, το δράμα που σκεπάζεται με αστεία, η αγάπη που δεν το κάνει θέμα, το σεξ που είναι μόνο σεξ.

Παρελθόν
Δεν έχει μόνο βίντατζ φουστανάκια, ούτε και μόνο τάφους. Αν βρεις το δρόμο σου μέσα σ’αυτό, κάτι γίνεται και με το μέλλον.

Λογική
Έχω αυτήν την προκατάληψη που είχαν κι οι ποιητές εναντίον της. Έτσι κι αλλιώς δεν τα καταφέρνω να λειτουργήσω βάσει αυτής. Σιχαίνομαι όμως όταν λείπει από τους πολιτικούς ή τους άλλους «λειτουργούς». Αυτοί δεν μου αρέσει να μιλάνε για οράματα, για φαντασία και τέτοια. Όσο πιο πολλά τέτοια λένε, τόσο πιο επικίνδυνοι.

Γυναίκες
Κάπου ανάμεσα στο σώμα τους (που θέλω), στα λόγια που συνοδεύουν τις πράξεις τους (που δεν καταλαβαίνω), στην τρέλα (την οποία κρύβουν πολύ πιο ανεπιτυχώς από μας) βρίσκεται το κομμάτι που μου λείπει. Διάφοροι δίσκοι και συναυλίες για να το βρω.

Τεχνολογία
Όχι μόνο δεν έδιωξε την πλήξη όπως υποσχόταν, κάνει και το χρόνο να περνάει τρομερά γρήγορα. Είμαι δέσμιος όμως, όπως όλοι της γενιάς μου. Η επιστημονική φαντασία είναι η πίστη των παιδιών του ’80.

Αποτυχία
Η μόνη ευκαιρία να απολαύσει λίγο τη ζωή ο καλλιτέχνης. Η επιτυχία είναι ένα εκτεθειμένο μέρος, όλα καταγράφονται και οι ερεθισμοί έρχονται μόνο από κείνην και πηγαίνουν σε κείνην. Στην αποτυχία ερωτεύεσαι, τα δωμάτια έχουν μέσα ανθρώπους και τα ραδιόφωνα παίζουν μουσική.

Mουσική
Το μόνο μέρος που άμα μπεις στ’αλήθεια δεν σε βρίσκει κανείς. Αν συναντήσεις εκεί κάποιον, μόνο ένας μπορεί να είναι: ο εαυτός σου.

Αγάπη
Γι’αυτήν έχουν ειπωθεί τα περισσότερα ψέματα. Δεν είναι παράξενο, αφού είναι η μόνη αλήθεια.

*To νέο άλμπουμ του Φοίβου Δεληβοριά λέγεται “Καλλιθέα”.
Κυκλοφορεί σε special edition CD και Digital album στις 23 Νοεμβρίου. Είναι ήδη διαθέσιμο για προ-παραγγελία στο ψηφιακό κατάστημα της Inner Ear καθώς και στη σελίδα της στο Bandcamp.
Tο Σάββατο 28 Νοεμβρίου  θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά όλα τα τραγούδια στο Gagarin 205.

**Φωτογραφίες Πέτρος Κουμπλής.

 

Μαρία*Πετρίδη


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background