Η παιδική κηπουρική της Tracey Thorn και μία καψούρικη έξοδος κινδύνου

Written by on October 19, 2020

Υστερόγραφο ημέρας. Η Tracey Thorn εκτός από αγαπημένη φωνή, είναι κι επίμονη κηπουρός. Στο τελευταίο της tweet γράφει ότι βγήκε να ποτίσει τα λουλούδια της και σκέφτηκε πόσο μοιάζει η κηπουρική, με παιδικό παιχνίδι. Σκάβεις τρύπες με τα φτυάρια και με γυμνά χέρια, παίζεις με τους κουβάδες, γίνεσαι χάλια από τις λάσπες. Και προφανώς φεύγεις απ’ όλο αυτό το παράλληλο, άγχος- φρι σύμπαν, με τα ανάποδα χαμόγελα να είναι στη σωστή τους, καμπυλωτή πορεία.

Αυτή η παρομοίωση της Thorn θα θέλαμε να ισχύει και με άλλα πράγματα στη ζωή. Όλο αυτό το πανδημικό διάστημα, ψάχνουμε τρόπους να ξεφεύγουμε και συζητάμε πόσο πολύ έχουμε κουραστεί ψυχολογικά. Κυρίως γιατί επιλέγουμε να αποδράσουμε έστω για λίγο, μαζί με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν σβήσει από τη ram τους, τα βασικά. Όχι λόγω της δεδομένης κατάστασης αλλά επειδή αυτή η διαγραφή, αποτελεί μια καλά προγραμματισμένη στάση ζωής από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επικρατεί μία αστοχία υλικού γιατί πολλοί εκεί έξω/μέσα έχουμε ξεχάσει πόσο ωραίο παιχνίδι είναι η αμοιβαία καψούρα και πόσο άσχημο, ο σελφπιτισμός (έμπνευση στιγμής, το κρατάμε) που σου επιβάλλεται με το ζόρι. Έχουμε ξεχάσει πως τον άνθρωπο που δεν δίνει, δεν θα τον χωρέσει αυτή η ζωή”. Κι ενω συμβαίνουν αυτά, ο χρόνος περνάει σαν να παίζουμε σε ταινία του Charlie Kaufman. Προχωράμε σε μια μαρμότα περιμένοντας μαζοχιστικά να συμβει κάτι διαφορετικό που θα μας ξαφνιάσει γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ενσυναίσθησης.

Αλλά όπως και με τα φυτά, δεν αρκεί ένα πότισμα και καμία φροντίδα.

Κι αν -δικαίως- σκέφτεσαι ότι εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ έχεις τον χαβά σου, θυμήσου λίγο εκείνον τον καιρό. Που δεν ήξερες τι ώρα είναι, ποια μέρα και ποια χρονιά. Και ταυτόχρονα, μαζί μ’ εσένα, δεν το ήξερε κι ο/η άλλος/η. Κάπως έτσι δεν είναι το fair play;


Bonus track

Αυτά τα υπέροχα παιδιά επέστρεψαν την κατάλληλη στιγμή και ακούγονται δυνατά στα ηχεία αυτού του υστερόγραφου.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background