Στο The Eddy ξεπερνούν τα πάντα παίζοντας μουσική

Written by on May 22, 2020

Στο The Eddy, τη νέα σειρά που έχει σκηνοθετήσει -και- ο Damien Chazelle (La la Land, Whiplash), ξεπερνούν τα πάντα παίζοντας κι ακούγοντας μουσική.

Στην καθιερωμένη ερώτηση “Τι σειρά βλέπεις αυτόν τον καιρό;”, που σκάει πάντα κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη δεν είναι συνήθως μέσα στις απαντήσεις του λαού. Βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα μεγάλα φαβορί της Netflix ομάδας.

Όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη παραγωγή, επικράτησε ένας ενθουσιασμός στις κερκίδες. Πανηγυρίσαμε για το ντουέτο των υπέροχων André Holland (Moonlight) και Joanna Kulig (Cold War). Μετρήσαμε αντίστροφα για το παριζιάνικο μουσικό σύμπαν. Και τώρα που έφτασε η στιγμή να τη δούμε, δυστυχώς την πατήσαμε.

Η ιστορία επικεντρώνεται στις ζωές των ιδιοκτητών και της μπάντας του ομώνυμου, πολύπαθου τζαζ κλαμπ στο Παρίσι, ενώ κάθε επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε κάποιον από τους πρωταγωνιστές.
Μην περιμένεις γαλλική ρομαντζάδα, ροζ μιούζικαλ, ακορντεονάτα sous le ciel de Paris. Εδώ, το κεντρικό ρόλο έχει ο σκληρός ρεαλισμός και οι σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων. Όλα τα άσχημα ξορκίζονται μόλις αρχίζει το μουρμουρητό ενός κουπλέ (ένα συν στο soundtrack των Glen Balard και Randy Kerber) και τότε, οι αποστάσεις ασφαλείας, στενεύουν.

ΝΑΙ ΜΕΝ

To φάουλ του The Eddy είναι πως χαώνεται στην ίδια του την παρτιτούρα. Προσπαθεί πολύ να μη φανεί επιφανειακό, θέλει διακαώς να καλύψει όλα τα ψυχολογικά βάθη, μήκη, πλάτη των ηρώων του και δεν χαλαρώνει ούτε γι’ αστείο. Όπως όταν φτιάχνεις, υποθέτουμε, ένα τραγούδι, για να αρέσει σε όλους κι όχι για να εκφραστείς εσύ ο ίδιος.
Και έτσι στο τέλος, όλοι ξεχνούν γιατί ξεκίνησαν και βυθίζονται σε απλές μονότονες πρόβες ιστοριών χωρίς συναισθηματικό νόημα.

The Eddy

ΑΛΛΑ;

Έχει όμως, μια σανίδα σωτηρίας (ακολουθεί σπόιλερ όποτε μπες με δική σου ευθύνη). Υπάρχει ένα εκπληκτικό επεισόδιο που είναι ο λόγος για να εκτιμήσεις ολόκληρη τη σειρά. Και την ίδια τη ζωή. Η κηδεία ενός από τους πρωταγωνιστές μετατρέπεται σε ένα υπέροχο γλέντι γιατί τελικά ό,τι και να γίνει, όσα ζούμε, δεν θα μας τα πάρει κανείς πίσω. Ούτε ο γνωστός τύπος με τα μαύρα.

Η συγκεκριμένη σεκάνς ξεκινάει με μία ψυχρή, άχρωμη, διεκπαιρεωτική τελετή. Με την πρωτοβουλία ενός στενού συγγενή και χωρίς πολλά λόγια -όπως πρέπει να γίνεται δηλαδή πάντα με αυτές τις αποφάσεις- μέσα σε λίγη ώρα, μαζεύονται μουσικοί από παντού. Γέλια, κλάματα, βαθιά βλέμματα, δυνατά ρεφρέν, λυτρωτικά τζαμαρίσματα, σε μία αληθινή γιορτή που τιμά με τον καλύτερο τρόπο κάποιον που προσπάθησε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα αλλά φάλτσαρε.

Όχι, δεν είναι η γιόλο σοφία της ημέρας. Πάτησε play σ’ ένα μάθημα για το πόσο αναγκαίο είναι να σε στηρίζει η οικογένεια που επιλέγεις εσύ ακόμη και όταν δεν θα είσαι κοντά τους.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background