Μεγάλη έκθεση με έργα του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Written by on December 23, 2019

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση “TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου”.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση “TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου”.
Η σύλληψη της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από 20 Μαϊου μέχρι 25 Οκτωβρίου 2020, είναι του γνωστού Βρετανού κριτικού  και φίλου του καλλιτέχνη, Guy Brett και του Michael Wellen, επιμελητή διεθνούς τέχνης της Tate Modern.

Με περισσότερα από εβδομήντα χρόνια δημιουργίας, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης) θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητούσε την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Υπήρξε ένας απο τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει πρωτοπόρος μέχρι σήμερα. Πέθανε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου του 2019. 

Η έκθεση, η τελευταία που σχεδιάστηκε με συμμετοχή του καλλιτέχνη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για τον Takis διεθνώς. Συγκεντρώνει μια επιλογή από έργα του από το 1950 μέχρι τις αρχές του 2000, μεταξύ των οποίων την εγκατάσταση Μαγνητικών Πεδίων (Magnetic Fields, 1969) η οποία έχει εκτεθεί ελάχιστα στο παρελθόν, μουσικές συσκευές που παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους καθώς και «δάση» των χαρακτηριστικών Σινιάλωντου (Signals).
Εστιάζει στα επαναλαμβανόμενα θέματα που συναντάμε σε όλο το έργο του Takis:  Μέταλλο και μαγνητισμός, φως και σκοτάδι ήχος και σιωπή. 

Η παρουσίαση του έργου του Takis στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο καλλιτέχνης θεωρούσε την αρχαία γλυπτική. Iδιαίτερα τα κυκλαδικά ειδώλια, μια διαρκή πηγή έμπνευσης.  Στην πρώιμη γλυπτική του είναι εμφανής η άμεση επιρροή των αρχαίων κυκλαδικών αντικειμένων καθώς και των σύγχρονων γλυπτών του Alberto Giacometti, του Αlexander Calder και του Picasso.

Signals

Τα πρωτοποριακά του γλυπτά υπό τον τίτλο Signals, εξελίχθηκαν από το ενδιαφέρον του να συλλάβει το μυστήριο και το νόημα της αρχαίας τέχνης χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τα σύμβολα. Είναι η πρώτη φορά που τα έργα του Τakis θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τις κυκλαδικές αρχαιότητες που τόσο αγαπούσε.

Την έκθεση στην Αθήνα συνεπιμελούνται ο Michael Wellen και η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. 
Είναι συμπαραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με την Tate Modern και το MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, (Πτέρυγα Nεοφύτου Δούκα) 
20 Μαϊου 2020 έως 25 Οκτωβρίου  
Cycladic.gr


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background