Τα 10 πράγματα που έμαθα βλέποντας το Star Trek των 60’ς στο Netflix

Written by on June 5, 2020

Περιμένοντας τη στιγμή που κάποιο φωτεινό μυαλό εκεί μέσα, θα επαναφέρει ομοίως το Twilight Zone ή τα Golden Girls όπως το Star Trek, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που προηγήθηκε του Star Wars.

Στα γρήγορα

Η Γη συμμετέχει στη Ηνωμένη Ομοσπονδία Πλανητών και το διαστημόπλοιο Εντερπράιζ, τιμή της και καμάρι της, παίρνει τους δρόμους και τα διαστημικά βουνά για να ανακαλύψει παράξενους νέους κόσμους, νέα ζωή, νέους πολιτισμούς και να φτάσει θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ.

Πλοίαρχος του σκάφους είναι ο James T. Kirk. Πρώτος αξιωματικός ο Βουλκάνιος Mr. Spock, γιατρός o Leonard McCoy, πλοηγός o Ρώσος Pavel Chekov,  πηδαλιούχος ο Ασιατικής καταγωγής Hikaru Sulu, αξιωματικός επικοινωνιών η Αφρικοαμερικανή Uhura και μηχανικός ο Σκοτσέζος Montgomery Scott.

Η πρώτη τηλεοπτική σειρά- δηλαδή αυτή- είχε τριετή διάρκεια (1966-69) και έχτισε το μύθο της μέσα από τις συνεχόμενες επαναλήψεις της στα χρόνια που ακολούθησαν. Μέχρι που φτάσαμε δηλαδή στο απρόβλεπτο και χρήσιμο, Netflix.

Who Mourns for Adonais?

Αποδεικνύεται αυτό που όλοι υποπτευόμασταν. Οι Θεοί του Ολύμπου ήταν εξωγήινοι και μας είχαν έρθει από πολύ, πολύ μακριά. Και όχι μόνο αυτό. Δεν μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς την αγάπη του κοινού. Κι αυτό, αλήθεια. Γι’ αυτό και όταν τους ξεπέρασε, πήραν των ομματιών τους και γύρισαν πίσω, στο χόουμ πλάνετ, όπου και πέρασαν στη λήθη. Όλο αλήθειες. Εκτός από αυτό το φίνο το παλικάρι τον Απόλλωνα, που είχε άλλη γνώμη. Και πολύ υπομονή. Τύπου να περιμένει την παρέα του Captain Kirk. Μπας και σωθεί.

Καταπληκτικά εφέ #νοτ, συγκλονιστική ανασύσταση του Ολύμπου #νοτ και μια εντελώς άκυρη επιλογή του Michael Forest για τη θέση του Απόλλωνα, δηλαδή του Θεού του φωτός και του ήλιου, της ποίησης, της μουσικής και της μαντείας #αρααυτοπουεπρεπε (22 Σεπτεμβρίου 1967).

Arena 

Όταν σε πιάνουν τα τζαναμπέτικα σου και δεν μπορείς να τα βρεις με τον φίλο σου (ή τον εχθρό σου) και κάνεις σαν τρίχρονο που του πήραν το παιχνίδι, ε τότε, θα έρθει ο μπαμπάς, ο θείος ή έστω μια ανώτερη φυλή και θα σας πετάξει σε ένα άσχετο πλανήτη για να λύσετε τις διαφορές σας και να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Δηλαδή μέχρι να γίνεται άνθρωποι. Ή έστω σαύρες.

Μην νομίζεις, στα μάτια των 60’s Αμερικάνων τηλεθεατών, η φυλή των Gorn μπορεί και να μη φαίνονταν τόσο αστεία, όσο σου φαίνεται εσένα. Λέω εγώ τώρα (19 Ιανουαρίου 1967).

The Gamesters of Triskelion

Η Lady Gaga δεν είναι τελικά προϊόν της εποχής της. Ξεκάθαρα προϋπήρχε με τη μορφή της Angelique Pettyjohn χαμένη και ξεχασμένη κάπου στο Τριαδικό Σύστημα του επεισοδίου.

Και μετά αναρωτιέσαι από που στο καλό ξεπατίκωσε η άτιμη όλο αυτό το styling του Just Dance (5 Ιανουαρίου 1968).

Amok Time 

Δεν πα να είσαι άνθρωπος, δεν πα να είσαι και εξωγήινος, δεν πα να έχεις μυτερά αυτιά, δεν πα να έχεις και μεγάλη μύτη, σεξ και σχέσεις περνάνε κάτω από το ίδιο μικροσκόπιο. Σύμφωνα με την Βουλκανιάδα, ο Spock όταν φτάσει στο σωστό έτος θα πάθει σεξουαλικό αμόκ (Pon Farr το λένε) και άλλη λύση δεν υπάρχει, πρέπει να επιστρέψει στον πλανήτη και να ζευγαρώσει. Το οποίο και κάνει παίρνοντας μαζί του και τους φίλους του για να βλέπουν (πολύ τιμητικό μη νομίζεις).

Wanting is not the same thing as having” του λέει εκείνη που τον περιμένει από παιδί αλλά στην πορεία κάπου βαρέθηκε και γνώρισε άλλον. Νο γουόρις θα της πει αυτός, πολύ λογικό το βρίσκω. Και μετά, θα παλέψει μέχρι θανάτου για την ανάκτηση της. Βουλκάνιοι, τι περιμένεις…(15 Σεπτεμβρίου 1967).

Operation – Annihilate! 

Αν νόμιζες ότι το Alien ήταν μια πρωτότυπη ιδέα, εδώ σε θέλω, έλα να μιλήσουμε για παρθενογένεση. Ο Kirk και το παρεάκι του φτάνουν σε πλανήτη που μένει ο αδερφός, η νύφη και το ανίψι του και τους βρίσκει όλους σε κατάσταση “να είμαστε καλά να μας θυμάσαι“. Παράξενα όντα σαν ιπτάμενες σαλούφες -αμοιβάδες, κυνηγούν τον κοσμάκη, αράζουν πάνω του, τον κεντρίζουν, ο κοσμάκης γίνεται ο ξενιστής τους και αρχίζει να κυνηγά ο ένας τον άλλον με όλη τη μανία του εξωγήινου όντος στο κεφάλι τους.

Ένα από αυτά, την πέφτει στον Spock και δεν θες να ξέρεις τι παθαίνει. Όχι, θέλεις (13 Απριλίου 1967).

The City on the Edge of Forever 

Ο γιατρός McCoy τρυπιέται κατά λάθος με υπέρμετρη δόση αδρεναλίνης, αποτρελαίνεται και περνά μέσα από μηχανή χρόνου (που εντελώς τυχαία υπάρχει εκεί κοντά σε μυστηριώδη πλανήτη), στη γήινη δεκαετία του ’20. Kirk και Spock τον ακολουθούν για να τον μαζέψουν. Ο έρωτας του Κάπταιν με κόρη εποχής και το αναπόφευκτο της μαύρης μοίρας, είναι τελικά και το θέμα που δεν θα περιμένεις.

Είναι υπέροχο να παρακολουθείς την Joan Collins στα εντελώς νιάτα της. Και ακόμη πιο υπέροχο να την βλέπεις να καταλήγει ως άλλη Μιμή Ντενίση by Άννα Καρένινα ατ δι εντ οφ δε στορι. (6 Απριλίου 1967).

The Devil in the Dark 

Μπορείς να επικοινωνείς με τις πιο αλλόκοτες μορφές εξωγήινης ζωής (δηλαδή μια σφουγγαρίστρα από πυρίτιο) και αυτό να είναι κάτι εντελώς κωμικά απολαυστικό για τους άλλους; Φυσικά, όταν σε λένε Spock δεν έχεις αισθήματα και καθώς γίνεσαι ένα με τον άλλο (δηλαδή τη σφουγγαρίστρα), αποκτάς τα δικά του.

Αν ήμασταν στα Golden Globes θα ήταν αναμφισβήτητα προτεινόμενο στην κατηγορία Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy. Και θα την κέρδιζε! (9 Μαρτίου 1967).

Mudd’s Women 

Για να μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά σε ένα σπέις πρόγραμ δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις μόνο τον Τζακ Σπάροου πριν τον ανακαλύψουν οι Πειρατές της Καραϊβικής αλλά και τις Δαλιανιδικές μονδέλες της γειτονιάς πριν τις ανακαλύψουν τα τσακάλια του Σόπινγκ Σταρ.

Ο Harry Mudd ξετρέλανε τόσο πολύ τα πλήθη που επανήλθε και σε άλλο επεισόδιο στον επόμενο κύκλο. Τα κορίτσια του, τα συγκεκριμένα, πάλι όχι, έφεραν άλλα. Είναι μη το ‘χεις τελικά! (13 Οκτωβρίου 1966).

The Trouble with Tribbles 

Συζήτηση παρθενογένεσης νούμερο δύο. Ήταν τα Gremlins τα πρώτα τους είδους τους; Που κάτι παθαίναν από το πολύ φαΐ στη λάθος ώρα; Που ένα είχες στην αρχή και μετά εκατόν ένα; Που είναι τόσο γλυκά το πρωί και τόσο ατίθασα το βράδυ; Ο ιδιοκτήτης των Tribbles έχει τη δική του άποψη.

Όχι, δεν μπορείς να έχεις τα διαστημικά τερατάκια ως κατοικίδια σου. Ρώτα και την Uhura που παραλίγο να μετακομίσει σε άλλο αστρόπλοιο από τα τόσα γεννητούρια τους και την υπερκινητικότητα στην αγκαλιά της (29 Δεκεμβρίου 1967).

Mirror, Mirror 

Ήταν αναμενόμενο με αυτά τα πέρα δώθε του διακτινισμού κάποια στιγμή να είχαμε ένα κάποιο θεματάκι. Μαγνητική καταιγίδα εμποδίζει τον μεταφορέα και στέλνει το Kirk και άλλους τρεις σε άλλη πραγματικότητα του Εντερπράιζ– μια κάπως πιο Ναζιστική ας πούμε.

Αιώνες πριν το Fringe μας μιλήσει τόσο απολαυστικά για τις παράλληλες πραγματικότητες της πραγματικότητας, έρχεται αυτό το επεισόδιο και τα ξεκαθαρίζει όλα. Μπορείς για παράδειγμα να είσαι εδώ ένας υπέροχα αδέκαστος τύπος. Και εκεί απλά ένας τεράστιος καραγκιόζης. (6 Οκτωβρίου 1967)

ΥΓ:

  • Η σειρά επέστρεψε μετά με το Star Trek: The Next Generation (1987-1994) την οποία επίσης μπορείς να τσεκάρεις στο Netflix.

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background