Stop the press: Το καλοκαίρι είναι εδώ!

Written by on 21 Ιουνίου, 2018

Είναι επίσημο – αλλά χωρίς παράτες, φανφάρες και ταρατατζούμ… Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 13:07 ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι, καθώς θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο, με τη μεγαλύτερη -σε διάρκεια- ημέρα του έτους. Αστρονομικά εγκαίνια, λοιπόν, αλλά χωρίς κόκκινες κορδέλες και ψαλίδια, στο βόρειο ημισφαίριο της Γης – όπου ανήκει και η χώρα μας.
Το καλοκαίρι, λοιπόν -και τυπικά- είναι εδώ. Χωρίς μπάντες να παιανίζουν, δίχως κόκκινα χαλιά, το καλοκαίρι δεν θέλει τέτοια, είναι κουλ από μόνο του, summertime – and the livin’ is easy. Θέλει μόνο διάθεση, τον δοτικό εαυτό μας, το καλοκαίρι δέχεται μόνο τα «ναι», τα «όχι» δεν τα ακούει, δεν γυρίζει καν το κεφάλι.Ζει με λίγο φαγητό και πολύ νερό, αλκοόλ ανάλαφρο και ιστορίες από άλλες χρονιές, από άλλα καλοκαίρια όπου μπορεί να έχεις ζήσει τον απόλυτο θρίαμβο είτε το καθολικό Βατερλώ σου. Θέλει έρωτα σαν να μην υπάρχει αύριο – συναίσθημα, αλλά και πράξη, action. Να κοιμάσαι και να ξυπνάς με αυτό που σου δίνει ενέργεια για να ζήσεις, να βρίσκεσαι χωρίς ρούχα και ο ιδρώτας σου να δημιουργεί σχέδια επάνω σε σατέν σεντόνια, να ζωγραφίζει την ιστορία σου, τα «αχ» και τα θέλω σου, τον πόθο σου.
Στο βάθος, σε ό,τι κι αν κάνεις, μια μουσική να διώχνει τη μοναξιά και να κάνει συγχορδίες με το aircondition των απέναντι -που αγκομαχά και δαύτο- το καλοκαίρι επιζητά τη συντροφικότητα, να διαλύει με τα ακουστικά κύματα τον μεσαιωνικό, «γοτθικό» χειμώνα που πέρασε επάνω από το κορμί σου. Θέλει Join radio να βαράει τις νότες των διακοπών, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να πας φέτος.Το καλοκαίρι είναι πρωί με καφέ, για να ανοίξει το μάτι, σε μπαλκόνια, σε κουζίνες, με μια κανάτα χυμό από δίπλα. Είναι μεσημέρια που λιώνει η άσφαλτος και εσύ κυκλοφορείς με κάτι στο μυαλό που σου έχει κολλήσει σαν λιωμένο λάστιχο στον δρόμο. Είναι απόγευμα που αρχίζει να φεύγει η φλόγα από την πόλη και ζωντανεύει η δική σου, εκείνη που έχεις μέσα σου. Είναι βράδυ με αισθήσεις και τα τζιτζίκια να μένουν κι αυτά ξάγρυπνα. Είναι φρούτα και κοχύλια, ποτάμια και απέραντο γαλάζιο. Είναι όλες εκείνες οι ημέρες που είναι μεγαλύτερες από τις νύχτες, αλλά τα θαυμαστά του καλοκαιριού θέλουν και σκοτάδι.Αυτό είναι το καλοκαίρι, ένα τυπάκι που ζει με κουβέντες μέχρι το ξημέρωμα, με ιστορίες που κουβαλάς στο βιογραφικό σου, αλλά σε καμιά δουλειά δεν τις ξέρουν, τις γνωρίζεις εσύ και είναι τα «παράσημά» σου. Αυτά συνδυάζονται με εντολές παρκαδόρου σε καράβι τότε που έφυγες από την πόλη για να κάνεις reset, τότε που ταξίδεψες ώρες για να φτάσεις κάτω από έναν παχύ ίσκιο, εκεί που δεν μπορούσε να σε βρει ούτε ο ήλιος. Ό,τι, πιθανώς, θα κάνεις και αυτή τη χρονιά.
Το καλοκαίρι αφήνει στάμπες ανεξίτηλες στο σώμα σου – και αυτό δεν αφορά μόνο τα άσπρα μέρη κάτω από το μαγιό σου.
«Ω σώμα του καλοκαιριού γυμνό καμένο / Φαγωμένο από το λάδι και το αλάτι / Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς» – Οδυσσέας Ελύτης, Ποιητής. Με το «πι» κεφαλαίο.Καλοκαίρι είναι όλα αυτά που θες να γράψεις με κεφαλαία γράμματα για να τα τονίσεις μέσα σου, όλα εκείνα που δεν θα μπορέσεις ποτέ να γράψεις για να τα περιγράψεις, καλοκαίρι είναι όλα εκείνα που συμβαίνουν στα μάτια σου και -όσο κι αν είναι καλός στις περιγραφές, ένας δεινός storyteller- δεν θα καταφέρεις ποτέ να τα πεις. Τα κρατάς μέσα σου, σαν έναν θησαυρό που έχεις βρει μόνο εσύ, σαν το πιο μεγάλο μυστικό, όπου κανένα αντηλιακό με τεράστιο βαθμό προστασίας δεν μπορεί να τα (προ)φυλάξει, παρά μόνο η μνήμη σου. Και η καρδιά σου. Και το σώμα σου – το οποίο δεν ξεχνά…

Καλό καλοκαίρι, η πιο ειλικρινής εποχιακή ευχή που έχω να σου δώσω. Αλλά να θυμάσαι αυτό που είχε γράψει ο Ρώσος συγγραφέας Άντον Τσέχωφ: «Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι».
Το θέρος, όπως τρυφερά το έχει περιγράψει η Λογοτεχνία, είναι ευτυχία από μόνο του και, εάν θες, λήγει μόνο ημερολογιακά, μπορείς να το έχεις μέσα σου και τις υπόλοιπες εποχές, σαν τα όνειρα που κάνεις για το μέλλον.

Το καλοκαίρι είναι αυτά που έζησες και όσα δεν έχεις κάνει ακόμα, σε μια μέρα με καύσωνα όπου τα κλιματιστικά παραδίδονται στην ανωτερότητα της θέρμης. Εκείνη που υπάρχει μέσα σου και δεν λιώνει ποτέ.
Καλό μας καλοκαίρι – ξανά και ξανά!

Αλέξης Μαντάς

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background