Η δημοσιογράφος Γεωργία Οικονόμου θυμάται τον Σπύρο Ευαγγελάτο

Written by on 25 Ιανουαρίου, 2017

Για τον Σπύρο Ευαγγελάτο και το Αμφιθέατρο δεν μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά.  Γιατί κάποιοι ανθρωποι της τέχνης έχουν το ιδιαίτερο χάρισμα να μην σε αφήνουν απαθή και να ενεργοποιούν μέσα σου αλλόκοτους μηχανισμούς συναισθημάτων.
Πώς να εξηγήσω αλλιώς ότι ακόμη και σήμερα, κάθε φορά που διασχίζω το στενό της Ανδριανού με καταλαμβάνει νοσταλγία. Σαν και αυτή που νιώθουμε όταν ανοίγουμε μία παιδική σχολική τσάντα και αισθανόμαστε τη μυρωδιά των ξυσμένων μολυβιών και των σχολικών τετραδίων. 

Μαθήτρια του δημοτικού ήμουν στη δεκαετία του ’80, όταν η μητέρα μου μαζί με την κολλητή της μας έπαιρναν -εμένα και την συνομήλικη κόρη της- τα σαββατόβραδα μαζί της να πάμε θέατρο σε έργα …κλασικά. Οι παραστάσεις του Ευαγγελάτου ήταν πάντα το απόλυτο must, πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Εκεί είδα τον πρώτο μου Σαίξπηρ και άκουσα το πρώτο μου «Να ζει κανείς ή να μη ζει», τον πρώτο μου Στριντμπεργκ, είδα και πολλά ελληνικά έργα, όπως την Ερωφίλη. Τίτλους και ημερομηνίες δε θυμάμαι, είναι πλέον συγκεχυμένες αναμνήσεις, θυμάμαι όμως την έντονη λαχτάρα μου, όταν το έργο ήταν πολύ βαρύ για την ηλικία μου, να τελειώσει και να πάμε να φάμε γλυκό λίγο πιο κάτω (αυτό ήταν το δέλεαρ για να μην γκρινιάζω), όπως θυμάμαι και τη σύζυγο του, Λήδα Τασοπούλου εντυπωσιακά βαμμένη να δεσπόζει στη σκηνή και στην υπόκλιση τον Σπύρο Ευαγγελάτο να χαμογελάει συνεσταλμένα. 
Στο Αμφιθέατρο λοιπόν πήγαινα κατά τη  διάρκεια όλων των σχολικών μου χρόνων. Αργότερα, όταν φοιτήτρια έχασα τη μητέρα μου, σαν από συνήθεια ποτέ δεν σταμάτησα να πηγαίνω, σπάνια έχανα παράσταση, ήταν σαν να είχα μια ανειλημμένη υποχρέωση απέναντι του. 
Γι΄αυτό και όταν έκλεισε ένιωσα πως έχασα κάτι πολύ δικό μου, κάτι από την οικογένειά μου. Και τώρα με το θάνατό του Ευαγγελάτου τα συναισθήματα παραμένουν τα ίδια… 

*Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1940.
Ήταν βραβευμένος σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός και δημιουργός του Αμφιθεάτρου.
Το 1962 ίδρυσε  τη «Νεοελληνική Σκηνή». Λίγα χρόνια αργότερα, διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Λυρικής Σκηνής. Το 1972 ίδρυσε το Αμφιθέατρο, το δικό του πρωτοποριακό θέατρο, το οποίο έκλεισε το 2005.
Από το 2013 εως και σήμερα ήταν πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. 
Ήταν πατέρας δύο παιδιών και σύζυγος του ήταν η ηθοποιός Λήδα Τασοπούλου. Η κόρη του, Κατερίνα Ευαγγελάτου που ακολούθησε τα βήματα του, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες σκηνοθέτιδες της γενιάς της. 
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος έφυγε από τη ζωή στις  20 Ιανουαρίου 2017 αφήνοντας πίσω τεράστια, πολιτιστική κληρονομιά.  

Γεωργία Οικονόμου- δημοσιογράφος (spirto.net και life.gr)


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background