Soul: H Pixar έκανε και πάλι το θαύμα της. Jazz αυτή τη φορά

Written by on January 18, 2021

Η Pixar επέστρεψε με το ευφυέστατο Soul. Ένα animation για τα “μεγάλα παιδιά”, που έχουν χάσει όσα συστατικά κάνουν τη ζωή τους πιο φωτεινή. Και για τα μικρά, που κάνουν baby steps στις πρώτες τους διαδρομές.

Οι δημιουργοί (Pete Docter, Kemp Powers, Mike Jones) των αγαπημένων Inside Out, Up και Coco, σε προσκαλούν σε μία συνεδρία. Για να σου υπενθυμίσουν πόσο πολύπλοκα κάνουμε τα πράγματα ώστε να ζούμε ένα αέναο δράμα και τι είναι αυτό τελικά, το οποίο μας κρατάει ζωντανούς.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο πιανίστας και καθηγητής μουσικής, Joe Gardner (Jamie Foxx). Την καλύτερη μέρα της ζωής του, ξαφνικά προσγειώνεται σ’ έναν παράξενο κόσμο-μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου. Και ενώ προσπαθεί να επιστρέψει εκεί που ανήκει, θα αποκτήσει μία αστεία και αντισυμβατική φίλη και συνένοχο (απολαυστική Tina Fey). Μέσω κάποιων τραγελαφικών καταστάσεων, θα δουν αλλιώς όσα εκείνος προσπερνούσε για να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο κι αυτά, τα οποία φόβιζαν εκείνη όλα τα χρόνια της ως νέα ψυχή, με τ’ όνομα 22.

IT’S ALL RIGHT!

Το ανθρώπινο, αληθινό κι αστείο Soul μιλάει για όλα αυτά, που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Αλλά όχι με το γλυκανάλατο τόνο που ίσως ακούγεται σε αυτή εδώ την πρόταση.
Αποθεώνει την επιρροή και την ανεξήγητη μαγεία της μουσικής -συγκεκριμένα της jazz– χαρίζοντας ένα από τα ωραιότερα, feel good soundracks (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste) της χρονιάς. Προσωποποιεί τις χαζές εμμονές μας, οι οποίες μας μεταμορφώνουν σε περιπλανώμενα, θυμωμένα και κατάμαυρα τέρατα σε ατελείωτες ερήμους. Επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να ψάχνεις έναν σκοπό και δίνει σε όσους δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, μια δεύτερη ευκαιρία. Απενεχοποιεί τη ντροπή που αισθανόμαστε για οτιδήποτε μας συρρικνώνει. Και φυσικά, ακούει ένα χειροκρότημα παραπάνω για τον έμμεσο φόρο τιμής στον Picasso, τον σωστό ρυθμό και την πετυχημένη επιλογή του καστ, που δάνεισε τις φωνές (αστείρευτος Grahan Norton) στους ήρωες. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι χαρακτήρες είναι σε ζωντανή σύνδεση με 3 διαφορετικές πραγματικότητες: Του σπιντάτου Τώρα, του πολύχρωμου Πριν και του τρομαχτικού Μετά (σ’ ακούω που τραγουδάς τι σήμερα, τι αύριο τι τώρα).
Το Soul θα μπορούσε να είναι ένα βαρύ κι ασήκωτο υπαρξιακό δράμα. Όμως, επιλέγει να τα πει όλα με έναν ευφάνταστο και συγκινητικό τρόπο, ανεβαίνοντας στην πεντάδα με τα καλύτερα μας animations έως τώρα.

Tελικά ναι, η σωτηρία της ψυχής είναι ένα Pixar πράγμα.


ΥΓ:

Επειδή μας έχει τρελάνει αυτό το απρόβλεπτο δίδυμο με τις επιλογές του, θυμίσου ποια soundtracks έχουν αναλάβει ο Reznor και ο Ross.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background