Γιατί όλοι διασκευάζουν το Running Up That Hill; 4 covers απαντούν

Written by on April 6, 2019

Το τραγούδι της Kate Bush, Running Up That Hill που θεωρήθηκε από το Mtv τολμηρό για τo περιεχόμενο του video clip του, κουμπώνει ανατριχιαστικά με το σήμερα!

Αποτελεί το πρώτο 12-ιντσο της Καιτούλας. Κυκλοφόρησε το 1985 ως το δυνατό χαρτί του πέμπτου album της, “Hounds of Love”, με την ίδια να υπογράφει μουσική, στίχους και παραγωγή.

Ο αρχικός τίτλος  “A deal With God”, θεωρήθηκε από την εταιρεία της, ΕΜΙ, επικίνδυνος για τις θεοσεβούμενες χώρες, πείθοντας την Bush να τον αλλάξει.
Υπήρξε η μοναδική φορά που συμβιβάστηκε στην καριέρα της. Διασφάλισε έτσι, την επιτυχία ενός τραγουδιού που φωνάζει για την ανάγκη ενσυναίσθησης και κατανόησης στον έρωτα.

If the man could be the woman and the woman the man, if they could make a deal with God, to change places, that they’d understand what it’s like to be the other person and perhaps it would clear up misunderstandings.

Στο video clip του Running Up That Hill, με πρωταγωνιστές εκείνη και τον Michael Hervieu, χορογραφoύνται οι στίχοι με έντονη σωματικότητα και συμβολισμούς, σε ένα εντελώς σημερινό αποτέλεσμα (αν εξαιρέσουμε τις σκηνοθετικές εξαλλοσύνες του David Garfath). 

Ωστόσο το ΜΤV, προτίμησε τη μετάδοση μιας safe live performance από το τηλεοπτικό show Wagan του BBC. Χαρακτήρισε τσιμπημένα ερωτικό το official video, με το “σημαντικό” για την εποχή lip sync να απουσιάζει.
34 χρόνια αργότερα, το “Running Up That Hill” (A Deal with God) παραμένει γαντζωμένο στα ηχεία μας αλλάζοντας ερμηνευτές, ύφος και ήχο αλλά με το ίδιο βάσανο να μας πιλατεύει διαχρονικά.

Ακολουθούν οι διασκευές που μας θυμίζουν πως λατρεύουμε αυτό το  τραγούδι για όλους του σωστούς ή λάθος λόγους:

PLACEBO

Η σκοτεινή downbeat εκδοχή των Placebo κυκλοφόρησε το 2003. Αρχικά, στο μπόνους δισκάκι της special edition του άλμπουμ “Sleeping with Ghosts” και έπειτα στο lp “Covers”.

Επένδυσε μουσικά σειρές όπως τις The Vampire Diaries, CSI, Queer as Folk, The O.C. κ.α καθώς και το trailer της ταινίας Daybreakers. Ακούστηκε επίσης στα promos του History Channel’s special (2011), στο ντοκιμαντέρ Gettysburg και στους τίτλους τέλους της ταινίας Murdered for Being Different

H οπτικοποίηση του είναι ένα πατσγουόρκ ερασιτεχνικών πλάνων από τους φανς της μπάντας που τραγουδούν βέρι χολοσκασμένοι τους στίχους. Ανάμεσα τους και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά.
Το κομμάτι το 18′ μπήκε ξανά σε χορευτικό mode με το Closing down Re-Edit του Whitesquare και την σκαλωματική μπασογραμμή του.

CHROMATICS

Η διασκευή των Chromatics  κυκλοφόρησε το 2007 στο album τους Night Drive.  Synthesizers, ξέπνοα φωνητικά και ηλεκτρονικά μπάσα βαφτίζουν το κομμάτι στα στάσιμα νερά της Italo Disco.

Παρά την νυσταλέα αισθητική που περιφέρει ο ήχος της μπάντας, το κομμάτι παραμένει αριστούργημα. Όταν υπάρχει καλή πρώτη ύλη..

CANDY SAYS & MARC CANHAN

Οι Candy Says κλήθηκαν από την σκηνοθέτιδα Vicky Jewson να διασκευάσουν το τραγούδι για τους τίτλους της ταινίας “Close” του Netflix.  Η μπάντα συνεργάστηκε με τον κινηματογραφικό συνθέτη Marc Canham ώστε το ύφος του κομματιού να κινείται στα χρώματα και τη διάθεση της ταινίας.
Η  Κέιτ Μπους ενέκρινε κατευθείαν το αποτέλεσμα προκαλώντας ενθουσιασμό στους δημιουργούς του.

BEAMS

Ηχογραφήθηκε στο Verge Music Lab τον Μάρτιο του ’15 μένοντας συντηρητικά πιστό στο πρωτότυπο. Ίσως σαν φόρος τιμής στην μουσική ευφυΐα της Bush.
Κιθάρες αντί για synths, χαδιάρικα φωνητικά και μαρίμπα αποφορτίζουν τον 80s ύμνο θυμίζοντας ανοιξιάτικη μουσική ανάμνηση.

EXTRA TRIVIA

  • Η Bush με το βίντεο του Runing up that hill έκλεισε τον κύκλο της χορευτικής έκφρασης εξερευνώντας πλέον πιο κινηματογραφικά μονοπάτια στην οπτικοποίηση των τραγουδιών της.
  • Γράφοντας τους στίχους του τραγουδιού ένιωσε πως κρύβει μεγαλύτερη δύναμη μια συμφωνία με τον Θεό παρά με τον Σατανά.
  • Το κομμάτι πρωτοπαίχτηκε live με την Bush και τον David Gilmour των Pink Floyd στο Secret Policeman το 1987.

*Ευχαριστούμε τον  Γιάννη Ντάρδη που ξεκλείδωσε σε αυτό το άρθρο τις πολύτιμές μ(π)ουσικές γνώσεις του.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background