Πόσο καλά ακούς το φαγητό σου;

Written by on 16 Νοεμβρίου, 2016

Μισό λεπτό ν’ ακούσω το παστίτσιο κι έρχομαι. Είναι περίεργο τελικά πώς λειτουργούν οι αισθήσεις μας. Εκεί που νόμιζες ότι κάνει η κάθεμια τη δουλειά της, έρχεται το BrainCraft και σου τ’ αλλάζει όλα.

Πρόκειται για το αγαπημένο youtube κανάλι που έχει διάφορα περίεργα από το χώρο της επιστήμης και της υγείας και τα εξηγεί όλα με ωραίο χιούμορ χωρίς να σε μπερδεύει. Σ’ ένα από τα απολαυστικά του βίντεο, η παρουσιάστρια τη Vanessa Hill αναφέρει το φαινόμενο “cross-modal association” όπου πολλές αισθήσεις μαζί συνεργάζονται ώστε να αντιληφθούμε καλύτερα το περιβάλλον γύρω μας.
Συγκεκριμένα, συνδέει άμεσα την ακοή με τη γεύση επισημαίνοντας ότι οι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη που έχουμε για το φαγητό όταν παράλληλα ακούμε συγκεκριμένους τόνους.  Σύμφωνα με τη Hill, τ’ αποτελέσματα διαφόρων πειραμάτων έδειξαν πως οι ήχοι υψηλών εντάσεων συνδέονται με γλυκές, ξινές και πιο έντονες γεύσεις ενώ οι χαμηλές εντάσεις με πικρές.

Για παράδειγμα, όταν κάποιοι δοκίμασαν πατατάκια ενώ άκουγαν υπερβολικά δυνατούς ήχους, όλα όσα έτρωγαν τους φαίνονταν πιο τραγανιστά και φρέσκα σε σχέση με πριν που επικρατούσε ησυχία.
Και κάπως έτσι έχεις μια λογική εξήγηση για το κόλλημα που έχουν οι μπουφέδες  των αεροπλάνων με τους ντοματοχυμούς. Οι δυνατοί ήχοι (σκέψου ότι το εσωτερικό ενός αεροσκάφους μπορεί να φτάσει τα 105 ντεσιμπέλ) μας κάνουν πιο ευάλωτους σε οτιδήποτε σχετίζεται με την umami, την 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.

Εσύ εκεί στο τελευταίο θρανίο, το μάθημα αρχίζει ένα κλικ παρακάτω.

Kiki Pap


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background