Plus2feet: Ο Βασίλης Τζιγκούρας φτιάχνει αμαξίδια για τραυματισμένα ζώα

Written by on October 4, 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, ο Βασίλης Τζιγκούρας, founder της εταιρίας Plus2feet, μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να δίνεις δεύτερη ευκαιρία σ’ ενα ζώο με κινητικά προβλήματα. Και αποδεικνύει πως δεν χρειάζεται να φοράς εντυπωσιακές στολές και κάπες για να θεωρείσαι σούπερ ήρωας.

Όταν τον πήρα τηλέφωνο για να κανονίσουμε τη φωτογράφηση, ήταν έξαλλος γιατί του έφεραν ένα γατάκι σε άθλια κατάσταση ύστερα από μία δυνατή κλωτσιά κάποιου περαστικού. Κι οι δύο απορήσαμε πώς γίνεται κάποιος άνθρωπος να γίνει τόσο βίαιος με ένα ανυπεράσπιστο αδέσποτο. Και φυσικά θυμηθήκαμε πόσα άλλα περιστατικά έχουν ξεπεράσει τα όρια.
Όμως ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Βασίλης και οι συνεργάτες του, που προσπαθούν συνεχώς να βελτιώσουν ένα παράλληλο και παράλογο σύμπαν.

Plus2Feet
Photo: Κική Παπαδοπούλου

Η Plus2feet έκλεισε 5 χρόνια ζωής. Τι έχει αλλάξει από την αρχή της δημιουργίας του έως τώρα;
Η ιστορία με τα αμαξίδια ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015. Περνούσα μια δύσκολη περίοδο τότε. Τα προβλήματα στην παλιά μου δουλειά ως υδραυλικός και κάποια προσωπικά θέματα, με έκαναν να κλειστώ στον εαυτό μου. Άρχισα ν’ ασχολούμαι με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα, ξεκίνησα να παρακολουθώ βιντεάκια με ζώα. Το μάτι μου έπεσε σε ενα DIY βίντεο από τη Λατινική Αμερική, με έναν τύπο που έφτιαχνε αμαξίδια απο σωλήνες υδραυλικού. Τότε, ξεκίνησαν όλα.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Το πρώτο αμαξίδιο το έφτιαξα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Τεχνογνωσία δεν υπήρχε, χρήματα δεν υπήρχαν (την αποζημίωση της απόλυσης από την παλιά μου δουλειά την ξόδεψα σε υλικά, εργαλεία και έρευνα). Υπήρχαν στιγμές που δεν είχα να φάω. Μου έφερνε ένα σουβλάκι η σημερινή μου σύζυγος, στην γκαρσονιέρα που έμενα. Το μέσο μετακίνησης μου ήταν ένα ποδήλατο.

Plus2Feet
Photo: Κική Παπαδοπούλου

Οι συνθήκες όταν δημιουργήθηκε η Plus2feet πριν 5 χρόνια, ήταν άθλιες. Το βλέμμα μου όμως, ήταν καρφωμένο στον στόχο και αυτό υπερνικούσε άγχος, κρίσεις πανικού, αφραγκίες και πολλά άλλα. Σήμερα, έχω την επιχείρηση μου στο αγαπημένο μου Ίλιον. Οι δυσκολίες με την τότε κοπέλα μου, μας έφεραν πιο κοντά και σήμερα έχουμε το σπίτι μας, τα 6 κατοικίδα μας, την κόρη μας τη Λουιζάρα και σύντομα θα καλωσορίσουμε και τη δεύτερη κόρη.

Tρέχουμε την εταιρία μαζί με τη σύντροφο μου. Και τι πιο ωραίο απ’ το να ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά σου υπό αυτές τις συνθήκες; Σε επαγγελματικό επίπεδο, η Plus2feet είναι πλέον συνώνυμο του αμαξιδίου για ζώα σε Ελλάδα και Κύπρο. Σιγά σιγά, αυτό θα συμβεί και σε άλλες χώρες, με πρώτες τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το αμαξίδιο, καταφεραμε να το μετατρέψουμε απο είδος πολυτελείας, σε είδος πρώτης ανάγκης και να εξοικειώσουμε τον κόσμο με την ιδέα ενός ζώου με αμαξάκι. Και συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε μέρα με την ημέρα.

Plus2Feet
Photo: Κική Παπαδοπούλου
Photo: Κική Παπαδοπούλου

Τι σου δίνει ακόμα κίνητρο να συνεχίζεις;
Είναι η υποχρέωση που έχω απεναντι στα ζώα να μη μείνει κανένα χωρίς “πόδια”.

Τι έμαθες για τη συμπεριφορά των ζώων και των ανθρώπων που έχουν κατοικίδια όταν άρχισες να ασχολείσαι με την κατασκευή των αμαξιδίων;
Η στάση των κηδεμόνων και των ζώων από την αρχή του συγκεκριμένου project μεταφράζεται σε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” αφού η ανακούφιση και των δύο, ειναι μεγάλη.

Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τα τραυματισμένα ζώα;

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Η κατάσταση με τα τραυματισμένα ζώα δεν ειναι καλή. Έχουμε πολλές κακοποιήσεις και πολλά ατυχήματα αδέσποτων. Ευτυχώς, η πολύτιμη δουλειά των εθελοντών καταφέρνει και ισιώνει κάπως τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Έλληνας θέλει δουλειά όσον αφορα την επαφή του με τα ζώα.

Ποιες διαφορές βλέπεις σε σχέση με το εξωτερικό, όσον αφορά τη σχέση μας με τα ζώα;
Ανάλογα ποια χώρα εννοούμε. Με τη Δανία, για παράδειγμα, είναι τεράστιες οι διάφορες μας και δεν έχουμε καμία επαφή. Θα έλεγα ότι είμαστε πιο κοντά με την ανατολίτικη κουλτούρα. Που σημαίνει κανένας σεβασμός απέναντι στα ζώα, κυρίως στην επαρχία. Η μόνη διαφορά με κάποιες ανατολιτικες χώρες ειναι οτι εκεί βρίσκονται σε πόλεμο κι αυτό δε μας τιμά καθόλου.

Κάποια περιστατικά που θυμάσαι πιο έντονα.
Τα περιστατικά που ξεχωρίζω είναι η εφαρμογή αμαξιδίων σε κάποια ιδιαίτερα ζώα. Όπως ο μοναδικός αρκούδος στον κόσμο, ο Ούσκο, μία νυφίτσα με τ’ όνομα Musu, δύο κατσικούλες, μια χελώνα κι ένα ινδικό χοιρίδιο. Εισέπραξα απ’ολα ένα ξεχωριστό “ευχαριστώ”. Για παράδειγμα, ο Musu μου έγλυφε τη μύτη. Ποιος να μου το έλεγε ότι μια νυφιτσα θα μου κανει γλύκες! Συγκλονιστικες εμπειρίες. 

Έχεις στηρίξει φιλοζωικές οργανώσεις και κοινωνικά κτηνιατρεία. Επειδή αρκετές φορές έχουν βρεθεί ζώα στο δρόμο γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν πλέον να τα φροντίζουν, πώς πιστεύεις μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Όσο δεν υπάρχει πρόοδος στη φιλοζωική συνείδηση του καθενός, κατάλληλη γνώση και τήρηση των νόμων, η κατασταση αυτή δεν θα αλλάξει για πολλά χρόνια ακόμα. 

Τι συμβουλές θα έδινες σ’ εκείνους που τα κατοικίδια τους αποκτούν ξαφνικά κινητικά προβλήματα και τους επηρεάζει πολύ ψυχολογικά η διαδικασία της προσαρμογής σε μία διαφορετική κατάσταση;

Η συμβουλή που δίνω στους κηδεμόνες των ζώων που έμειναν πρόσφατα ανάπηρα, είναι ότι η ζωή συνεχίζεται.
Μπορεί να έχουν 2 πόδια λιγότερα αλλά τα “παιδιά” τους αποκτούν 2 καινούριες ρόδες για να κινούνται κι εκείνοι εισπράτουν πολλή ευγνωμοσύνη κι αγάπη από αυτά.

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Η πανδημία επηρέασε τη δουλειά σου;
Σαφώς και επηρεάστηκε. Αλλά αυτό ίσως μου έκανε και καλό γιατί βρήκα λίγο χρόνο να μελετήσω και να βελτιώσω τις κατασκευές μου.

Εκτός δουλειάς, τι σ’ αρέσει περισσότερο να κάνεις;
Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για τα κορίτσια μου.

Αν σου ζητούσαμε να φτιάξεις το soundtrack της Plus2feet, ποιο τραγούδι που θα έβαζες οπωσδήποτε μέσα;
Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα έβαζα το “For Fiona”(acoustic cover). Ένα άγνωστο για πολλούς αλλά μαγικό κομμάτι απο έναν εξίσου άγνωστο στην Ελλάδα και φανταστικό punk rocker τραγουδιστή, τον Tony Sly. Οι στίχοι του κομματιού είναι ερωτικοί αλλα θα μπορούσε να τους πει πολύ άνετα και ένας σκύλος στον κηδεμόνα του. 

Βρίσκεις την Plus2feet:

-Facebook Page
-Αγίας Αικατερίνης 12, Ίλιον
YouTube


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background