Σ’ αυτό το online παιχνίδι ακούς τα σχέδια του ζωγράφου Vassily Kandinsky

Written by on February 16, 2021

Έλα να ακούσουμε τις παλέτες. Ο ζωγράφος Vassily Kandinsky έπασχε από συναισθησία, μία νευρολογική διαταραχή, η οποία αναμιγνύει τις αισθήσεις. Μπορούσε λοιπόν,να ακούσει τα χρώματα και τα σχήματα που ζωγράφιζε, συνθέτοντας παράλληλα στο κέφαλι του, χρωματιστές μελωδίες. Κι ίσως γι’ αυτό, οι αφαιρετικές του μορφές του να μοιάζουν πάντα σαν να εκτελούν κάποια χορογραφία (καλησπέρα Μαέβιους Παχατουρίδη).

Με αφορμή αυτην την ιδιαιτερότητα του, το Google Arts and Culture δημιούργησε το έξυπνο, ψηφιακό, διαδραστικό παιχνίδι, Play a Kandinsky. Σαν να δίνεις παραγγελιά στην ορχήστρα. Εδώ λοιπόν, υπάρχουν 4 ενότητες, οι οποίες σου δίνουν τη δυνατότητα να ακούσεις τους ήχους που συνδύαζε, ο τόσο ιδιαίτερος Ρώσος καλλιτέχνης με τα σχέδια του, ενώ περνούσε ατελείωτες ώρες στο ατελιέ του.

Kandinsky

Οι παίχτες θα έχουν πληροφορίες για τους ήχους κάποιων χρωμάτων και σχημάτων ενώ στη συνέχεια θα επικεντρώνονται στο διάσημο πίνακα του, “Κίτρινο, Κόκκινο, Μπλε”, τον οποίο ζωγράφισε ο Kandinsky το 1925 και αντικατοπτρίζει τις θεωρίες του για τη μουσική, την ψυχολογία και τους χρωματικούς συνδυασμούς.
Κλικάρεις πάνω στις λεπτομέρειες του και παράλληλα, εμφανίζονται μικρά παράθυρα με πληροφορίες. Επίσης, μπορείς να διαλέξεις τι συναισθήματα σου προκαλεί το συγκεκριμένο έργο, επιλέγοντας δύο από τις συναισθηματικές καταστάσεις της λίστας. Και κάπως έτσι, να γίνεις εσύ ο μαέστρος, αφού κάθε συναίσθημα έχει τον δικό του ήχο. Ακούς τους συνδυασμούς σου και ζεις το δικό σου ψυχολογικό, κονσέρτο.

Η ομάδα της Google, για να αποδώσει τους ήχους όσο πιο πιστά μπορούσε, συνεργάστηκε με τους μουσικούς Antoine Bertin και NSDOS. Συγκέντρωσαν πληροφορίες από τις θεωρίες και τις σημειώσεις του Kandinsky και συνέθεσαν τις μελωδίες, που ακούγονται στο περιβάλλον του site. Έτσι, για το έξτρα τρίβια, οι συντελεστές εξηγούν στο παραπάνω βίντεο, πώς κατάφεραν να ζωντανέψουν το σύμπαν του δημιουργού.

Πέρνα μια βόλτα μετα τον χιονοπόλεμο. Εμείς έχουμε ενθουσιαστεί τόσο, που επιστρέψαμε και για δεύτερο γύρο.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background