Πάρε μία πρώτη γεύση από τον Βυσσινόκηπο του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη

Written by on October 23, 2018

Λίγες ώρες πριν ο «Βυσσινόκηπος» γεμίσει με τις φωνές ενός σημαντικού θιάσου, λίγο πριν το δημιούργημα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη αποκτήσει ζωή επάνω στο θεατρικό σανίδι κάποιοι από τους πρωταγωνιστές μίλησαν στον Γιώργο Βλαχογιάννηκαι η φωτογράφος και παραγωγός του Join Radio, Κική Παπαδοπούλου φωτογράφησε μία από τις πρόβες.

Κόρα Καρβούνη
«Μου αρέσει πολύ όλη η ομάδα, βοηθάει στο να είμαι καλά μέσα σε αυτό που ετοιμάζουμε και νιώθω σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν έχω κάποια αγωνία. Με συγκλονίζει το πόσο επίκαιρος είναι ο “Βυσσινόκηπος”. Μιλάει για κάποιους ανθρώπους που αρνούνται να δουν την αλλαγή που έρχεται. Κλείνουν τα μάτια τους απέναντι σε αυτή. Είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε εποχή ακόμα και τώρα. Δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν κόσμο που φεύγει και δίνει την θέση του σε κάτι καινούριο. Προτιμάμε να κλείνουμε τα μάτια στην αλλαγή. Η Ελλάδα επιμένει στο παλιό, δεν φαίνεται να αγαπάει το νέο».
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σέβεται πάρα πολύ το κείμενο, αλλά την ίδια στιγμή του δίνει μία νέα πνοή, το αντιμετωπίζει με ένα σύγχρονο τρόπο. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που δημιουργεί την κατάλληλη ισορροπία σε όλα.Λίγο πριν την πρεμιέρα σκέφτομαι ότι θέλω να πάνε όλα καλά, να φτάσει στον κόσμο αυτό που ετοιμάζουμε με τον πιο όμορφο τρόπο.
Στο ρόλο μου, μου αρέσει ο τρόπος που έχει μπει στον χαρακτήρα της Βάρια το χιούμορ. Συνήθως δεν τη βλέπουμε με τόσο χιουμοριστικό τρόπο, συνήθως είναι… βαριά.
Η πιο όμορφη στιγμή του έργου είναι αυτή μεταξύ της Άνια και του Τροφίμοφ που ατενίζουν το μέλλον- όντας νέοι- και την ευτυχία. Υπάρχει μια ατάκα που της λέει “Να τη η ευτυχία Άνια, έρχεται και αν δεν τη βρούμε εμείς θα τη βρουν άλλοι”.»

Γιάννης Κότσιφας
«Στον “Βυσσινόκηπο” αυτό που ξεχωρίζω είναι η ομάδα αλλά κυρίως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Δε σταματάει ποτέ και σου προκαλεί την ανάγκη –κάποιες φορές- να πάρεις δραμαμίνη. Είναι ένας άνθρωπος που το πολεμάει πολύ, είναι τελειομανής.. είναι συγκινητικό. Προσπαθεί να δώσει στο τελικό αποτέλεσμα μία ελαφρότητα, ένα χαμόγελο και μια ηρεμία. Η επιμονή του -και συμφωνώ απόλυτα- είναι να αποφύγουμε το δραματικό… το επιτηδευμένο.
Σε αυτή την παράσταση έψαξα –εξ αρχής τα βήματά μου. Η ομάδα είναι εξαιρετική και νιώθω ήσυχος- σίγουρος- για αυτό που συμβαίνει. Καλλιτεχνικά νιώθω ότι εδώ δε χρειάζεται να είναι όλα στο κόκκινο, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται μία υπερπροσπάθεια και να δίνω γκάζια. Ανακαλύπτω ότι μπορεί η ηρεμία να έχει ένα πολύ καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ο “Βυσσινόκηπος” είναι ένα δείγμα της ίδιας της ζωής. Η επιστροφή στην αθωότηταΈνας ξεριζωμός, ένας θάνατος… η ζωή η ίδια. Ένα έργο που έχει στον πυρήνα του το φως και το σκοτάδι…μαζί. 
Είμαι ένας αριστοκράτης με μια παιδική αθωότητα. Προσπαθώ συνεχώς να βρω μία λύση. Ο «Βυσσινόκηπος» πουλιέται και δε σταματάω να λέω ότι βρίσκω λύσεις χωρίς όμως να βρίσκω κάτι… έχω στα χέρια του το τίποτα. Κάνω και υποστηρίζω τρελά πράγματα αφού είμαι ένα παιδί που δε γνωρίζει- πρακτικά- τον τρόπο προκειμένου να δώσει λύσεις. Αθώος κοιτάζω τα πάντα να καταρρέουν.
Μία από τις πιο ωραίες στιγμές είναι όταν όσοι βρισκόμαστε επάνω στη σκηνή βλέπουμε τον κήπο και λέω “Κοίτα Λιουμπόβ… Κοίτα είναι ολόλευκος… δεν τον ξέχασες ε;”».


Αθηνά Μαξίμου
«Στον “Βυσσινόκηπο” κάνω τη Σαρλότα, τη νταντά. Τα πρώτα μου χρόνια λοιπόν τα έχω περάσει σε τσίρκο κάνοντας κόλπα και διάφορα μαγικά. Αυτό που με διασκεδάζει πολύ- στις πρόβες- είναι η διαδικασία του να μάθω να κάνω αυτά τα κόλπα, αυτά τα ταχυδακτυλουργικά. Συναντήθηκα με κάποιον που τα γνωρίζει όλα αυτά και έζησα μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Την ίδια στιγμή ήταν κάτι που με άγχωσε πολύ προκειμένου να τα καταφέρω και να υπάρξει ένα αληθοφανές αποτέλεσμα.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σε αυτή την πρώτη μας συνεργασία, είναι πολύ απαιτητικός και τελειομανής. Έχει ισχυρή γνώμη και άποψη. Συζητάει μαζί μας αλλά αποφασίζει το καλύτερο δυνατό με αποτέλεσμα να έχουμε μια αγαστή και σημαντική συνεργασία. Μου αρέσει η αισθητική, η άποψή του για την υποκριτική και σκηνική δράση.Όλοι οι ηθοποιοί του «Βυσσινόκηπου» είναι σημαντικές μονάδες στο ελληνικό θέατρο.


Η διαδικασία των προβών είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίζω αυτό που έχει συλλάβει ο Κωνσταντίνος, αυτό που έχει στο μυαλό του να συγκινήσει τον θεατή και να τον ταξιδέψει.

Το μεγαλύτερο δώρο αυτού του κειμένου είναι η διαχρονική του αξία. Είναι ίσως το καλύτερο έργο του Τσέχωφ. Αυτό που θέλει να παρουσιάσει -σε αυτή την εκδοχή του- είναι μια μεγάλη αισιοδοξία, για την εποχή που χάνεται και για αυτή που έρχεται. Τα έργα βρίσκονται διαρκώς εκεί αλλά αυτό που διαφέρει, κάθε φορά, είναι η ψυχή των καλλιτεχνών που τα προσεγγίζουν. Ο τρόπος που τους δίνει –κάποιος- ζωή
Μια συγκινητική στιγμή του έργου είναι αυτή που οι άνθρωποι αποχωρίζονται αυτό το σπίτι με το τόσο μεγάλο παρελθόν και τις πολλές μνήμες. Υπάρχει μια προσωπική στιγμή ανάμεσα στη Σαρλότα και τον Πιστσικ που με αγγίζει ιδιαιτέρως».


Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
«Η μεγαλύτερη αγωνία είναι αν  θα καταφέρουμε να πούμε αυτή την ιστορία καλά. Η παράσταση είναι φτιαγμένη  με έναν τρόπο πολύ προσωπικό αλλά την ίδια στιγμή έχουμε δημιουργήσει κάτι ξεκάθαρο, κάτι διαυγές με γνώμονα το τι θέλει να πει αυτό  το έργο που είναι ένα αριστούργημα. Μιλούσε και μιλάει για την αλλαγή των εποχών και την ανικανότητα των ανθρώπων να κατανοήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούνε. Μιλάει για όλους… για εμάς αλλά και για αυτούς που έχουν υπάρξει πριν από εμάς.
Ο Τσέχωφ αγαπάει πολύ τους ήρωες του. Αυτό προσπάθησα να κάνω και εγώ. Να δημιουργήσω κάτι που να αγαπάει και να δικαιώνει όλους τους ήρωες ασχέτως με το πώς συμπεριφέρονται απέναντι στην ζωή και τους ανθρώπους. Ο «Βυσσινόκηπος» χαρακτηρίζεται από το συγγραφέα σαν κωμωδία και αυτό έχει να κάνει με τη «γελοιότητα». Με τον φευγαλέο τρόπο που μπαίνουμε και βγαίνουμε σε διάφορα θέματα είτε αυτά είναι σοβαρά- όπως η πώληση του «Βυσσινόκηπου» ή ο θάνατος ενός παιδιού- είτε λιγότερο σοβαρά..έρωτες, επιθυμίες και μικροπράγματα. Οι ήρωες δεν ζουν μέσα σε ένα δράματα αλλά σε μια τυχαιότητα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να διατυπώσω την τυχαιότητα, τη γελοιότητα και την ασημαντότητα αυτών των προσώπων που πάντα όμως τους βλέπουμε και ο συγγραφέας τους και εγώ με μεγάλη αγάπη.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω «κομμάτια» του έργου που να αγαπάω περισσότερο. Όλο αυτό που έχουμε φτιάξει είναι κάτι πολύ προσωπικό που με χαροποιεί. Νιώθω μεγάλη λύπη που σύντομα θα το αποχωριστώ. Δεν μπήκα στη διαδικασία να το εκμοντερνίσω ή να απομακρύνω τον θεατή από το κείμενο με διάφορα κόλπα. Ήθελα απλώς να δώσω μια αίσθηση αστερόσκονης και να σηκωθούμε όλοι λίγο πάνω από το έδαφος… κάτι σαν όνειρο».
Λίγο ακόμα από το σύμπαν του Βυσσινόκηπου:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.

Info
Θέατρο Χορν, Αμερικής 10
Τετάρτη, Κυριακή : 20:00 | Πέμπτη, Παρασκευή 21:00 | Σάββατο : 18:00, 21:00
Τηλέφωνο: 210-3612500
Εισιτήρια:  Από 16 ευρώ www.ticket365.gr και στο:  211 1000.365

*O Γιώργος Βλαχογιάννης είναι συντάκτης του tospirto.net. Ευχαριστούμε την ομάδα του site για την παραχώρηση των συνεντεύξεων και τη συνεργασία. 


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background