Ο Paul Jasmin είναι ο παλιομοδίτης φωτογράφος που θα αγαπήσεις

Written by on October 7, 2020

Ο Paul Jasmin είναι απ’ τους φωτογράφους που δεν θα δεις να κυκλοφορούν συχνά σε έντυπα, οθόνες και τάιμλαινζ. Όταν όμως τον ανακαλύψεις, θες να τον μάθουν όλοι γύρω σου.

Για την ιστορία, γεννήθηκε το 1935 στη Montana. Μάζεψε όσα λεφτά μπορούσε κι έφυγε για το Παρίσι. Ξεκίνησε ως ηθοποιός, ζωγράφος και illustrator. Όμως πάντα κρυφοκοιτούσε τους μυστήριους θαλάμους με τα φωτογραφικά φιλμ. Έχει ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, έχει δει εικόνες και σχέδια του σε σελίδες πολλών περιοδικών αλλά έχει διαλέξει την άλλη, αντιστάρ πλευρά.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει στα 70s. Ο διάσημος φωτογράφος και συνεργάτης του, Bruce Webber ήταν εκείνος που τον ενθάρρυνε να εξελίξει το ταλέντο του και άρχισε το ταξίδι των 50 φωτογραφικών χρόνων. Τότε, ο Jasmin γούσταρε πολύ τα κτήρια ισπανικής αρχιτεκτονικής στη γειτονιά του στο Los Angeles. Οι πρώτοι του πειραματισμοί έγιναν σ’ αυτούς τους δρόμους και κράτησε αυτό το στυλ και το κλίμα σε όλες τις δουλειές του.

Είναι καθηγητής στο Art Center College of Design στην Pasadena και δηλώνει αμετανόητος “παλιομοδίτης”. Ανάμεσα στις πηγές έμπνευσης του θα βρεις τις ταινίες των Elizabeth Taylor και Montgomery Clift, τους φωτογράφους Melodie McDaniel και Dewey Nicks, όπως επίσης και τη (μαθήτρια του) Sofia Coppola.

Οι ήρωες του είναι πάντα ονειροπόλοι, συχνάζουν σε ρετρό στέκια, θέλουν να είναι ελεύθεροι. Έχουν τα αμάξια τους πάντα σ’ ετοιμότητα για ατελείωτα road trips και αφήνουν τα όποια ταμπού εκτός κάδρου.

Ένα αστείο φακτ για εκείνον είναι πως ο Antony Perkins τον συμπάθησε τόσο πολύ που τον πήρε στο “Psycho” για να δανείσει τη φωνή του στη μητέρα του Norman Bates (!).

Άσε τα όλα και πάμε να φύγουμε για τον αλλιώτικο κόσμο του.

Jasmin
Jasmin
Jasmin
Jasmin

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background