Πάσχα στην Κάρπαθο: Δύο φωτογράφοι μάς ταξιδεύουν στην παράδοση

Written by on April 19, 2020

Το φετινό Πάσχα είναι σίγουρα, το πιο παράξενο, συγκινητικό, διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.
Φωτισμένες γειτονιές, ευχές από τα μπαλκόνια, φορτισμένες βιντεοκλήσεις με φίλους και συγγενείς, δυσκολία να κρατηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, πυροτεχνήματα σκάνε φουλάροντας χρώματα τον ουρανό. Μια αναστημένη Αθήνα σε συναισθηματική καραντίνα.

Πολλοί απο εμάς εδώ τριγύρω, έχουμε συνδυάσει το Πάσχα με τα χωριά μας. Μεγάλα φαγοπότια και γλεντοκόπια σε εξοχικά, μεταμεσονύκτιοι στολισμοί επιταφίου, βόλτες στη θάλασσα, εκδρομές, αυτοσχέδιες ρουκέτες και κατακόκκινες μινέρβες-ξυπνητήρια, σουρεάλ συζητήσεις στα καφενεία, μυρωδιές που “σπανε” τη μύτη, αράγματα έξω από τα σπίτια, ριγιούνιον με αγαπημένους ανθρώπους.

Οι φωτογράφοι Μιχάλης Παππάς και Γιώργος Τατάκης, στο πλαίσιο του πολύ ωραίου φωτογραφικού τους πρότζεκτ Pculiar, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και βγάζουν φωτογραφίες τα έθιμα και τις παραδόσεις περιοχών που ξέρουμε ή θα θέλαμε να ξέρουμε.

Πολλές από τις εικόνες τους έμειναν για αρκετό καιρό στους τοίχους του Μουσείου Μπενάκη, δημοσιεύθηκαν σε sites κι έντυπα του εξωτερικού και συνεχίζουν να πακετάρουν βαλίτσες και να εμπνέουν πολύ κόσμο.

Προ Κορωνοϊού εποχή, οι δυο τους, βρέθηκαν στην Κάρπαθο κι αυτές είναι κάποιες από τις πασχαλινές εικόνες που έφεραν μαζί τους στην Αθήνα.

Πάσχα

Άρχοντες τρω και πίνουσι σε μαρμαρένια τάβλα
σε μαρμαρένια σ’ αργυρή και σε μαλαματένια.
Κι όλοι τρώσι και πίνουσι κι όλοι χαρακοπούσι
κι ο Κωνσταντίνος ο μικρός ας ελιανοτραούει
τ’ αήττητου τ’ Αντρόνικου του νιού του παινεμένου.
Μαύρος είσαι μαύρα φορείς μαύρο καβαλλικεύεις
μαθαίνεις το να πορπατεί, μαθαίνεις το να δρέμη
μαθαίνεις το και της στεριάς, στεριάς και του πελάου
μαθαίνεις το να δέχεται τον όχλιο του πολέμου

Πάσχα


*Κάνε check in σε όλα τα φωτογραφικά τους ταξίδια:


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background