Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων σήμερα και μάντεψε σε ποιες χώρες ζουν καλύτερα. Και σε ποιες όχι.

Written by on June 15, 2018

«Υπάρχουν πατεράδες που δεν αγαπούν τα παιδιά τους. Αλλά δεν υπάρχει παππούς που να μη λατρεύει τα εγγόνια του», είχε γράψει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.
Δυστυχώς, όμως, δεν συμβαίνει πάντα το αντίθετο. Διαβάζεται παράλογο, αλλά είναι αλήθεια…

Η 15η Ιουνίου, κάθε χρόνου, ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με την κακομεταχείριση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από τους ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογενείας).
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ρίξουμε τις ματιές μας στην τρίτη ηλικία, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον – και όχι μόνο επειδή κάποτε, θα είμαστε κι εμείς σε αυτό το ηλικιακό κοινό. Δείτε γιατί… 
Οπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της διεξαχθείσης έρευνας για την εξέλιξη της δημογραφικής γήρανσης την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τους υψηλότερους δείκτες υπεργηρίας. Ειδικότερα, το 2016 στη χώρα μας τα υψηλότερα ποσοστά των 80 και άνω στον πληθυσμό καταγράφονται σε ορισμένους από τους ορεινότερους νομούς (Ευρυτανίας, Γρεβενών, Λακωνίας και Αρκαδίας). Γερνάει η χώρα και, μάλλον, προσπαθεί να φτάσει την ηλικία των ψηλών βουνών μας!Η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σουηδία, είναι ο τρεις καλύτερες χώρες για να ζήσει κάποιος ηλικιωμένος, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index.
Στην παγκόσμια κατάταξη η Κύπρος βρίσκεται στην 30ή θέση (αρκετά ψηλά) ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, κάτω από χώρες όπως η Αλβανία (53), το Μπαγκλαντές (67), η Μογγολία (72) και η Τουρκία (75). Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν.

H πρώτη δεκάδα, όπου πρωταγωνιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες:
1. Ελβετία

2. Νορβηγία

3. Σουηδία

4. Γερμανία

5. Καναδάς

6. Ολλανδία

7. Ισλανδία

8. Ιαπωνία

9. ΗΠΑ

10. Αγλλία

Στην ουρά της κατάταξης, στις χειρότερες χώρες για να ζει ένας ηλικιωμένος, πριν από το Αφγανιστάν, από κάτω προς τα πάνω, ακολουθούν οι εξής χώρες: Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Δυτική Οχθη – Γάζα, Πακιστάν, Τανζανία, Ζάμπια, Ουγκάντα, Ιράκ και Νιγηρία.
Αντιλαμβάνεστε τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και το πώς ζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Το φαγητό, το νερό και η έλλειψή τους είναι σημαντικά για έναν ηλικιωμένο, αλλά υπάρχουν και χειρότερα – και όχι αποκλειστικά σε αυτές τις χώρες, αλλά παγκοσμίως: η σοβαρή κατάθλιψη, γνωστή και ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, είναι πιο έντονη όσο περνούν τα χρόνια από επάνω μας, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Στα άτομα άνω των 70 ετών η κατάθλιψη έχει χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τα άτομα 18 έως 29 ετών. Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να μην έχουν κοινωνική υποστήριξη, να έχουν άλλες χρόνιες ασθένειες, να παθαίνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και να χρησιμοποιούν πιο πολλά αντικαταθλιπτικά.Στο μεταξύ, σε έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και το σεξ στην τρίτη ηλικία, που διεξήχθη στην Ισπανία, συμμετείχαν 1.939 ηλικιωμένοι από 65 ετών και άνω (1.118 γυναίκες και 821 άντρες). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 62,3% των αντρών και το 37,4% των γυναικών είναι σεξουαλικά ενεργοί. Μη βιαστείτε να πείτε «κοίτα τι κάνουν οι παππούδες», καθώς στις ηλικίες από 65 ετών και κάτω τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα.

Βέβαια, σε άλλη έρευνα, που διεξήχθη στις ΗΠΑ, σε ανθρώπους ηλικίας από 57 έως 85 ετών, διαπιστώθηκε ότι πολλοί ηλικιωμένοι είναι εξαιρετικά… παιχνιδιάρηδες και πρόθυμοι να συζητήσουν ή να προβούν σε πράξεις για τις οποίες τα εγγόνια τους θα ντρέπονταν. Το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας έως 85 ετών ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά το προηγούμενο έτος. Στα 70 τους παρατηρείται, βέβαια, μια πτώση στη σεξουαλική δραστηριότητα και στο ενδιαφέρον τους γι΄ αυτήν, αλλά αυτό συνδέεται περισσότερο με την επιδείνωση της υγείας ή με την έλλειψη συντρόφου – ειδικά για τις γυναίκες.

Μην τα πολυλογούμε (ok, πολυγράφουμε!) οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά προβλήματα, ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος. Γι’ αυτό, πρέπει να τους φροντίζουμε με κάθε τρόπο, μας έχουν ανάγκη.
Και, εντάξει, μπορεί ο Αμερικανός ηθοποιός John Barrymore να είχε πει «κανείς δεν είναι γέρος, μέχρι ν’ αρχίσει να μετανιώνει αντί να ονειρεύεται» -και να έχει δίκιο- αλλά ο παππούς και η γιαγιά, ακόμα κι αν δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, πρέπει να νιώθουν τη φροντίδα και, βασικά, την αγάπη μας. Τόσο απλό, τόσο ανθρώπινο…

Αλέξης Μαντάς


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background