Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σήμερα και όσοι έχουν χρειαστεί ξαφνικά αίμα, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!

Written by on June 14, 2018

Ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε, γερμανός ποιητής και φιλόσοφος -στον «Φάουστ»- είχε γράψει: «Το αίμα είναι ένας χυμός σπανίας ποιότητος».
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Το αίμα είναι το «υγρό πυρ» που διατρέχει τις φλέβες μας με ζωή. Και όσοι έχουν χρειαστεί αίμα, ξέρουν πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για την ύπαρξή μας.   

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Ολα οφείλονται στον αυστριακό γιατρό Καρλ Λαντστάινερ ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος -το 1900- και αργότερα τα ρέζους – και «τσίμπησε» κι ένα Nobel Ιατρικής (το 1930) για αυτή την ανακάλυψή του.Τη 14η Ιουνίου τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του – χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα – από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Οι άνθρωποι είμαστε σημαντικοί (και) για το αίμα που μπορούμε να δώσουμε, προκειμένου να σώσουμε μια ζωή. Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες από αυτό, σε 1.000.000 κατοίκους. Επομένως, στην Ελλάδα των, περίπου, 10 εκατομμυρίων ψυχών, απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Συνήθως, έχουμε στο μυαλό μας ότι ανάγκη για αίμα έχει κάποιος ο οποίος έχασε μεγάλη ποσότητα σε κάποιο ατύχημα. Ομως, κάθε μήνα, υπάρχουν και χιλιάδες συνάνθρωποι, πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται τα αιμοπετάλιά μας.Έτσι, είναι ώρα για να κάνουμε κάτι για όλους αυτούς, σε μία από τις μεγαλύτερες πράξεις αγάπης και υποστήριξης που μπορούμε να κάνουμε για κάποιον – ο οποίος μπορεί και να μην είναι γνωστός μας.
Ας γίνουμε ακτιβιστές, εθελοντές σε κάτι που, στην κυριολεξία, δίνει ζωή.

Εάν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, δώσε το αίμα σου, λοιπόν, χωρίς να (σ)το ζητήσει κάποιος. Είναι ζήτημα προσωπικού πολιτισμού. Και ανθρωπιάς…

A.M


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background