Μιλήσαμε με τον φωτογράφο Ottavio Marino με αφορμή το μαγικό project του 'Τα Πάθη Του Υιού του Θεού'

Written by on April 12, 2017

O Ιταλός φωτογράφος, Ottavio Marino είναι ένας σύγχρονος παραμυθάς, ένας ρομαντικός τύπος, ο οποίος όντας ακόμα παιδί, αγάπησε τους πίνακες του Caravaggio.
Ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη του έκθεση, ήταν μια φωτογραφική μεταφορά του έργου του Shakespeare “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, το 2014. Μετά ακολούθησαν και άλλα πρότζεκτ. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή μέσα, όπως στην Vogue Ιταλίας και στο L’Oeil de la Photographie.
Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε η νέα του δουλειά, “Τα Πάθη Του Υιού Του Θεού”. Για χρόνια τριγύριζε στο μυαλό του η ιδέα να αποτυπώσει φωτογραφικά τα Πάθη του Χριστού αλλά μόλις πριν μερικούς μήνες αισθάνθηκε έτοιμος να καταπιαστεί με ένα τόσο δύσκολο και οδυνηρό θέμα.
Με αφορμή αυτή τη σειρά φωτογραφιών, κάναμε μια σύντομη κουβέντα μαζί του και μας αποκάλυψε πολλά ωραία πράγματα για το τελευταίο του project.
Αγαπώ βαθιά καλλιτέχνες όπως τους Caravaggio και Rembrandt, την κλασσική γλυπτική, τον Bernini, πίνακες των Bouguerau, Hayez και Rossetti, τη Frida Kahlo και τα μελαγχολικά σκηνικά του Edward Hopper. Τα γλυπτά του Auguste Rodin, τις ταινίες του Andrej Tarkovskij, τη μουσική του Peter Gabriel, το χαμόγελο του ανηψιού μου, Michele”  αναφέρει. 
Του αρέσει να διηγείται ιστορίες μέσα από τις εικόνες του και αντλεί έμπνευση από πράγματα που αγαπά. Tην λογοτεχνία, τους  Έλληνες τραγικούς, τον Δάντη, τον Shakespeare, τον Dickens, την ποίηση της Emily Dickinson και του Giacomo Leopardi.
Όμως πόσο τον δυσκόλεψε η δημιουργία του συγκεκριμένου φωτογραφικού πρότζεκτ;
H διαδικασία αποδείχτηκε πολύ κουραστική, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα, γιατί βγήκε όπως το φανταζόμουν. Πάντα έβρισκα γοητευτική, και έχω μελετήσει πολύ, την εικονογραφία αυτών των στιγμών της ζωής του Ιησού. Ειδικά την στιγμή που το σώμα Του αφήνεται στην μητέρα Του. Τότε που έχουν όλα τελειώσει και ο άνθρωπος έχει συντρίψει το κορμί του Χριστού και το ακουμπά στην γυναίκα που Tον αγάπησε πιο πολύ στον κόσμο.”
O Ottavio πάγωσε αυτή την στιγμή στο χρόνο αποτυπώνοντας με μεγάλη ευαισθησία το παραδομένο σώμα του γιου και τον θρήνο της μητέρας. Πηγές έμπνευσης για την ατμόσφαιρα των εικόνων του ήταν, όπως λέει, τα έργα του Caravaggio, τα γλυπτά του Michelangelο αλλά και οι δημιουργίες των ζωγράφων Jusepe de Ribera και Mattia Preti.
Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγικό. Κοιτώντας τα έργα του είναι μερικές φορές δύσκολο να διακρίνεις αν όντως πρόκειται για φωτογραφίες ή για κάποιους χαμένους αναγεννησιακούς πίνακες που ανακαλύφθηκαν ξεχασμένοι στα υπόγεια των Uffizi. Το παιχνίδι με το φως και η ιδιαίτερη επεξεργασία των φωτογραφιών δίνουν στις εικόνες του έναν ρεαλιστικό και ταυτόχρονα απόκοσμο χαρακτήρα.
“Τα Πάθη Του Υιού Του Θεού, είναι φόρος τιμής στον Michelangelo και τo έργο του, “Pieta” που βρίσκεται στο Βατικανό. Σε αυτές τις φωτογραφίες βλέπουμε τις μορφές του Ιησού και μιας νεαρής Μαρίας-ίσως μικρότερη από τον γιο της- φωτισμένης από την χάρη του Θεού και γι’ αυτό αιώνια νέα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το φως, αυτό που λούζει το σώμα του Χριστού και δεν είναι άλλο από το χέρι του Θεού, το οποίο αγκαλιάζει με στοργή τον γιο Του, που θυσιάστηκε για την σωτηρία της ανθρωπότητας.” συμπληρώνει ο Marino.
Τη Μαρία και τον Ιησού υποδύονται δύο νέα μοντέλα, η Giorgia De Marco και ο Giuseppe Mastrolorenzo.
*Εδώ μπορείς να δεις το instagram του Ottavio.

Γιάννης Ντάρδης


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background