Είσαι για μία online βόλτα στο μουσείο του Λούβρου;

Written by on April 1, 2021

Αν έχεις επισκεφθεί το μουσείο του Λούβρου, ξέρεις πως είναι μια εμπειρία που δεν την ξεχνάς εύκολα. Ειδικά αν έχεις σταθεί για πάρα πολύ ώρα να χαζεύεις την Νίκη της Σαμοθράκης στην κορυφή μιας μεγάλης σκάλας. Ή να εντοπίζεις τις λεπτομέρειες του πίνακα La Liberté guidant le peuple του Eugène Delacroix. Και φυσικά να ψάχνεις την κατάλληλη γωνία να αποκωδικοποιήσεις τη Mona Lisa.

Σε περίπτωση που δεν έχεις πάει, ήρθε η στιγμή να το κάνεις από την οθόνη σου. Όπως και τόσα άλλα άλλωστε αυτές τις ατελείωτες σεζόν του lockdown. Το μουσείο ανακοίνωσε πως έκανε ανακαίνιση στο site του και πλέον έχουμε δωρεάν πρόσβαση στα 480.000 εκθέματα του. Μπορούμε να μάθουμε όλες τις πληροφορίες γι’ αυτά και τους δημιουργούς τους και να κάνουμε ένα ωραίο μάθημα ιστορίας τέχνης από τον καναπέ μας.

Λούβρου

Εκτός από τις συλλογές που υπάρχουν στους 8 χώρους του Λούβρου, η ψηφιακή βόλτα θα περιλαμβάνει και αρκετά έργα που βρίσκονται στις αποθήκες του αλλά και σε παραρτήματα σε άλλες γαλλικές πόλεις. Όπως τα γλυπτά από τους κήπους Tuileries κι εκθέματα από το μουσείο Depacroix. Επίσης υπάρχουν και κάποια έργα που ανακτήθηκαν από τη Γερμανία μετά το τέλος του πολέμου το 1945. Σχετικά με το τελευταίο, ο διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν ξανά όσα αντικείμενα και πίνακες πήρε το ναζιστικό καθεστώς από εβραϊκές οικογένειες της Γαλλίας. Τα επόμενα 5 χρόνια, θα κάνουν έρευνες και θα ταυτοποιήσουν τα 13.943 αντικείμενα που χάθηκαν το διάστημα 1933-1945.

Το Λούβρο δεν έχει τίποτα να κρύψει. Αντίθετα ο κίνδυνος για τη φήμη του είναι τεράστιος. Aν οι επόμενες γενιές θελήσουν να μάθουν από πού προέρχονται αυτές οι συλλογές, πώς θα αντιδράσουμε; Κάνοντας την ιστορική τεκμηρίωση και δημοσιοποιώντας τα δεδομένα,” ανέφερε ο Martinez.

Να σημειωθεί στα πρκατικά πως ο επανασχεδιασμός του site ήταν ένα πρότζεκτ που σχεδίαδαν για πολύ καιρό με στόχο να εξυπηρετήσουν εκτός από το κοινό, τους ερευνητές και ιστορικούς σ΄όλο τον κόσμο.

Πάμε Παρίσι;

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background