Ο κήπος της Ακρόπολης «ανθίζει» και πάλι

Written by on 17 Απριλίου, 2018

Μια ημέρα γιορτής θα είναι η Παρασκευή 20 Απριλίου, που σηματοδοτεί την αρχή της αναγέννησης του κήπου και της παιδικής χαράς της Ακρόπολης σε μία σύμπραξη των κατοίκων και των εμπλεκόμενων φορέων. 

Στην καρδιά της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, υπάρχει ένας κήπος με ελιές που ακουμπούν στον ιερό βράχο, από την άγρια, κρημνώδη πλευρά.  Αργά, αλλά σταθερά με το πέρασμα του χρόνου ο κήπος ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν στη μοίρα τους…
Πριν από λίγα χρόνια, με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ και την συμπαράσταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Πλάκας, και πιο πρόσφατα του Πολιτιστικού Συλλόγου “ο Μακρυγιάννης” και της Κίνησης Κατοίκων Θησείου ένα όνειρο γεννήθηκε και άρχισε να υλοποιείται.

Νέοι αρχιτέκτονες – μέλη της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας ανέλαβαν να σχεδιάσουν την αναγέννηση του κήπου. Συνέβαλε εθελοντικά και ο διάσημος σχεδιαστής Peter Hannes της εταιρείας Richter – που σχεδιάζει πρότυπες παιδικές χαρές σ’ όλον τον κόσμο, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, μόνο με φυσικά υλικά. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς και έχοντας πλέον και την σύμπνοια του Δήμου Αθηναίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του οράματος.

Ο Κήπος θα παραμείνει, με τις ελιές του πιο φροντισμένες, θα προστεθούν λίγα οπωροφόρα δέντρα –π.χ. ροδιές, να δίνουν χαρά στα παιδιά– και παρτέρι με ελληνικά βότανα που θα φροντίζουν τα γύρω σχολεία, το στοιχείο του νερού, ανακυκλούμενο. Η κάτω περιοχή γίνεται η γωνιά των μικρών παιδιών, ενώ ανατολικά θα είναι η περιοχή των μεγαλύτερων. Όλο το υπόλοιπο παραμένει, ως κήπος των ελιών. Κάδοι κομποστοποίησης, τροφοδοτούμενοι από τα παιδιά της γειτονιάς, θα εξασφαλίζουν τροφή για τα φυτά. Τα παγκάκια θα αναμορφωθούν για να ξεκουράζονται πολίτες και επισκέπτες και ένα μεγάλο άνοιγμα που ήδη υπάρχει θα διατηρείται ελεύθερο για τις γιορτές των κατοίκων. Κι ακόμα, ένα – δύο τραπέζια για σκάκι και τάβλι, για τους μεγαλύτερους.

To αναλυτικό πρόγραμμα της Παρασκευιάτικης φιέστας

17:30 Εσπερινός σύντομος για παιδιά στον Άη Γιώργη με τον πατέρα Αλέξανδρο, Ενορία Αγ. Νικολάου Ραγκαβά 

18:00 Παραδοσιακά παιχνίδια & παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών από: Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σχολεία της περιοχής (72ο και 74ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Σχολή Χιλλ, Αγκάλη)   

19:15 «Ο πλανήτης που φτιάχτηκε από φούσκες…» (Μπουρμπουλήθρες) από La Petite Marguerite  

20:00 Διονύσης Σαββόπουλος …Τραγουδοπαραμύθι για όλους

20:30 Θίασος Χαρίδημου – Καραγκιόζης

21:00 Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει για την αγαπημένη της γειτονιά

21:30 «Αθήνα. Αναζητώντας τη Χαμένη Πόλη»: Ταινία με εικόνες από ταινίες της Παλιάς Αθήνας, των Σούλας Δρακοπούλου, Μαρκ Γκαστίν, διάρκεια 78’ 


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background