Ο βραβευμένος δάσκαλος που άλλαξε τη ζωή των μαθητών στην Ινδία

Written by on December 4, 2020

Στο σημερινό TGIF, διακτινιζόμαστε στην Ινδία. Ο δάσκαλος Ranjitsinh Disale τιμήθηκε χθες με το Διεθνές Βραβείο Εκπαιδευτικού, σε μία online τελετή με παρουσιαστή τον πάντα υπέροχο, Stephen Fry.

Ο λόγος που βραβεύτηκε είναι επειδή άλλαξε τη ζωή των κοριτσιών ενός φτωχού χωριού της Ινδίας. Πολλές από τις μαθήτριες του στο δημοτικό σχολείο Ζίλα Παρισάντ του Παριτεβάντι, δεν μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα από κοντά. Είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί τα πάντρευαν από μικρές λόγω του γαμήλιου εθίμου, που ευτυχώς καταργήθηκε στην πορεία. Οπότε ο Disale σκέφτηκε την εξής λύση. Δημιούργησε ένα σύστημα QR code (σ.σ. σκανάρεις έναν κώδικα και σε οδηγεί σε κάποιο site ή πλατφόρμα της επιλογής σου), που τους επέτρεψε να συμμετέχουν στο μάθημα και πλέον το χρησιμοποιούν σε όλη τη χώρα.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ

Και αυτός ο απίθανος τύπος δεν σταματάει εκεί. Όταν εγκαταστάθηκε πριν χρόνια στο συγκεκριμένο χωριό, τα βιβλία δεν ήταν στην γλώσσα των παιδιών. Δεν πτοήθηκε, έμαθε την τοπική διάλεκτο και μετέφρασε μόνος του όλα τα σχολικά εγχειρίδια. Στη συνέχεια, έφτιαξε προγράμματα για κάθε μαθήτρια ξεχωριστά ανάλογα τις ανάγκες τους και δημιούργησε πολλά εργαλεία ψηφιακής μάθησης για να εξοικειωθούν με την τεχνολογία.
Εκτός από αυτά, επειδή στην περιοχή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ξηρασία του εδάφους, ο δάσκαλος – πολυεργαλείο, συμπεριέλαβε στο μάθημα και προγράμματα που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα.

Όλη αυτή η σημαντική και πολύχρονη προσπάθεια, έφτασε την κορυφή της. Το σχολείο του έχει τώρα 100% πληρότητα και μία μαθήτρια του, κατάφερε να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο.

Και υπάρχει άλλος ένας λόγος για να αγαπήσεις περισσότερο αυτόν το δάσκαλο. Χθες, μόλις ανακοινώθηκε τ’ όνομα του, δήλωσε πως θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο (1 εκατομμύριο δολάρια) του βραβείου με τους άλλους 9 υποψήφιους συναδέλφους του, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας τους θα βάλει στην τράπεζα περίπου 55.000 δολάρια.

*Αν έχεις απορία για το Global Teacher Prize, καθιερώθηκε to 2015 από το Ίδρυμα Varkey, σε συνεργασία με την UNESCO και θεωρείται το “Νόμπελ της διδασκαλίας”.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background