Με αφορμή το ντοκυμαντέρ Maria by Callas που βγαίνει την Πέμπτη στους κινηματογράφους, ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολάρι γράφει για τη δική του Μαρία Κάλλας

Written by on January 17, 2018

Πρώτη φορά είδα όπερα στα εννέα μου χρόνια.
Φεβρουάριος. Κουρέας της Σεβίλλης στην Όπερα των Τιράνων μαζί με τη μητέρα μου. 
Αξεπέραστη στιγμή στη ζωή μου μιας και η όπερα διεκόπη, σε τρέλαινε το βουητό του κόσμου στην αίθουσα, έξω η αστυνομία κύρηττε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τρέχαμε με τη μαμά να φτάσουμε σπίτι, επικρατούσε πανικός στην αίθουσα, ερημιά και ο στρατός στη νυχτερινή πλατεία των Τιράνων.
16 χρονων στην Ελλάδα άκουγα το όνομα Κάλλας -γνώριζα διάφορα από το αφιέρωμα στη Κάλλας στο πολιτιστικό μαγκαζίνο του Ανδρέα Ροδίτη στην ΕΡΤ- αλλά δεν είχα εντρυφήσει στις άριες της και στη θεϊκή φωνή της. Ώσπου ένα βράδυ η αδελφή μου, πιστή του Τρίτου προγράμματος, μου είπε να σωπάσω γιατί ακουγόταν η Τόσκα με πρωταγωνίστρια την Κάλλας. Μαγεία κατέκλυσε το πνεύμα μου σε εκείνο το δυάρι στα Πατήσια.
Λίγα χρόνια αργότερα ένας έρωτας μεγάλος με μύησε κυριολεκτικά στην απόλυτη Ντίβα και η φωνή της συνόδευε πλέον τις πιο προσωπικές στιγμές μου.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη όταν σπούδαζα στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος. Η τάξη μου έπρεπε να συμμετάσχει με μία παράσταση στο Piccolo Teatro στο Μιλάνο. Τότε είχα  πρόβλημα με τα χαρτιά μου και δεν μπορούσα να ταξιδέψω εκτός Ελλάδας οπότε δεν πήγα στο ταξίδι. Έκλαιγα ασταμάτητα κι όταν επέστρεψαν οι συμμαθητές μου έφεραν δώρο ενα λεύκωμα της Κάλλας, γιατί ηξεραν την τεράστια αγάπη μου για εκείνη.  

Έκτοτε η φωνή της και οι άριες της έντυσαν πολλές θεατρικές δουλειές μου στη θεατρική πορεία μου. Ακόμα και στον “Συλλέκτη” που παίζεται αυτή την περίοδο στο Vault, αλλά και στο  “Η Αγάπη άργησε μια μέρα” που έχει ανέβει στο Αργώ,  ο θεατής απολαμβάνει την ιέρεια να συνοδεύει τις πιο σημαντικές στιγμές της παράστασης. Για κάποιο λόγο, την θεωρώ φύλακα άγγελο που με συντροφεύει στις πιο σκοτεινές στιγμές μου.
 Η Κάλλας πάντα μου φέρνει δάκρυα στα μάτια και πάντα αγαλιάζει την ψυχή μου γιατί αυτό το απύθμενο βάθος και η ερμηνεία της, μου διδάσκει ένα πράγμα: Ο Καλλιτέχνης συνδέει το γήινο με το ουράνιο και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η Κάλλας. Είναι ο φορέας προς το Θείο.
 
 

 
 

 
Ένκε  Φεζολάρι είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ζει και δουλεύει στην Αθήνα. 
Οι δύο παραστάσεις που έχει σκηνοθετήσει, “Ο Συλλέκτης” και “Η Αγάπη άργησε μία μέρα” παίζονται στο θέατρο Vault και στο θέατρο Αργώ αντίστοιχα. 
Κάθε Τρίτη έως και 27 Μαρτίου, δίνει σεμινάρια σκηνοθεσίας στο Bios .
 
** Το ντοκυμαντέρ Maria by Callas θα προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου σε διανομή της Filmtrade.
 
 
Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background