Ο ήχος του Mulatu Astatke θυμίζει soundtrack νουάρ ταινίας και ανυπομονούμε να τον ακούσουμε live στο Plissken Festival

Written by on 14 Νοεμβρίου, 2017

Mulatu Astatke Είδος: Ethio -jazz

Γεννήθηκε στην Αιθιοπία το 1943. Ταξίδεψε στην Ουαλία στα τέλη των 50s για να ασχοληθεί με την αεροναυπηγική και λίγα χρόνια αργότερα, o Mulatu Astatke, βρέθηκε στη Βοστώνη να σπουδάζει κρουστά ως  ο πρώτος αφρικανός που φοίτησε ποτέ στο διάσημο Berkley College της Βοστώνης. Εκείνη την περίοδο ήρθε σε επαφή με τον ήχο της jazz, της soul και της latin μουσικής και αποφάσισε  να συνδυάσει  τους παραδοσιακούς ήχους της χώρας του με στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής. Αργόσυρτες μελωδίες από την Αιθιοπία, latin κρουστά, στοιχεία από την funk σκηνή των 60s, επιρροές από John Coltrane και Duke Ellington και….voila !! Ο Mulatu Astatke είχε δημιουργήσει τo υβρίδιο της Εthio-jazz.  Tο μυστηριώδες ξαδερφάκι της jazz από την Ανατολική Αφρική.

Ο ήχος που δημιούργησε ο Mulatu Astatke είναι τόσο αργός και σκοτεινός  που θυμίζει soundtrack ασπρόμαυρης νουάρ ταινία με αργή πλοκή. Τα τραγούδια του είναι γεμάτα  πνευστά που αιωρούνται, νωθρά latin κρουστά που στριφογυρίζουν, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο την εμφάνιση τους κάνουν funky κιθάρες αλλά και το αγαπημένο του βιμπράφωνο. Όσο για τα φωνητικά ; Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του χρησιμοποιούνται σπανίως στις συνθέσεις του.
Το δυτικό κοινό άρχισε να έρχεται σε επαφή με τον ήχο του Mulatu Astatke στα τέλη των 90s μέσα από τις συλλογές Éthiopiques της γαλλικής δισκογραφικής Buda Musique αλλά η δουλειά του έγινε ευρέως γνωστή το 2005 μέσα από το soundtrack της ταινίας Broken Flowers του Jim Jarmush. Όσο για εμάς;  Ο Mulatu Astatke,θα έρθει να μας τα πει από κοντά λίγο πριν κλείσει τα 74 του χρόνια, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ως headliner της πρώτης μέρας του Plissken Festival.

Extraδακι: Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτέχνες, κυρίως της hip-hop σκηνής έχουν samplάρει κομμάτια του Mulatu Astatke. Nas, Damien Marley, Kanye West, Quantic και Madlib είναι οι πιο γνωστοί από αυτούς.

Ποιόν δίσκο να ακούσεις εδώ και τώρα: Éthiopiques 4: Ethio Jazz & Musique Instrumentale 1969-1974

Που θα βρεις τον Μulatu Astatke:
facebook.com/Mulatu-Astatke-Official-Artist-Page
mulatuastatke.bandcamp.com

 

Δημήτρης Μητρόπουλος


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background