Καλώς ήρθατε στον αλλόκοτο κόσμο του “Tales from the loop”

Written by on April 24, 2020

Ή αλλιώς, στο πιο ρετρό- αγροτικό sci-fi “σκανδιναβικό” παραμύθι, στο οποίο ιστορίες σαν αυτές του Tales from the loop, μπορούν να αναπνεύσουν.

Οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε της Amazon Prime. Δεν νικάς ένα άξιο αντίπαλο σαν το Stranger Things, παίζοντας στα χωράφια του με τους δικούς του κανόνες. Πρέπει να σπείρεις τα δικά σου.

Και τι καλύτερο και αισθητικά πιο έξυπνο, από το να “δανειστείς” τα ρετρό- φουτουριστικά αγροτικά τοπία του Simon Stålenhag.

Και να στήσεις πάνω σε αυτά μία αφύσικη καθημερινότητα, όπου τα ρομπότ συνυπάρχουν με τους ανθρώπους, ο χρόνος διαστέλλεται σύμφωνα με την εκάστοτε όρεξη του, οι έφηβοι ανταλλάσσουν σώματα και οι ενήλικες βρίσκουν και πάλι το παιδί μέσα τους- ή μάλλον, κυριολεκτικά έξω τους.

Ό,τι θα δεις στο “Τales from the loop” είναι εικόνες εμπνευσμένες από τα βιβλία τέχνης του Stålenhag, που υμνούν με τον πλέον ιδιαίτερο τρόπο τη σουηδική ύπαιθρο (και την τρικυμία στα μυαλά τους).

Κι αν κάτι δεν σου τα θυμίζει, είναι γιατί ο παραγωγός (και συγγραφέας) Nathaniel Halpern, ανάθεσε στο σκανδιναβικό αυτό πολυεργαλείο (καλλιτέχνης γενικώς και ειδικώς, εικαστικός, μουσικός), να σκεφτεί και να σχεδιάσει καινούρια στοιχεία που δεν υπάρχουν στις εκδόσεις του που κυκλοφορούν ήδη εκεί έξω.

Στο θέμα μας

Νούμερο ένα: Οχτώ αυτοτελή επεισόδια που μπλέκονται όμως το ένα στα πόδια του άλλου, με απλές διακριτικές πινελιές ύφους και σεναριακού ήθους. Οχτώ ιστορίες που μιλούν για την ίδια παράξενη πόλη. Και για τους κατοίκους της που περιφέρονται πάνω από το “The Loop“, ένα μηχάνημα που χτίστηκε για να ξεκλειδώσει και να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Ακούγεται παράξενο; Που να το δεις κιόλας.

Νούμερο δύο: Ο αργός, πολύ αργός ρυθμός του, μπορεί και να σε εξοντώσει. Τουλάχιστον αρχικά. Πριν αφεθείς, πριν κατανοήσεις γιατί όλοι μιλούν στο ίδιο τόνο. Γιατί όλοι μοιάζουν να μοιράζονται τα ίδια βαρβιτουρικά. Κανείς δεν θυμώνει, κανείς δεν σηκώνει τον τόνο της φωνής του, όλοι και όλα, κυλούν στο ίδιο μέτρο, στο ίδιο μοτίβο. Και φυσικά, όλοι αφήνουν μεγάλες παύσεις την ώρα που μιλούν, για να ξεκουραστεί ο διάλογος και να χαθεί ο φακός στην άπλα της (υπερ-μαγικής) εικόνας. Μην ανησυχείς, θα έχεις κολλήσει προτού πατήσεις το play για το ep 2.

Νούμερο τρία: Το μουσικό θέμα των Philip Glass και Paul Leonard Morgan που απλώνεται γενναιόδωρα σε κάθε πλάνο, θα σου θυμίσει τον τρόπο με τον οποίο απλωνόταν και το θέμα του Max Richter, στο The Leftovers.

Γι’ αυτό και έχεις σταθερά την αίσθηση πως δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ξεπηδήσει ο Justin Theroux για cameo εμφάνιση (δεν ξεπηδά).

Νούμερο τέσσερα: Δεν είμαστε σίγουροι αν είμαστε στα 60’s ‘η στα 80’s ή κάπου αλλού- οι ρετρό εικόνες του αγροτικού φουτουριστικού καδραρίσματος, σίγουρα δεν βοηθούν. Στο τελευταίο επεισόδιο, μέσα από κάποιο παράθυρο, ακούγεται βεβαίως, το Can’t Get You Out Of My Head από την Kylie Minogue. O χρόνος σε αυτό το σήριαλ όμως έχει τα θέματα του, οπότε ασ’το, μείνε στην όποια σύγχυση. Και απορία.

Νούμερο πέντε: Αν θες, πες το και πειραγμένο συγγενή του Black Mirror. Δεν θα τσαντιστεί πιστεύω.

Λίγα τρίβια δεν κάνουν κακό

  • Μπορείς να συναντήσεις το όνομα του creator Nathaniel Halpern σε παλαιότερα projects όπως τα: Legion, Outcast και The Killing.
  • Τρία είναι τα art books που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην ανθρωπότητα, o Stålenhag. Τα Tales from the loop (2014), Things from the Flood (2016) και The Electric State (2018). Το τελευταίο είναι στα προσχέδια για να γίνει ταινία από τους παραγωγούς του It.
  • Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου, έχει σκηνοθετήσει η Jodie Foster.

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background