Η γερμανική σειρά Dark είναι ένα αριστούργημα μεταφυσικού μυστηρίου για γερούς λύτες

Written by on December 13, 2017

Ένα εξαφανισμένο αγόρι, μία βαρετή Γερμανική πόλη -όπου κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται- ένα πυρηνικό εργοστάσιο.
Το “Dark”, η πρώτη Γερμανική τηλεοπτική παραγωγή για το Netflix  είναι ένα μεταφυσικό μυστήριο που δεν θα θέλεις να τελειώσει.

https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8

Διπλές ζωές, καταπιεσμένοι έρωτες, ενοχικά μυστικά, αποφάσεις παγίδες, λυσσαλέα πάθη, συνωμοσίες… κι ένας ιστός χαρακτήρων που οι μεταξύ τους σχέσεις δημιουργούν μόνο απορίες, καθώς η σύνδεση τους πηγαινόερχεται σε 3 διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Κι όλα αυτά είναι μόνο το περιτυλίγμα.

Το Dark”  δεν είναι (απλώς) ένα ατμοσφαιρικό, καλοσερβιρισμένο θρίλερ, είναι ένα υπαρξιακό παζλ που παλεύεις να συναρμολογήσεις με κλειστά μάτια.  Μία ποπ, φαουστική αναμέτρηση, μεταξύ καλού και κακού, που εξελίσεται πυρετικά αλλά -και με έναν τρόπο- αβίαστα και διακριτικά.
Σε αυτό βοηθά σαφώς το ευρωπαϊκό μενταλιτέ στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία (μου θυμίσε κάμποσο το γαλλικό Les Revenants) .
Η ιστορία σού χορηγείται ενδοφλέβια και κυλάει μέσα σου αρμονικά, χωρίς να εκβιάζει κανένα συναίσθημα, χωρίς να σε μπουκώνει με υπερβολές και πονηρά τουήστ.
Κάθε στιγμή της, τεμαχίζει τη βεβαιότητα της ελεύθερης βούληση, βουτάει τους ήρωες σε ενεργειακά σύμπαντα, αναζητάει τα όρια στο χώρο και το χρόνο, μιξάρει το θεό με το διάβολο, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον { αν τελικά είναι αυτή η σειρά τους}.  Κάθε λύση είναι η εισαγωγή ενός καινούριου προβλήματος: Είναι οι επιλογές που κάνουμε αληθινά δικές μας ή είναι αυτές που το πεπρωμένο μας υποβάλει για να μας οδηγήσει εκεί που θέλει;  Οι επιλογές που δεν κάνουμε τι ίχνη αφήνουν σε αυτές που κάνουμε;  Μήπως το Αισχυλικό Είναι αδύνατο να ξεφύγεις απ’ η μοίρα σου. Γιατί δεν είναι δυνατό να ρίξεις βλέμμα διορατικό μέσα στη θεία απεραντοσύνη, να κατανοήσεις τη Θέληση της και να την παραβιάσεις” (Ό,τι τοι μόρσιμον εστιν, το γένοιτ’ αν, Διός ου παρβατός εστι μεγάλα φρην απέραντος) είναι η μόνη αλήθεια με την οποία πρέπει απλώς να συμβιβαστούμε;
Ναι, το “Dark”  θα σε βασανίσει αλύπητα διανοητικά και συναισθηματικά με τα φιλοσοφικά και μεταφυσικά του κουίζ. Κυρίως επειδή, όπως γρήγορα θα καταλάβεις, το  μυστήριο δεν αφορά τις ερωτήσεις αλλά τις απαντήσεις.

Enjoy!

Υ.Γ1  Το Dark ΔΕΝ είναι κλώνος του “Stranger Things”, όπως κάποιοι διέδωσαν αδικώντας το κατάφορα. Κ Α Θ Ο Λ Ο Υ δεν είναι.
Οι συγγένειες των δύο σήριαλ- εξ αγχιστείας και με το ζόρι- αρχίζουν και τελειώνουν στην εξαφάνιση αγοριών και στις 80’ς αναφορές, οι οποίες στο “Dark” δεν έχουν ούτε το ρόλο ούτε τη σημειολογική σημασία που έχουν στο “Stranger Things”.  Είναι μία απαραίτητη χρονική συνθήκη σύνδεσης της ζωή των ηρώων και των μεταξύ τους σχέσεων -και όχι δεν είναι φλας μπακ *κίνδυνος spoiler δεν μεταδίδω άλλο*

Υ.Γ 2 Μην το δεις στην αγγλική μεταγλωτισμένη εκδοχή του για κανένα λόγο. Τα γερμανικά είναι η μητρική του γλώσσα, και του πάνε πολύ.

Υ.Γ3 Αν σου αρέσει το Dark ίσως να σου αρέσει και το βίβλιο της Lauren Beukes «Λαμπερά Κορίτσια».

Υ.Γ4 Το soundtrack  είναι ένα ποιήμα -και λίγα λέω. Το καταλαβαίνεις απο την πρώτη στιγμή, ακούγοντας στους τίτλους της αρχής αυτό.

Μαρία*Πετρίδη


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background