Morcheeba:"The Big Calm" 20 χρόνια μετά ακούγεται το ίδιο μαγικό

Written by on 21 Μαρτίου, 2018

Όταν σκέφτεσαι σημαντικά συγκροτήματα των late 90’s και early 00’s, ποτέ δεν θα σου έρθουν στο νου οι Morcheeba. Δικαιολογημένα. Επειδή απλά ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιοι. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως είναι περιττοί ή κάτι λιγότερο από απολαυστικοί. Η μουσική τους αρχικά συνδέθηκε με τη βραχύβια σκηνή του trip hop. Αργότερα πρόσθεσαν στοιχεία reggae, orchestral pop και electronica, τα οποία χάρη στη φωνή της τραγουδίστριας τους, Skye Edwards, έβρισκαν πραγματικό νόημα. Περισσότερο σαν comfort food για τα αυτιά. Ένα απλό, καλό φαγητό, από αυτά που ξεχνάς να παραγγείλεις αλλά ποτέ δεν σε χαλάει να βρεθούνε στο πιάτο σου.

Το momentum των Morcheeba ήρθε με τον δεύτερο δίσκο τους, The Big Calm, τον Μάρτιο του 1998. Ακριβώς 20 χρόνια μετά ακούγεται το ίδιο ευχάριστα και παραδόξως διαχρονικό. Ακολουθούν πέντε facts που αφορούν το άλμπουμ. 

Το τραγούδι Blindfold, που κυκλοφόρησε και ως single, γράφτηκε για την ταινία She’s So Lovely, που αποτελεί την πρώτη και τελευταία κινηματογραφική παραγωγή στην οποία περιλαμβάνεται υλικό του σκηνοθέτη και ηθοποιού John Cassavetes μετά το θάνατο του και σκηνοθέτησε ο γιός του. Οι Morcheeba δεν κατάφεραν να το ηχογραφήσουν εγκαίρως για να συμπεριληφθεί στην ταινία και έτσι το έβαλαν στο δίσκο τους. 

Η δισκογραφία των Morcheeba μετράει 8 άλμπουμ, όμως το Big Calm είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τους στιγμή. Γνώρισε τη μεγαλύτερη κριτική αποδοχή από κάθε άλλο άλμπουμ τους, τόσο από τα μέσα της τότε εποχής, όσο και σήμερα εν είδη κριτικών ρετροσπεκτίβας. Κάτι που αποτυπώθηκε και εμπορικά σε Μεγάλη Βρετανία και Αμερική με πωλήσεις 2 εκατομμυρίων αντιτύπων. Καθόλου άσχημα. 

Την εποχή που κυκλοφόρησε το Big Calm το chill out και το lounge ήταν μεγάλο lifestyle trend. Κάθε μεγάλο club του εξωτερικού κυκλοφορούσε τη δική του συλλογή με μουσική του είδους, σε μια ευκαιρία ν’ «αρμέξουν» αυτή τη νέα μόδα για λεφτά. Το The Sea υπήρχε σε κάθε τέτοια συλλογή και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα δημοφιλή και χρησιμοποιημένα τραγούδια τους στις slow tempo playlists. Όντας το εναρκτήριο κομμάτι στο άλμπουμ θέτει τον τόνο γι’ αυτό που ακολουθεί και η θεματική του βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη νοσταλγία για τη θάλασσα μετά την τεμπελιά ή το «κάψιμο» των καλοκαιρινών διακοπών. 

Το εξώφυλλο του Big Calm είναι μια επαναδιατύπωση του εξωφύλλου της τζαζ μουσικής συλλογής Hi Fi Companion του Ray Conniff, που κυκλοφόρησε το 1966. Η αισθητική, τα χρώματα και το σκηνικό του ταιριάζουν απόλυτα στο τίτλο του άλμπουμ αλλά και το περιεχόμενο του. Ο καλύτερος και πιο χιουμοριστικός τρόπος που έχει περιγραφεί το Big Calm είναι σε μια παλιότερη δισκοκριτική, η οποία το χαρακτήριζε ως το δίσκο στο εξώφυλλο του οποίου πρέπει να έχουν στριφτεί τα περισσότερα τσιγαριλίκια του κόσμου. Τhe Big Calm όνομα και πράγμα.   

Πληροφορία που δεν αφορά το δίσκο καθεαυτό αλλά δικαιολογεί το γενικότερο chill out attitude των Morcheeba, είναι η προέλευση του ονόματος τους. Δεν είναι μια υπαρκτή λέξη. Σχηματίζεται από τα ακρωνύμιο MOR, που σημαίνει Middle Of the Road, και τη λέξη cheeba, η οποία χρησιμοποιείται ως εναλλακτική της λέξης κάνναβη στην βρετανική αργκό και κατά ομολογία τους κατανάλωνε όλη η μπάντα.   

 

Κωνσταντίνος Καλφακάκος

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background