Μεταμφιέσεις: Μία online παράσταση-καλλιτεχνικό μωσαϊκό

Written by on December 21, 2020

Οι “Μεταμφιέσεις” είναι μια σειρά έργων βασισμένες στο μυθιστόρημα “Η Γραμμή του Ορίζοντος” του Χρήστου Βακαλόπουλου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Εταιρίας Θεάτρου Θέρος. Μπορείς να τα δεις online στο grammiorizontos.com και προσεχώς, όταν σφυρίξουν τη λήξη του lockdown, στον νεοσύστατο χώρο Κάμιρος.

Τα τελευταία 5 χρόνια, η καλλιτεχνική ομάδα της Θέρος, αναζητούν νέους τρόπους και δρόμους στη θεατρική τέχνη. Μια θεατρική παράσταση από μόνη της, όμως, “δεν θα έστεκε στα πόδια της”. Έπρεπε και η ίδια να αποτελέσει μια πρόσκληση για τη δημιουργία άλλων καλλιτεχνικών έργων.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τις “Μεταμφιέσεις”. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό τεχνών που αποτυπώνει την πληθωρικότητα του σπουδαίου έργου του Βακαλόπουλου. Το μυθιστόρημα μεταμφιέζεται σε παράσταση και αυτή με τη σειρά της σε ραδιοφωνική εκπομπή, σε έκθεση, σε ταινία, σε μουσική, σε συζητήσεις. Σ’ αυτό το ιδιάιτερο πρότζεκτ συμμετέχουν 14 ραδιοφωνικοί παραγωγοί, 11 εικαστικοί, 15 κινηματογραφιστές, 15 μουσικοί, φιλολόγοι, λογοτέχνες και μελετητές.

Μεταμφιέσεις

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΑΜΙΡΟΣ

Κάμιρος: Αρχαία πόλη της Ρόδου και σπουδαίο εμπορικό κέντρο, που άρχισε να παρακμάζει και να εξαφανίζεται σταδιακά απ’ τον 2ο αιώνα π.Χ.//Πλοίο της ΔΑΝΕ SEA LINE, εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Πάτμος-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Ρόδος έως το 1995, που αποσύρθηκε λόγω ατυχήματος.

Ο πολιτισμικός χώρος Κάμιρος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολιτισμικό κέντρο, ανοιχτό σε ανθρώπους με πολύ διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινές ανάγκες και αγωνίες. Η διαχείρισή του, άλλωστε, θα ταξιδεύει από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη. Κάθε έξι μήνες, την καλλιτεχνική του επιμέλεια. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε δημιουργός ή/και καλλιτεχνική ομάδα θα έχει την απόλυτη ελευθερία να εκφραστεί με τον δικό του τρόπο.

“Ανάγκη δική μας και πιθανόν πολλών ακόμη καλλιτεχνών, εξαιτίας της τρέχουσας παγκόσμιας συνθήκης και εν όψει της “επόμενης μέρας”, δεν ήταν να φτιάξουμε έναν θεατρικό χώρο που θα στεγάσει τις παραστάσεις μας-η Αθήνα. Έχει ήδη πολλά και αξιόλογα θέατρα. Αλλά να λειτουργήσουμε ένα δια-καλλιτεχνικό κέντρο. Ευέλικτο και ικανό να μετασχηματίζεται, για να φιλοξενεί τις ιδέες του εκάστοτε καλλιτεχνικού υπεύθυνου.

Με το παρόν εγχείρημα, όλοι εμείς στη “Θέρος” στρέφουμε την προσοχή μας στον άλλον. Στον άλλον καλλιτέχνη, στον άλλο άνθρωπο, στον άλλο συνεργάτη και, κατ’ επέκταση, σ’ αυτόν τον άλλο ολόκληρο κόσμο, που ο καθένας από εσάς φέρει. Δίνουμε χώρο στον άλλον, με την ελπίδα να μάθουμε καλύτερα ποιοι είμαστε εμείς. Με την επιθυμία αυτό το συνεχώς αυξανόμενο αίσθημα μοναξιάς της εποχής μας, έστω και ελάχιστα, να καμφθεί.

Για την ώρα, η Εταιρεία Θεάτρου “Θέρος” κοιτάζει προς τη γραμμή του ορίζοντος, εκείνη την ευθεία-σημείο που ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει τον ουρανό απ’ τη θάλασσα. Που κάνει αισθητό το βάθος πεδίου μιας εικόνας και ταυτόχρονα του δίνει ένα όριο, ένα τέλος. Πρόκειται, βέβαια, για ένα όριο ψευδαισθητικό: η γραμμή του ορίζοντος μοιάζει με το τέλος του τοπίου που απλώνεται μπροστά, αλλά δεν είναι.

INFO

  • H παράσταση θα διαρκέσει έως τον Ιούνιου του 2021
  • Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα grammiorizontos.com και viva.gr. Ειδική τιμή για αγορά εισιτηρίων τριών εκδηλώσεων: 32€
  • Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για άνεργους, πολύτεκνους και ΑμεΑ
  • Έκπτωση 50% για φοιτητές, συνταξιούχους κι επαγγελματίες εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού. (Κράτηση θέσεων με σειρά προτεραιότητας και βάσει διαθεσιμότητας)
  • Κάμιρος, Ιθάκης 32, Κυψέλη / Τηλ.: 6989945228.

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background