Η Μαρία Λινού μάς υπενθυμίζει γιατί τα ζώα συντροφιάς δεν είναι παιχνίδια

Written by on October 2, 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας, Μαρία Λινού, μας υπενθυμίζει όλα αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ για τα ζώα συντροφιάς.

Είμαι κτηνίατρος ζώων συντροφιάς. Εδώ και πολλά χρόνια, έρχομαι σε επαφή με κηδεμόνες ζώων. Ανθρώπους που αγόρασαν ή υιοθέτησαν κάποιο ζώο και ζουν μαζί του αλλά και ανθρώπους που φροντίζουν αδέσποτα ζώα, ανεξάρτητους ή οργανωμένους σε φιλοζωικές ομάδες.
Κι έχω να σας πω ότι το να έχεις στη φροντίδα σου ένα ζώο, είναι μεγάλη υπόθεση. Έχει μεγάλη ευθύνη. Μπορεί να έχει κόπο, να απαιτεί χρόνο, χρήμα και πολλές φορές, θυσίες για τη φροντίδα, ειδικά όταν αυτό είναι άρρωστο ή ανήμπορο.

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Ένα ζώο στο σπίτι, σου αλλάζει την καθημερινότητα. Αλλά ένα (ή περισσότερα) ζώο(α) στο σπίτι, στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, είναι ευλογία. Το λένε κι οι ειδικοί, οι μελέτες και οι έρευνες, χρόνια τώρα.

Βοηθάει στην σωματική, την κοινωνική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Το ξέρουν πολύ καλά όλοι όσοι έχουν ζήσει ή έχουν φροντίσει ένα ζώο. Κι ας είναι δύσκολο να τα βλέπεις να γερνούν και να χάνουν τη ζωηράδα των πρώτων χρόνων. Κι ας είναι δύσκολος ο αποχαιρετισμός στο τέλος της ζωής τους. Η αγάπη που πήραμε και δώσαμε, αξίζει τη ζωή μαζί τους, όσο κι αν διαρκεί.

Ζώα συντροφιάς στο σπίτι, ζώα υποστηρικτές παιδιών, ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, ζώα ειδικών αποστολών και εργασίας, ζώα θεραπευτές, αδέσποτα ζώα.

Σεβασμός σε όλους αυτούς που τα φροντίζουν.

 Όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων αλλά και γενικά, ΔΕΝ ξεχνώ:

  • Τα ζώα συντροφιάς δεν είναι αναλώσιμα. Παίρνω στη φροντίδα μου ένα ζώο όταν είμαι έτοιμος να το μεγαλώσω και να ζήσω μαζί του για πολλά χρόνια. Ενημερώνομαι από τους ειδικούς πριν αναλάβω την ευθύνη για την επιλογή του και προσαρμόζω το πρόγραμμα μου ανάλογα με τις ανάγκες του.
  • Προτιμώ να υιοθετώ ζώα από φιλοζωικές δομές αδέσποτων. Αλλιώς, προσέχω από πού αγοράζω ένα ζώο και απευθύνομαι σε εγκεκριμένους εκτροφείς.
  • Δεν είναι ούτε δώρο Χριστουγέννων ούτε παιχνίδι για τα παιδιά με ημερομηνία λήξης για να το παρατήσω όταν το βαρεθώ ή δεν εξυπηρετεί τις προσωπικές μου ανάγκες.
Photo: Κική Παπαδοπούλου
  • Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για την υγεία των ζώων. Τον συμβουλεύομαι και παρέχω στο κατοικίδιο μου την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
  • Αν θέλω να φροντίσω αδέσποτα ζώα, καλό είναι να ενημερώνομαι από τον Δήμο και τις φιλοζωικές ομάδες της περιοχής μου. Γιατί η φροντίδα τους μπορεί να είναι μια αυθόρμητη εθελοντική πράξη αλλά χρειάζεται να γίνεται με σωστό τρόπο ακολουθώντας κανόνες και οδηγίες.
  • Όμως δεν ταΐζω απλά το αδέσποτο και το αφήνω. Όταν μπω σ’ αυτή διαδικασία, το στειρώνω για να βοηθήσω στη μείωση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων και του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
  • Αναλαμβάνω να βοηθήσω ένα αδέσποτο σημαίνει ενισχύω οικονομικά φιλοζωικές ομάδες ή στέγες αδέσποτων με όποιο ποσό μπορώ. Και η πιο μικρή συνεισφορά, έχει τεράστια αξία  για τους ανθρώπους που φροντίζουν αδέσποτα ζώα

Νιώθω τυχερή που είμαι κτηνίατρος και γνωρίζω ανθρώπους που προσπαθούν συνεχώς να κάνουν αυτόν τον κόσμο πιο φιλικό προς τα ζώα. Συγκατοίκησε κι εσύ μ’ ένα ζωάκι. Αξίζει. Πίστεψέ με!

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Who is Who

Η υπέροχη Μαρία Λινού είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κλινικός κτηνίατρος στο ιατρείο της στην Νέα Σμύρνη και φροντίζει την υγεία των ζώων συντροφιάς πάνω από 20 χρόνια.

Και δεν σταματάει εδώ. Είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. Έχει ενεργή παρουσία στα επιστημονικά δρώμενα τόσο της κτηνιατρικής επιστήμης όσο και της εφαρμογής των αρχών της Ενιαίας Υγείας (One Health).

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Παράλληλα, εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Διαγνωστικό τμήμα/ Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης) ως αρμόδια για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη διάχυση της επιστήμης, με έμφαση στα λοιμώδη νοσήματα ανθρώπων και ζώων.

Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως μπορείς να την εμπιστευτείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος με ωραία ζωντάνια, έξυπνο χιούμορ και δεν κάνει ποτέ θέμα όσα έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

*Κι αυτό πριν φύγεις

Photo: Κική Παπαδοπούλου

Το Ιατρείο Μικρών Ζώων της Μαρίας, στηρίζει τη Στέγη Ζώων Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης Sazafa. Όποιος αγοράσει ένα t-shirt ή μία κούπα, βοηθά την οργάνωση να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να φροντίζουν όσο καλύτερα γίνεται, τα αδέσποτα που φιλοξενούν.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background