Ετοίμασε ΤΩΡΑ βαλίτσες για Λισαβόνα

Written by on April 25, 2019

Αφορμή για το ταξίδι στη Λισαβόνα, ήταν ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα Erasmus διάρκειας 10 ημερών, για καθηγητές  πληροφορικής που ασχολούνται με το πεδίο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Πρόκειται για μια πόλη που ισοπεδώθηκε, σχεδόν ολοσχερώς, το 1755 από ένα μεγάλο σεισμό και συνεπώς, το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης είναι προϊόν του 18ου αιώνα, εκτός από το πιο γραφικό σημείο της, την συνοικία της Αλφάμα που διατηρείται μέχρι σήμερα.  Στην «Πόλη του Οδυσσέα», «Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων – εξερευνητών», ή  και «Πριγκίπισσα του Ωκεανού» όπως την χαρακτηρίζουν, θα δεις μια παλιομοδίτικη ομορφιά, θα περπατήσεις σε παλιές γειτονιές, γραφικά στενά, αρχοντικές πλατείες και πεζόδρομους, θ’ ανέβεις πολλές ανηφόρες για να φτάσεις στα παρατηρητήρια με την θέα της πόλης. Θα μπεις σε παλιά τραμ και ανελκυστήρες που βολτάρουν σε όλο το κέντρο, θ’ ακούσεις σε γραφικά στενά  τα παραδοσιακά fado(τραγούδια του πεπρωμένου και της μοίρας), θα μιλήσεις με ανθρώπους ζεστούς και φιλικούς. Και δεν θα σταματήσεις εδώ. Θα φας μπακαλιάρο, σαρδέλες και ψαρικά, θα δεις το αρχαιότερο εν λειτουργεία βιβλιοπωλείο στον κόσμο και θα ζήσεις τον μύθο και την ιστορία των μεγάλων θαλασσοπόρων μέσα από γραφικά μνημεία και μουσεία. Από αυτά που δεν σου αρέσουν, είναι ότι η περιπλάνηση στην πόλη δεν είναι καθόλου φιλική για ΑΜΕΑ.
Τέλος, αν θες μια σύντομη βόλτα εκτός Λισαβόνας, μπορείς να πάρεις λεωφορείο και να δεις θερινά βασιλικά παλάτια, αλλά και τον Ατλαντικό ωκεανό  από το δυτικότερο άκρο της Ευρώπης.
Πάμε;
Φωτογραφίες: Ηλίας Παπαδόπουλος*

Obrigado Lisboa..
*O Ηλίας είναι καθηγητής πληροφορικής στη Χίο.
[addthis tool=addthis_inline_follow_toolbox]

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background