24 φωτογραφίες από το ανατριχιαστικά επίκαιρο Λευκό Ρόδο που ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Written by on November 6, 2018

Ο Ούντο Τσίμερμαν έγραψε την όπερα “Το Λευκό Ρόδο” το 1967 και την παρουσίασε  πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου του 1986 στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου. Πηγή έμπνευσης ήταν η ιστορία του 24χρονου Χανς και της 21χρονης αδερφής του, οι οποίοι ίδρυσαν την αντιχιτλερική φοιτητική οργάνωση Το Λευκό Ρόδο στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ύστερα από την τέταρτη προκύρηξη τους, συνελήφθησαν από την Γκεστάπο κι εκτελέστηκαν στη γκιλοτίνα στις 22 Φεβρουαρίου του 1943.
 
Τώρα, το ανατριχιαστικά επίκαιρο έργο του Τσίμερμαν ανέβηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε  πανελλήνια πρώτη με σκηνοθέτη τον πάντα ανήσυχο Θέμελη Γλυνάτση και πρωταγωνιστές τους υπέροχους Χρήστο Κεχρή, Αφροδίτη Πατουλίδου και Αντώνη Γκρίτση.
Τρεις άνθρωποι, οι οποίοι θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας σ’ αυτή την εποχή, τρέχουν να ξεφύγουν, σπαράζουν στα πατώματα, προσπαθούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστούν ελέυθερα, κινούνται μηχανικά εκτελώντας τυφλά διαταγές, γύρω από το εντυπωσιακό κι εύστοχο σκηνικό της Αλεξίας Θεοδωράκη.
Η φωτογράφος και παραγωγός του Join Radio, Κική Παπαδοπούλου, μπήκε στη γενική πρόβα της παράστασης και κράτησε εκτός από εικόνες και λίγες σημειώσεις των πρωταγωνιστών για το έργο.

Χρήστος Κεχρής

Από την πρώτη κιόλας στιγμή το έργο μας φέρνει αντιμέτωπους με τη τη φράση “μόνο σιωπή… σιωπή… σιωπή.” Η δική μου ανάγνωση είναι ότι ο Τσίμερμαν με ξεκάθαρη πρόθεση, δημιουργεί σιωπές, παύσεις, όχι ως δομικά στοιχεία μιας αρχιτεκτονικής ισορροπίας της μουσικής φόρμας, ούτε για να εξυπηρετήσει κάποια αφηγηματική ανάγκη με την έννοια που θα συναντούσαμε σ’ ένα  έργο που λέει μια ιστορία. Ούτε βέβαια για να μετρηθεί ο σκηνικός χρόνος. Εδώ, η σιωπή άλλοτε καταδεικνύει την αδράνεια, την απάθεια, τη δειλία και τη συνενοχή στη φρίκη και άλλοτε είναι η παγωνιά του αέρα που προκαλεί ο φόβος, η απόγνωση πριν το θάνατο, η προσευχή, ή ακόμα και η ηρεμία της καθαρής συνείδησης.

Αντώνης Γκρίτσης
Η δική μου συμμετοχή στην παράσταση είναι από τη μεριά των κακών της ιστορίας.
Ένας απλός ανώνυμος στρατιώτης. Αρχικά αμέτοχος παρατηρητής και δορυφόρος, ένας σιωπηλός μάρτυρας στρατολογημένος να κατασκοπεύει ή να παρακολουθεί τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Ένας ακόμα συνένοχος στην καταδίκη των αδελφών Σολ, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην επίγνωση αυτής της συνενοχής και κάτω από το βάρος αυτής της ευθύνης οδηγείται στην συντριβή.

Αφροδίτη Πατουλίδου

Συνειδητά ξεκίνησα την μελέτη του κειμένου αυστηρά τεχνικά. Μόνο αφού κατείχα το τεχνικό κομμάτι πέρασα σε μια βαθύτερη ανάγνωση του έργου. Προχώρησα προσεκτικά, με σεβασμό και ευαισθησία, γνωρίζοντας πως δεν λέμε ένα παραμύθι, αλλά πως για τις λέξεις αυτές άνθρωποι εκτελέσθηκαν.
Ο λόγος που δούλεψα με αυτή την στρατηγική είναι γιατί μου είναι πολύ εύκολο να παρασυρθώ και να «πνιγώ» από τα συναισθήματά μου αντί να γίνω το «κανάλι» που μεταφέρει το μήνυμα, αυτό που οφείλει δηλαδή να είναι ο ερμηνευτής.
Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω πως θα καταφέρω ποτέ να κατανοήσω το μέγεθος του σκοταδισμού εκείνης της εποχής.


Συνέχισε λίγο ακόμα τη φωτοβόλτα στο Λευκό Ρόδο:

INFO
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364
3, 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 Νοεμβρίου 2018
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ
Προπώληση:
Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742  (καθημερινά 09.00-21.00)
Καταστήματα PUBLIC και public.gr
Ticketservices.gr και εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background