Το "American Dream" δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των LCD Soundsystem αλλά είναι από τους καλύτερους της χρονιάς.

Written by on October 10, 2017

Είδος: Electro – punk σε κρίση μέσης ηλικίας.
Ήταν αναμφίβολα μια από τις μπάντες που καθόρισαν την electro-punk αισθητική της προηγούμενης δεκαετίας. Κυκλοφόρησε τον τελευταίο της δίσκο το 2010 και μας αποχαιρέτησε το 2011 με μια εκπληκτική ‘’τελευταία’’ εμφάνιση στο Madison Square Garden, η οποία στη συνέχεια έγινε ταινία. Και να που 6 χρόνια μετά ο James Murphy και οι LCD Soundsystem επιστρέφουν  με το American Dream  να κυκλοφορεί στην DFA και την Columbia.
Και η απορία….. εύλογη: Γιατί μία μπάντα που διαλύθηκε για να μην επηρεαστεί η μουσική της από την επιτυχία και την φήμη επιστέφει μετά από 6 χρόνια;
Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο frontman της μπάντας, στα 47 του πλέον,  στο Change yr Mind.  ‘’I’m not dangerous now. The way I used to be once. I’m too old for it now”.  Και όντως οι LCD Soundsystem  συνεχίζουν το ταξίδι τους ακριβώς από εκεί που σταμάτησαν.
O James Murphy μεταφέρει για άλλη μια φορά τις Post punk και Art rock εμμονές του στον κόσμο της Techno και του Electro. Το αποτέλεσμα;
Ο David Bowie, οι Talking Heads και οι New Order να σουλατσάρουν ξεδιάντροπα ανάμεσα σε λασπωμένα beat, παχιά synth και μελαγχολικές μπασογραμμές. Παρόλα αυτά, στο τελευταίο άλμπουμ δεν θα βρεις τα hit του παρελθόντος. Τα κομμάτια είναι βραδύκαυστα και καταπιάνονται με ιδεώδη που ξέφτισαν, φιλίες που χάθηκαν αλλά και με τη δυσκολία του να μεγαλώνεις….. Πώς να το κάνουμε… Ο James Murphy περνάει κρίση μέσης ηλικίας, και δεν ντρέπεται καθόλου για αυτό. Το American Dream μπορεί να μην είναι ο καλύτερος δίσκος των LCD Soundsystem. Είναι σίγουρα όμως μια υπενθύμιση του γιατί ο James Murphy και το παρεάκι του αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μπάντες της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Extraδακι 1: O James Murphy αποφάσισε να αποχαιρετήσει τον David Bowie με το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, Black Screen. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στον τελευταίο δίσκο του David Bowie και όπως δήλωσε ο Murphy πρόσφατα σε συνέντευξή του, ο Bowie ήταν αυτός που τον παρότρυνε περισσότερο για την επανένωση των LCD Soundsystem.

Extraδακι 2: Το How do you sleep (μάλλον η πιο δυνατή στιγμή του δίσκου) γράφτηκε για τον Tim Goldsworthy. Φίλο και συνιδρυτή της δισκογραφικής DFA με τον οποίο πλέον βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη. Ο τίτλος παραπέμπει στο κομμάτι που έγραψε το 1971 ο John Lennon  επιτιθέμενος στον Paul McCartney μετά την διάλυση των Beatles.

Ξεχωρίζουν: I Used to , Τonite , How do you sleep?

Πού θα βρεις τους LCD Soundsystem:
Official Site 
Instagram
Facebook

Δημήτρης Μητρόπουλος


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background