Η Ανθρώπινη Φωνή είναι η μονόπρακτη όπερα που θα σε κάνει να κλαις γοερά στη Λυρική

Written by on 14 Νοεμβρίου, 2018

Η μονόπρακτη όπερα “Η Ανθρώπινη Φωνή”
βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του  Ζαν Κοκτώ
 για έξι μόνο παραστάσεις στην ΕΛΣ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Μια γυναίκα και ένα τηλέφωνο. Ένας διάλογος με μορφή μονολόγου, μιας και ο θεατής δεν ακούει τον αόρατο συνομιλητή στην άλλη άκρη του σύρματος. Δυο εραστές που μέσω της τηλεφωνικής γραμμής επισημοποιούν το τέλος της σχέσης τους. Ένας προβληματισμός της δεκαετίας του ’50 σε σχέση με το αν τελικά η τεχνολογία των επικοινωνιών φέρνει κοντά ή απομακρύνει τους ανθρώπους. Ο ίδιος προβληματισμός ενισχύθηκε τη δεκαετία του ’90, όταν το κινητό τηλέφωνο επέτρεψε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία στο ψέμα. 
Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή για έξι παραστάσεις (30 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2018, 29, 31 Ιανουαρίου, 2, 5 Μαΐου 2019) , ο Παναγής Παγουλάτος ξαναδιαβάζει τηνΑνθρώπινη Φωνή” του Φρανσίς Πουλένκ με τα μάτια του 21ου αιώνα προσεγγίζοντας σκηνοθετικά το έργο με έναν τελείως διαφορετικό και ανατρεπτικό τρόπο, με τη διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνο της ΕΛΣ, Έλενα Κελεσίδη να απογειώνει το ρόλο της Γυναίκας.
Η  διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνος της ΕΛΣ  καλείται να ζήσει τις τελευταίες στιγμές μιας σχέσης και ίσως μιας ζωής… «Elle», αυτή, μέσα από ένα μεγάλο τηλεφώνημα με διακοπές και παύσεις, ζει τον οδυνηρό επίλογο της ερωτικής σχέσης με τον αγαπημένο της, «son chéri». Ένας μονόλογος, μια «μουσική εξομολόγηση», σύμφωνα με τον συνθέτη, για τον προδομένο έρωτα και την απόλυτη μοναξιά πέρα από φύλο, ηλικία, εποχή.
Μετά από σαράντα χρόνια φιλίας με τον Ζαν Κοκτώ, ο Φρανσίς Πουλένκ συνέθεσε το 1958 τη μονόπρακτη αυτή «λυρική τραγωδία» πάνω στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο που έγραψε ο συγγραφέας το 1928. Κίνητρο και για τους δύο δημιουργούς υπήρξε το τέλος μιας επώδυνης ερωτικής σχέσης.  Αρχικά, ο εκδότης του είχε προτείνει στον Πουλένκ να συνθέσει τον μονόλογο για τη Μαρία Κάλλας, η οποία την εποχή εκείνη βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Ωστόσο, ο συνθέτης επέλεξε να συνεργαστεί με τη Γαλλίδα υψίφωνο Ντενίζ Ντυβάλ, της οποίας τη θυελλώδη ερωτική ζωή γνώριζε και η οποία μόλις πρόσφατα είχε ερμηνεύσει την Μπλανς στην όπερά του Διάλογοι Καρμηλιτισσών, που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στη Σκάλα του Μιλάνου το 1957.
Η πρεμιέρα έγινε στην Κωμική Όπερα του Παρισιού στις 6 Φεβρουαρίου 1959 με την Ντυβάλ, υπό τη διεύθυνση του Ζωρζ Πρετρ και με τον Ζαν Κοκτώ να υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης.

Σκηνοθεσία: Παναγής Παγουλάτος
Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου – Φρίξος Μόρτζος
Τα σκηνικά και τα κοστούμια με επιρροές από την ιαπωνική κουλτούρα υπογράφει η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

ΙΝFO

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής- Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
30 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2018, 29, 31 Ιανουαρίου 2019, 2, 5 Μαΐου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ
Προπώληση:
Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 
Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742  (καθημερινά 09.00-21.00)
Καταστήματα PUBLIC/public.gr
Ticketservices.gr/Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background