Krystyna Paszko: Η 17χρονη που βοηθάει θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Written by on March 5, 2021

Στο σημερινό tgif, αποθεώνουμε μία έξυπνη ιδέα. Η Krystyna Paszko από την Πολωνία, ανακάλυψε έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να βοηθήσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Μόλις παρατήρησε την άνοδο των περιστατικών κακοποίησης στη χώρα της κατά τη διάρκεια του lockdown, αποφάσισε να μην μείνει αμέτοχη. Δημιούργησε το ψεύτικο e-shop με καλλυντικά, Camomiles & Pansies, το οποίο είχε ως στόχο τα θύματα να προσποιούνται πως ψωνίζουν στο ίντερνετ αλλά στην πραγματικότητα, να ζητούν βοήθεια. Για παράδειγμα, αγόραζαν μία κρέμα και ένας πωλητής – undercover ψυχολόγος, ρωτούσε για πόσο καιρό έχουν αυτό το δερματικό πρόβλημα. Μόλις έκαναν την παραγγελία, άφηναν διεύθυνση και το κατάστημα ειδοποιούσε μ’ έναν κωδικό τις αρχές.

Krystyna Paszko

ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ

Όταν η 17χρονη Paszko αποκάλυψε την τέλεια ιδέα της στο Facebook, προκάλεσε έναν ωραίο χαμό. Εκτός από τα ενθουσιώδη σχόλια, ήρθε κι η μεγάλη αναγνώριση. Ξεκίνησε συνεργασία με την πολωνική MKO Women’s Rights Centre, η οποία της παρείχε μία ομάδα από ψυχολόγους και δικηγόρους. Το αποτέλεσμα ήταν να επικοινωνήσουν μαζί τους πάνω από 350 άτομα για βοήθεια. Τα περισσότερα θύματα είναι κάτω των 40 ετών, με το 10% να είναι άνδρες και συνήθως έφηβοι.
Η πρόεδρος της οργάνωσης, Urszula Nowakowska, δήλωσε πως η αστυνομία δεν παρουσιάζει τα πραγματικά νούμερα των περιστατικών κακοποίησης και ότι τους πρώτους μήνες του lockdown, αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέση με το 2019. Επίσης πρόσθεσε πως από τα 70.000, τα οποία καταγράφονται ετησίως, μόνο τα 14.000 περίπου αναγνωρίζονται ως εγκλήματα.

Krystyna Paszko

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τον περσινό Ιούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Zbigniew Ziobro, είπε ότι η χώρα θα αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Για τον ίδιο, η “ιδεολογική” φύση της απειλούσε το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο”. Προφανώς δεν βρήκε καμία θετική ανταπόκριση.
Μετά απ’ αυτή τη φαεινή ιδέα, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να επέμβει. Λίγους μήνες αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νομικές τροποποιήσεις για να απομακρύνει η αστυνομία τους κακοποιητές από τα σπίτια.

“Άκουσα για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου ο κόσμος πηγαίνει στο φαρμακείο και ζητά μια ειδική μάσκα και μ’ αυτόν τον τρόπο, ενημερώνει τον φαρμακοποιό ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Μου φάνηκε καταπληκτική ιδέα, οπότε αποφάσισα να αρχίσω να πουλάω καλλυντικά. Σκέφτηκα πως ίσως θα βοηθήσει ένα-δύο άτομα αλλά η ανάρτησή μου στο Facebook είχε τεράστια απήχηση” είπε η Paszko στο BBC.

Το πρότζεκτ της βραβεύτηκε με το Civil Solidarity Prize της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενο με το έπαθλο των 10.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, ο οποίος προσφέρει αυτό το ποσό σε οργανισμούς κοινωνικής προσφοράς, που συμβάλλουν με θετικές ενέργειες την περίοδο του covid-19.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background