Οι Kruder & Dorfmeister ρωτούν: Θυμάστε την trip hop;

Written by on October 15, 2020

Οι Kruder & Dorfmeister ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ με τίτλο 1995. 22 χρόνια μετά το αξεπέραστό τους, K&D Sessions. Πρόκειται για παλιό υλικό (από το 1995, εξ’ού και ο τίτλος) που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Στην 25η επέτειο λοιπόν, της μη-κυκλοφορίας του, οι Αυστριακοί μάς ρωτάνε: Θυμάστε τι είναι η trip hop;

ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

Προσπαθώντας να περιγράψεις τον όρο trip hop, σου συμβαίνει αυτό που παθαίνεις όταν κατεβαίνεις σκάλες και «σου φεύγει το σκαλί». Καταλήγεις μεν να βρεις το πάτημά σου, αλλά μεσολαβεί δε, μια στιγμή ακραίας αβεβαιότητας. Στην περίπτωση της μεταφορικής μας σύγκρισης, αυτό συμβαίνει επειδή η trip hop δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει καθορισμένη μορφή ως είδος, όπως π.χ. η disco, η house ή η rock.

Όταν έλεγες trip hop στις αρχές των 90s, περισσότερο περιέγραφες μια διάθεση. Αυτή η διάθεση, είχε συνήθως να κάνει με τσιγαριλίκια, παρεΐστικα πεσίματα, street culture, βινύλια, jazz samples, χαμηλό φωτισμό, μεταμεσονύχτιες ώρες και downtempo παλμούς.

Οι (Peter) Kruder & (Richard) Dorfmeister πήραν την δάδα της trip hop που είχε ανάψει στο Bristol, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο G-Stoned, το 1993. Το cover του έκλεινε το μάτι στο Bookends των Simon & Garfunkel. Από εκεί, ξεχώρισε αμέσως το κλασικό High Noon, η μεθυσμένη τους bossa nova, που για την επόμενη 20ετία θα τρύπωνε σε συλλογές των Island Recordings, Wall of Sound, Ninja Tune και πολλών άλλων.

Το 1996 τούς βρίσκει καλεσμένους της σειράς DJ-Kicks, μόλις τέταρτοι στην σειρά μετά τους C.J Bolland, Carl Craig και Claude Young. Έκτοτε, τη θρυλική σειρά γιγάντωσαν συμμετοχές από ονόματα όπως οι DJ Cam, Thievery Corporation, Nightmares On Wax, Four Tet, Hot Chip και πολλοί, μα πολλοί άλλοι.

Session (noun): a period devoted to a specific activity

Στις 5 Οκτωβρίου 1998 σταματούν όλα. Με αυτό εννοούμε πως όλα τα μουσικά μέσα, όλα τα ραδιόφωνα, όλα τα δισκοπωλεία σταματούν ό,τι κάνουν και ακούνε το K&D Sessions. Είναι η Νέα Διαθήκη της trip hop (αν οι Παλιές Διαθήκες είναι τα ντεμπούτα των Massive Attack, DJ Shadow και Portishead). «Η επιτομή του chill», «Το μεγαλύτερο δώρο της Αυστρίας στην ανθρωπότητα», «οι ιδρυτές της σύγχρονης lounge»· οι πομπώδεις τίτλοι υποδέχονταν ο ένας τον άλλον. Και δικαίως. Το K&D Sessions ανήκει στην κατηγορία δίσκων που δημιούργησαν ένα «πριν» κι ένα «μετά». Είναι δίσκος σταθμός και απαραίτητη προσθήκη στην δισκοθήκη κάθε μουσικόφιλου.

22 χρόνια αργότερα, όλα τα παλιά είναι καινούρια, και οτιδήποτε καινούριο έχει ξαναυπάρξει παλιότερα. Οι K&D τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας και δεν το κάνουν με νέο υλικό. Ανοίγοντας κάτι παλιές κούτες, λογικά σε κάποιο καθάρισμα μέσα στην καραντίνα (ευχαριστούμε Covid- 19), ανακάλυψαν DATs με ακυκλοφόρητο υλικό από το 1995. Με νέο mastering και δύο music videos μέχρι στιγμής, μας έχουν προσφέρει τα Johnson και King Size (γεια σας χαρτάκια μεγάλα).

Χωρίς να ξέρουμε τις πληροφορίες περί μη κυκλοφορημένου υλικού, οι πρώτες ακροάσεις μάς πήγαν πίσω στα φοιτητικά μας χρόνια. Πίσω σε σκοτεινά, καπνισμένα δωμάτια με αναμμένους υπολογιστές, στρωματσάδες και όλο τον χρόνο του κόσμου μπροστά μας. Έχει σημασία που η επιστροφή τους είναι με παλιό υλικό και όχι νέες παραγωγές; Και ναι και όχι. Ναι, επειδή πρόκειται στην ουσία για το πρώτο προσωπικό άλμπουμ των K&D—τα DJ Kicks και Sessions είναι compilations και DJ mixes. Όχι, επειδή δεν ελπίζαμε σε μια επιστροφή της trip hop. Την θέλουμε εκεί που είναι για να επιστρέφουμε πού και πού προς τα πίσω, να πίνουμε μαζί.


To 1995 των Kruder & Dorfmeister θα κυκλοφορήσει στις 30 Oκτωβρίου 2020 από την G-Stone Recordings.
Βρες περισσότερα για το δίδυμο στο official website τους.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background