KLF: Μετά από δεκαετίες, για πρώτη φορά, έτοιμοι για streaming

Written by on January 5, 2021

Η διαγραφή του καταλόγου των KLF το 1992 δεν ήταν τελικά το τέλος, καθώς το ντουέτο ένιωσε απρόσμενα την ανάγκη να επιστρέψει, με μία συλλογή.

Και το όνομα αυτής: Solid State Logik 1. Κλασσική και χορταστική μέσα στο do it again, best off, παλιομοδίτικο (;) indie/electro προφίλ της. Οκτώ κομμάτια όλα κι όλα και μιας και πήραμε σβάρνα τα δώρα του 2021, δέξου την κι αυτή ως κάτι τέτοιο, αφού κυκλοφόρησε την πρώτη μέρα του νέου έτους. Και μας προσφέρει απλόχερα όλα αυτά που δεν μπορούσαμε να βρούμε πουθενά αφού ήταν “εξαφανισμένα”.

Δόξα και Τιμή στη Mu Mu Land

Μια συλλογή που πέφτει από τον ουρανό σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την μυθική εμφάνιση των KLF, στα Britt Awards του 1992. Όταν τότε, με ένα “εξοργιστικό” performance που περιλάμβανε φλογοβόλα και μπόλικο noise punk dance ανακοίνωναν το τέλος της φυσικής, μουσικής τους παρουσίας. Το οποίο, συνδυάστηκε με τη διαγραφή ενός number 1 καταλόγου, πλούσιου σε κομμάτια, που άλλαζαν καθημερινά τη ροή της χορευτικής μουσικής.

Κάποια στιγμή βεβαίως, το 2013, ένας μέγας πανικός έπεσε στα μέγα KLF fans, όταν ανακοινώθηκε πως ο θεσπέσιος τους κατάλογος θα ήταν και πάλι έτοιμος για εμπορική δράση. Η απογοήτευση και η οργή φυσικά τους έριξε στα βαθιά νερά, καθώς γρήγορα κατάλαβαν ότι επρόκειτο για κόλπο ενός bootlegger, που είδε την τσέπη του ξαφνικά να γεμίζει και την αστυνομία να τον κυνηγά.

Ένα γεγονός δηλαδή που επιβεβαίωσε και πάλι την απόφαση του ντουέτου να απέχει από μια βιομηχανία στην οποία, δεν είχε κανέναν έλεγχο.

Η συλλογή ανακοινώθηκε με φυλλάδια (όπως τότε), που προσγειώθηκαν μέσα στους άδειους γιορτινούς δρόμους του Λονδίνου. Χωρίς πολλά-πολλά. Γιατί η μουσική μιλά μόνη της. Και στην περίπτωση αυτή, δεν μιλά απλά αλλά ουρλιάζει. Από μέγιστη ευεξία.

Συγνώμη αλλά ποιοί είναι αυτοί, είπαμε;

Σωστά, έχουμε και νεολαία εδώ μέσα. Άντε να το ξαναπούμε. Είναι αυτοί, οι οποίοι ένωσαν πρώτοι το indie με το electro (οι Faithless θα είναι η άξια συνέχεια τους) , απενοχοποίησαν το χορό των ροκάδων στα clubs και έδειξαν στη χορευτική μουσική ένα δρόμο πιο ελεύθερο, πιο παιχνιδιάρικο και πιο δημιουργικό.

Είναι αυτοί που έχουν στο ενεργητικό τους κομμάτια, στα οποία τα πόδια σου αντιδρούν με την πρώτη νότα. What time is love?, 3m eternal, Last train to Trancentral, Justified and Ancient. Ακόμη κι αν δεν σου λένε κάτι οι τίτλοι αυτοί των early 90’s, έχε εμπιστοσύνη στην (άμεση) αντίδραση των άκρων σου.

Επίσης είναι αυτοί, ο Bill Drummond και ο Jimmy Cauty δηλαδή, που αποφάσισαν να κάψουν ένα εκατομμύριο λίρες και να κάνουν και ένα γύρισμα γι’ αυτό (σε βιντεοκάμερα Hi-8). Γιατί απλά ως K Foundation, δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν αυτό που ήθελαν. Μια έκθεση κινούμενη σε όλο το κόσμο, με τίτλο Money: A Major Body of Cash .

Για την ιστορία, η διάσημη καύση έγινε στο νησί Τζούρα της Σκωτίας, στις 23 Αυγούστου 1994. Όταν δηλαδή εμείς γυρίζαμε ακόμη σε Πάρο και Μύκονο. Δύο μέρες μετά, όλο το φωτογραφικό υλικό καταστράφηκε. Θεωρητικά. Γιατί κρυφά από όλους, ένας συνεργάτης της K Foundation, με την κωδική ονομασία Gimpo, αποκάλυψε πως είχε κρατήσει μια κόπια. Κι έτσι, η ιστορία πια μπορεί να επιβεβαιώσει περιχαρής το γεγονός.

Αν θες να ακούσεις, να θυμηθείς και να χορέψεις, ορίστε και η συλλογή σε όλο της το μεγαλείο.

Σαν να μη πέρασε μια μέρα. Από τότε.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background