Κιτ επιβίωσης στον κόσμο της Yoga: Η γιογκίνι Χριστίνα μάς λύνει απορίες

Written by on September 21, 2020

Ένα κιτ επιβίωσης στον κόσμο της yoga για να μην χαθείς στη μετάφραση. Η Χριστίνα Siri Pritam είναι γιογκίνι, ψυχολόγος, τενίστρια και ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει το ζεν σου στο σωστό υψόμετρο. Σ’ ένα τάιμ-άουτ από πρακτικές και τερέν, λύνει κάποιες βασικές απορίες σε yogαρχάριους μαθητές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κάποιος, ο οποίος αποφασίζει να ξεκινήσει τώρα yoga

Στις ημέρες που διανύουμε, το πρώτο πράγμα που είναι καλό να προσέχει κάποιος είναι το θέμα του χώρου που γίνεται η πρακτική. Η yoga είναι μία άσκηση υγείας. Άρα χώρος που γίνονται τα μαθήματα πρέπει να είναι ασφαλής με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας για τον covid-19. Επίσης είναι αναγκαία ο τακτικός καθαρισμός του χώρου και οι ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ των ασκούμενων.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, τα μαθήματα να γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Όπως σε μία ταράτσα, έναν κήπο, ή ακόμα και στο δάσος. Μία πολύ καλή πρόταση είναι να αγοράσει κάποιος το δικό του yoga mat. Εκτός από ασφαλέστερη επιλογή, είναι και μία δέσμευση για τη συνέχιση της πρακτικής και μία πρώτη επαφή με τον «προσωπικό του χώρο».

yoga

Οι βασικές διαφορές στα είδη της yoga

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα είδη της yoga για να μπορέσει να τις ταιριάξει με τις προσωπικές του επιθυμίες και ανάγκες.

Hatha Yoga
Η πιο διαδεδομένη πρακτική και ιδανική για αρχάριους. Παρέχει μία σφαιρική γνώση στη yoga περνώντας μέσα από τις ασκήσεις αναπνοών (pranayama) και την επιμήκυνση των μυών προσφέροντας μεγαλύτερη ευλυγισία και καλύτερη στάση σώματος μέσω της κάθε θέσης (asana). Επίσης προσφέρει την αναγκαία χαλάρωση που γίνεται στο τέλος κάθε μαθήματος γιόγκα έτσι ώστε να κατανεμηθεί η ενέργεια σε όλο το σώμα.

Vinyasa Yoga
Μία πιο δυναμική άσκηση με ροή στην εναλλαγή των θέσεων και απευθύνεται συνήθως σε όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση.

Aerial Yoga
Εδώ χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος ενώ κρέμεσαι από μία αιώρα! Τα οφέλη της είναι πολλά. Ενδυνάμωση όλου του σώματος, χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, ενώ έχει αναφερθεί, ότι τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Όλα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και σχηματίζοντας μία καλύτερη σχέση με τον αυτοέλεγχο και την αυτοπεποίθηση.

Kundalini Yoga
Για όσους αναζητούν μία πιο πνευματική μορφή της Yoga. Αφυπνίζει την διαισθητική πλευρά του ανθρώπου μέσω ασκήσεων και διαλογισμών, που λειτουργούν άμεσα στο νευρικό σύστημα προσφέροντας μία ιδιαίτερη αίσθηση ευφορίας και γαλήνης.

Pre-Natal και Post-Natal Yoga
Συνοδεύουν με πολύ γλυκό τρόπο τις γυναίκες που ετοιμάζονται να γεννήσουν ή εκείνες που μόλις το έχουν κάνει. Προσφέρουν περισσότερη ηρεμία αποφορτίζοντας την ένταση και τους πόνους που μπορεί να βιώνει το σώμα στην περίοδο αυτή.

Kids Yoga
Με πολύ χαρά παρατηρούμε να γίνονται επίσης, ολοένα και περισσότερα τέτοια μαθήματα! Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με τους συνομήλικούς τους κάνοντας το σκύλο, τη γάτα ή το βάτραχο, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουν και έρχονται σε επαφή με τη διαισθητική τους πλευρά και τη φαντασία!

yoga

Τι πρέπει να ξέρει ο δάσκαλος μας για το σώμα μας

Στο πρώτο μάθημα που θα κάνουμε, ενημερώνουμε απαραίτητα τη δασκάλα ή τον δάσκαλο για οποιονδήποτε παλιό τραυματισμό έχουμε περάσει ή κάποιον πόνο στο σώμα που μπορεί να έχουμε τώρα. Επιπλέον, αναφέρουμε και τις ιδιαίτερες ψυχικές ανάγκες μας και τους στόχους που έχουμε, όπως τη μείωση του στρες, τη χαλάρωση, την αποφόρτιση έντασης, την αϋπνία ή και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης!

Σε τι μας βοηθάει όσον αφορά την ψυχολογία και τις σωματικές βλάβες;

Η πρακτική της γιόγκα έχει πολύπλευρα και πολλαπλά οφέλη που γίνονται στο συνειδητό και στο υποσυνείδητο επίπεδο. Πολλοί την παρομοιάζουν με μία εναλλακτική μορφή ψυχανάλυσης.

Ένα εσωτερικό ταξίδι αναγνώρισης του εαυτού και μία υπέροχη ευκαιρία διόρθωσης σωματικών ιδιαιτεροτήτων (π.χ. κύφωση ή οι πόνοι στην πλάτη) καθαρίζοντας το σώμα και το νου από τοξίνες και περιττό βάρος. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

yoga

Ο μεγαλύτερος urban legend που ισχύει για τη γιόγκα

Ότι οι δάσκαλοι της γιόγκα είναι τέλειοι! Μία σημαντική ανακάλυψη που κάνουμε στο εσωτερικό ταξίδι της γιόγκα είναι να «αγκαλιάζουμε» την υπέροχη, ατέλεια ανθρώπινη φύση μας και να ερχόμαστε σε επαφή με την αληθινή μας ταυτότητα!

Οι δάσκαλοι είναι εκεί για να καθρεφτίζουν σε εμάς τις αδυναμίες και να μας βοηθούν να διορθώσουμε τα λανθασμένα μοτίβα σκέψης ή στάσης σώματος που έχουν υιοθετηθεί μέσα στα χρόνια.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε

Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουμε είναι η νοητική υπερανάλυση της διαδικασίας. Αντιθέτως, πηγαίνουμε στο μάθημα για να ηρεμήσουμε τη νοητική διακύμανση και να ζήσουμε τη δική μας εμπειρία μέσα σε αυτό το ταξίδι. Έξτρα τιπ: Να μην σφιγγόμαστε! Μερικές φορές η λιγότερη προσπάθεια αποφέρει περισσότερους καρπούς από την υπερπροσπάθεια!

Κάθε πότε είναι καλό να κάνουμε πρακτική

Συνήθως 2 φορές την εβδομάδα είναι μία καλή αρχή. Ωστόσο, όσο περισσότερη πρακτική κάνουμε τόσο το καλύτερο για εμάς. Σκοπός μας είναι να κάνουμε πρακτική κάθε μέρα!

yoga

Πρέπει να έχεις συγκεκριμένο σωματότυπο για να κάνεις γιόγκα;

Εξαρτάται από το είδος που θα διαλέξουμε οπότε συμβουλευόμαστε τη σχολή και τους δασκάλους για να μας τοποθετήσουν στο καλύτερο τμήμα για τις ανάγκες μας. Σε κάθε περίπτωση, η γιόγκα είναι για όλους ανεξαρτήτως τύπου σώματος ή ηλικίας!

Τι προσέχουμε όσον αφορά τη διατροφή;

Με την εκκίνηση της πρακτικής, θα νιώσουμε και οι ίδιοι πως το σώμα μας καθαρίζεται και αποβάλει τοξίνες. Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε και μία υγιεινή στάση ζωής χωρίς τοξίνες (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, ζάχαρη, καφεΐνη) τότε τα οφέλη θα είναι περισσότερα και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά!

Τι πρέπει να προσέχουμε να μην την πατήσουμε με κάποιον που δεν ξέρει το αντικείμενο;

Είναι ευτυχές πως παρατηρείται αύξηση των δασκάλων γιόγκα στην Ελλάδα καθώς η πρακτική της εξαπλώνεται σε μεγάλες και μικρές πόλεις. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι δάσκαλοι μας να είναι πιστοποιημένοι και κυρίως να κάνουμε μία αρχική συζήτηση πριν ξεκινήσουμε για να δούμε πώς ταιριάζουμε μαζί τους. Φυσικά, αν κάτι δεν πάει καλά στο μάθημα για εμάς, θα το καταλάβουμε αμέσως. Οπότε καλό θα ήταν να αλλάξουμε δάσκαλο ή δασκάλα και να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Ένα τραγούδι ή άλμπουμ που ακούς το τελευταίο διάστημα και σε ηρεμεί

Πολύ αγαπημένο σύνολο μουσικών είναι οι White Sun που προέρχονται από την κοινότητα της Kundalini Yoga και μάλιστα βραβεύτηκαν και με Best New Age Album Grammy το 2017!

Επίσης έκπληξη μου έκανε πρόσφατα, η πρώτη φορά που άκουσα στο ελληνικό ραδιόφωνο mantra (συλλαβές ή λέξεις από την αρχαία ιερή γλώσσα της Ινδίας) πλεγμένο με ένα όμορφο μουσικό σύνολο των Moja. Το τραγούδι λέγεται Ode to the Moon.

Καλό ταξίδι λοιπόν, στον υπέροχο εσωτερικό κόσμο της γιόγκα.

Αν έχεις έξτρα απορίες, βρίσκεις τη Χριστίνα: christina.siripritam@gmail.com

*μικρό trivia για φινάλε*

yoga

Η λέξη yoga προέρχεται από την σανσκριτική λέξη yuj. Σημαίνει ένωση μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής συνειδητότητας, φέρνοντας το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα, τον άνθρωπο και τη φύση σε μία αρμονική ευθυγράμμιση. Αλλά και μία στάση ζωής βασισμένη στην αγάπη και στον σεβασμό προς όλους.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background