Το Σπήλαιο της Καστανιάς είναι καλύτερο από sci-fi ταινία

Written by on March 19, 2019

Και ίσως κάπου εκεί στο βάθος της Πελοποννήσου, κρύβεται το δεύτερο πιο εντυπωσιακό σπήλαιο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το λιθωματικό σπήλαιο της Καστανιάς, βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στα Βάτικα (Κάτω Καστανιά) του Δήμου Μονεμβασίας και απέχει λίγα λεπτά από τη Νεάπολη. Μετρά πάνω από 145 εκατομμύρια χρόνια ζωής και διατηρεί αυτούσια την σπάνια και απόκοσμη ομορφιά του, με σωστή συντήρηση και -ποιος να το περίμενε- σεβασμό από τους επισκέπτες του.

Μοιάζει με σκηνικό sci fi ταινίας και είναι γεμάτο από δίσκους, επίπεδους σταλαγμίτες, σταλακτίτες και ελικτίτες που στέκουν απειλητικοί και αμέτρητοι πάνω από το κεφάλι σου προμηνύοντας σε ένα φανταστικό σενάριο.. σπλάτερ θάνατο. Ξεπερνώντας την αρχική κρίση πανικού και αφού ο ξεναγός και ο ήχος της σταγονορροής επιδρούν καθησυχαστικά, ξεκινά η περιήγηση στα έγκατα της γης, αντικρίζοντας από ρίζες δέντρων (τόσο χαμηλά έχεις φτάσει) μέχρι αλλόκοτα λαμπερά μορφώματα από κρυστάλλους ασβεστίτη, που θυμίζουν χταπόδια, κοράλλια, πουλιά, μνημειώδη πλάσματα και αχόρταγους εραστές. Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε 3 επίπεδα και ο επισκέπτης διασχίζει τα 2 σε μια διαδρομή 500 μ. με θέα τα ακανόνιστα γλυπτά της φύσης τα οποία με ένα άγγιγμα, ίσως καταστραφούν διαπαντός.

Η «πράσινη ασθένεια» βλέπεις, που προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση και τη θερμότητα στα τουριστικά σπήλαια, αλλοιώνει τα χρώματα του σπηλαιοδιάκοσμου ενώ στη χειρότερη περίπτωση διαβρώνει και καταστρέφει ο,τι βρεθεί στο διάβα της. Επιπλέον, αποτρέπει απόθεση καινούριου σταλαγμιτικού υλικού, τερματίζοντας αυτό το όμορφο φαινόμενο, όποτε το «Μην Αγγίζετε» αποτελεί απαράβατο κανόνα, όσο δελεαστικά κι αν στραφταλίζουν οι λίθοι. Τέλος, βγαίνοντας από το σπήλαιο είναι πιθανή η συνάντηση με έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του, το τυφλό και κουφό Δολιχόποδο, που κυκλοφορεί σε σχήμα αράχνης και δεν θέλει το κακό σου.
Μην τον σκοτώσεις.
Αν το πρόγραμμα σου, μπλοκάρει μια τέτοια εκδρομή, μπορείς να περιηγηθείς εικονικά εδώ με τη virtual-tour του σπηλαίου που προσομοιώνει ακόμα και τους ήχους του. Μεγαλείο.


INFO
Kastania Cave
Άγιος Ανδρέας , Καστανέα Βοιών Λακωνίας
Πρόγραμμα ξεναγήσεων 
Χρόνος ξενάγησης 30-40 λεπτά.Τιμή εισιτηρίου : 7€ για ενήλικες
3€ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους και Α.Μ.Ε.Α
5€ για οργανωμένα γκρουπ
Η πρόσβαση στο σπήλαιο μπορεί να γίνει μέσω της διαδρομής Λάχι, Παραδείσι, Κάτω Καστανιά (προτεινόμενη) ή της διαδρομής Μεσοχώρι, Φαρακλό και Άνω Καστανιά. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο για κάθε είδους οχήματα, λεωφορεία κτλ.
Χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου.
[addthis tool=addthis_inline_follow_toolbox]

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background