Sault: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη σημαντικότερη, άγνωστη soul μπάντα

Written by on September 23, 2020

Just Joined: Sault. H συγκεκριμένη μπάντα αποτελεί εξαίρεση αυτής της στήλης.

Το σκεπτικό είναι να παρουσιάζουμε τα πρώτα άλμπουμ νέων καλλιτεχνών που μας κάνουν εντύπωση και μεταδίδουμε στον αέρα του Join. Οι Sault έχουν ήδη 4 δίσκους. Αφορμή είναι το τελευταίο τους LP με τίτλο Untitled (Rise), που κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ

Στο Bandcamp δεν έχουν βιογραφικό. Κάποτε στο Soundcloud, τους ξέφυγαν δύο χρωματιστές φωτογραφίες. Από τότε, φοράνε αυστηρά μαύρο. Στο Spotify έχουν σχεδόν 865.000 followers. Δεν υπάρχει καταχώρηση γι’ αυτούς στην Wikipedia. Στο Facebook έχουν 20 posts από τον Αύγουστο του 2019. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ μέσα σε δύο χρόνια. Είναι οι Sault και δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς.

Δηλαδή, σχεδόν τίποτα. Ο Michael Kiwanuka έχει επίσημα αναφερθεί στα credits του τρίτου τους LP με τίτλο Untitled (Black is), που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020.
Το όνομα του μυστηριώδους -μια λέξη που θα προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιήσουμε πολύ- Inflo, παραγωγού των Little Simz στο Grey Area, και του Michael Kiwanuka στο Black Man in a White World, έχει επίσης τυπωθεί στα οπισθόφυλλα των δίσκων τους. Όπως και αυτό της Laurette Josiah, που σύμφωνα με την Guardian, είναι θεία της Leona Lewis.

Φήμες -και δύο Instagram posts– λένε πως η αγαπημένη του 19:00-21:00 στον Join, Cleo Sol, είναι μια από τις vocalists της Λονδρέζικης κολεκτίβας, μαζί με την Melisa Young, a.k.a Kid Sister, συνεργάτιδα του Kanye West.

Αυτές οι λίγες, εξακριβωμένες και μη πληροφορίες, είναι οι μόνες που γνωρίζουμε για μία μπάντα που έχει κυκλοφορήσει τέσσερα από τα καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων δύο ετών. Δίσκοι που αποτελούν συγχρόνως και τέσσερις από τις καλύτερες soul / funk δουλειές των τελευταίων δεκαετιών. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Γιατί έχει σημασία.

Η SOUL ΤΟΥ 2020

Η soul και η funk είναι δυστυχώς, υποεκπροσωπούμενα genres στους καιρούς μας -πόσα soul / funk άλμπουμ έχουν τρυπώσει στα μεγάλα εμπορικά charts τα τελευταία χρόνια; Η απουσία τους γίνεται ακόμα πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική τους φύση και την αναγκαιότητά τους στην εποχή μας.

Από τη δεκαετία του 1960 και το Black Power Movement, η soul μουσική ήταν πάντα αντιστασιακή, επιμορφωτική, ενδυναμωτική, μα πάνω απ’ όλα, νηφάλια και ουσιαστική. Χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν χαθεί στον λαβύρινθο της πολιτικής ορθότητας της σημερινής ποπ μουσικής.

Στη χρονιά του Black Lives Matter, η παρουσία, οι μελωδίες και οι στίχοι των Sault έρχονται να σταθούν δίπλα στα What’s Going On και Inner City Blues του Marvin Gaye, Respect της Aretha Franklin, A Change is Gonna Come του Sam Cooke και πολλά άλλα.

Το Wildfires των Sault – το τραγούδι της χρονιάς- σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έπαιζε σε όλα τα ραδιόφωνα και θα ήταν σήμα στα δελτία ειδήσεων.

“Thief in the night / Tell the truth / White lives spreading lies / You should be ashamed / The bloodshed on your hands / Another man / Take off your badge / We all know it was murder, murder, murder, murder”.

Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο τους δίσκο. Kυκλοφόρησε ένα μήνα πριν την δολοφονία του George Floyd και τις φωτιές που άναψαν για να εξαγνίσουν τον συστημικό ρατσισμό από «τη χώρα των ελεύθερων και των γενναίων».

Μέσα σε δύο χρόνια, με σπάνια αποδοτικότητα και συνέπεια για την εποχή μας, οι Sault έχουν χτίσει κάτι που δύσκολα το αγνοείς. Έχουν επιδείξει εφάμιλλη στιχουργική επιθετικότητα με τους Public Enemy και τις ESG. Συγχρόνως, οι συνθέσεις τους θα μπορούσαν να είναι από αυτά τα τραγούδια των En Vogue και των Soul II Soul που ποτέ δεν έφτασαν στο MTV αλλά είχαν κερδίσει το rewind στις κασέτες μας.

Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ

Από το Black Is και μετά, σχεδόν κάθε τραγούδι των Sault είναι πολιτικό. Πέραν των tracks με προφανείς τίτλους (όπως τα Strong, Fearless, The Beginning & the End, Free, No Black Violins in London, Why We Cry We Why Die, Don’t Shoot Guns Down), οι ψαλμωδίες, τα συνθήματα και τα δίστιχα για τη σημασία του “Blackness”, βρίσκουν στέγη σε κάθε soul, funk, disco, boogie, reggae, afro και rnb παραγωγή τους.
Με την δισκογραφία τους, οι Sault ξαναέφεραν αθόρυβα τη soul στη θέση που οφείλει να έχει το 2020.

Μα δεν είναι οξύμωρο και ενδεχομένως λάθος χειρισμός το να είσαι «αθόρυβος» όταν ο λόγος σου είναι πολιτικός; O John Doe του Kevin Spacey έλεγε στο Seven, πως για να κερδίσεις την προσοχή του κοινού δεν αρκεί πλέον να τους χτυπήσεις στον ώμο για να γυρίσουν. Πρέπει να τους χτυπήσεις με βαριοπούλα για να σε προσέξουν.

Πώς λοιπόν χωρίς συνεντεύξεις, παρουσία στο internet, χωρίς καν να ξέρουμε ποιοι είναι, θα κερδίσουν οι Sault την προσοχή μας; Ο απαισιόδοξος και ρεαλιστής θα πει πως δεν θα την κερδίσουν.
Γιατί όσο ταλαντούχα, αφοσιωμένη και επίκαιρη μπορεί να είναι μια μπάντα, εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε εν τέλει τι καταναλώνουμε. Είτε αυτό είναι μουσική, είτε ενημέρωση.

Η ιστορία όμως θα δείξει πως οι SAULT ήταν στιβαροί, στοχαστικοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση και θάρρος όταν έπρεπε. Χαρακτηριστικά ηγετικά. Και οι Sault, αυτό κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια στον χώρο τους. Ηγούνται.

  • 5 (05/05/2019), Forever Living Originals
  • 7 (27/09/2019), Forever Living Originals
  • Untitled (Black Is) (17/06/2020), Forever Living Originals
  • Untitled (Rise) (18/09/2020), Forever Living Originals

Highlights: Wildfires, Masterpiece, Let Me Go, We Are the Sun, Tip Toe, Waterfalls, Sorry Ain’t Enough, Strong, Fearless, The Beginning & the End.
Playlist match: ESG, Soul II Soul, En Vogue, Cleo Sol, Arlo Parks, Moses Sumney, Jamila Woods, Black Pumas, Michael Kiwanuka, Durand Jones & the Indications, Kadhja Bonet.

Βρες τους Sault στο Bandcamp και το Spotify.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background