Ο Δημήτρης Πάντσος διαλέγει τα 10 καλύτερα τραγούδια της χρονιάς(του)

Written by on December 28, 2019

Ο παραγωγός του Join Radio, Δημήτρης Πάντσος επέλεξε τα δέκα τραγούδια που άκουσε περισσότερο αυτή τη χρονιά.

10. Joris Voorn feat. HÆLOS – Messiah

Υπάρχει πάντα ένα κομβικό σημείο στο κάθε σωστό, χορευτικό τραγούδι που ξέρεις πως θα στοιχειώσει για πάντα την κίνηση του ποδιού σου, το σπάσιμο της μέσης σου, το κάψιμο του τελευταίου σου κύτταρου στον τυραννισμένο σου εγκέφαλο. Εδώ το ανακαλύπτουμε στο 3.48”. Αν βάλεις δε τη λούπα στο ριπιτ, ενδέχεται και να χαθείς μέσα σε αυτή για τα επόμενα, ξέρω γω, πόσα χρόνια της ζωής σου.
Ναι, δίπλα στον ευφυή Ολλανδό συναντάμε τους Λονδρέζους Haelos, σε μια ακόμη τύπου “περνούσαμε και είπαμε να σας πάρουμε τα σώβρακα” εμφάνιση.

9. Black Pumas- Confines

Η μουσική που σε πιάνει αδιάβαστο είναι κι η καλύτερη, όπως και αυτή που σε σπρώχνει να απλωθείς εκεί που συνήθως δεν απλώνεσαι και να σεργιανίσεις εκεί που ξέρεις πως δεν υπάρχουν δρόμοι. Τα σοουλφουλ ριθμ εν μπλουζ φανκοσύνολα, ιτς νοτ μα ταιπ οφ θινκ, αλλά ένα και δύο και περισσότερα ουισκάκια θα τα έπινα στην υγειά του, γιατί το τραγούδι είναι φίνο, μαγκιόρικο, ξέρει να φτιάχνει ατμόσφαιρα και να κάνει όλο τον Αμερικάνικο Νότο, ένα.

8. Brook –Damage

Μας την έφερε ένα βράδυ ο Παύλος και από την επομένη κατσικώθηκε σε όλες τις δίωρες λίστες με το θράσος πριγκιπικού ζεύγους. Αντιστάθηκα, πάλεψα σκληρά, αρνήθηκα, σιχτίρισα και μετά έπεσα στα γόνατα και παρακάλεσα για συγχώρεση. Δεν ήρθε ποτέ.

7. Yeah But No- Run Run Run

Βερολινέζοι φίλοι που βγαίνουν σε ντουέτο και γυρνάνε αν τους φωνάξεις Douglas Greed και Fabian Kuss. Κατοικούν αυτοί, τα δύο τους άλμπουμ και βεβαίως αυτό εδώ το άσμα, μόνιμα στο δωμάτιο μου γιατί μου θυμίζουν πως η μουσική που αγάπησα δεκαετίες πριν, είχε σκοτάδι και φως σε απίθανη ισορροπία όπως και μια βαθιά μελαγχολία που με έκανε να χαμογελώ μονίμως ωσάν ευτυχισμένος. Του γιατρού…

6. FKA twigs –Sad day

“Taste the fruit of me/Make love to all you see” : Όταν όλοι θα ψάχνουν για το πραγματικό χρυσάφι στο καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς “Magdalene“, εσύ απλά κλείσε τα μάτια, και σκέψου την Kate Bush τριάντα χρόνια πριν, άλλα τόσα μπροστά και χαμογέλα. Μερικές φορές ο έρωτας δεν κρύβεται στις λέξεις που λες αλλά στις αναπνοές που παίρνεις ανάμεσα τους.

5. SYML –Meant to Stay Hid

Ο καλλιτέχνης λέει: “Το Meant To Stay Hid είναι ένα προσωπικό τραγούδι για την απώλεια. Μιλά γι’ αυτή την αίσθηση του σώματος όταν κάποιος έχει φύγει. Είναι η συνειδητοποίηση ότι η μνήμη μας γι’ αυτόν θα εξασθενίσει και θα αλλάξει. Αλλά είναι επίσης και μια όμορφη αλλά παράλογη, ελπίδα, ότι θα είμαστε και πάλι μαζί”.
… άσ’το να παίζει, άνοιξε το παράθυρο και πες στον ήλιο να μπει- ακόμη κι αν αυτό που νομίζεις πως βλέπεις, είναι μια γκρίζα καταχνιά.

4. MorMor-Outside

Με ένα τραγούδι το ’18 (“heaven’s only whisfyul”) και ένα ep των έξι κομματιών το ’19 (“some place else”), ανακηρύσσω αυτόν τον Τοροντιανό κάτοικο (που αγαπά με την ίδια ένταση τους Burial, τον Jame Blake και τους Radiohead), ως τον πιο δικό μου γαλαξιακό άνθρωπο για τη χρονιά που πέρασε. Και το “Οutside” το πιο όμορφο soundrack που μέλωσε μερικές από τις πιο άγονες στιγμές μου.

3. Jack Savoretti-What more can i do?

Γλυκιά αισθαντική βουτυρένια μεινστριμίλα που κυλά υποχθόνια στην φλέβα σου και για τέσσερα ολόκληρα λεπτά σε μετατρέπει, πάντα με την άδεια σου, σε αυτόν τον 70ς γκλιντερικό, μέσα -έξω, πρωταγωνιστή μπλοκμπαστερικής δευτεροτζειμποτικής περιπέτειας που πάντα πίστευες πως είσαι.
Κι ωραίο μαλλί παρεμπιπτόντως.

2. Billie Eilish –Everything i wanted

Θεωρητικά, εδώ θα ήταν τo Bad Guy. Τελευταία στιγμή όμως, έβγαλε ένα σίνγκλ αγάπης και αφοσίωσης, αναφορά στη σχέση της με τον αδερφό και συνεργάτη της και όλα πήγαν κατά διαόλου.

I had a dream
I got everything I wanted
But when I wake up, I see
You with me

Την πρώτη φορά που το άκουσα ζορίστηκα πολύ να διακόψω την- στο repeat- εμπλοκή μου μαζί του. Το γνώρισα μεσημέρι, του ξέφυγα για πρώτη φορά, βράδυ. Την άλλη μέρα, ξανακύλημα, τα ίδια.

If I could change the way that you see yourself
You wouldn’t wonder why here
They don’t deserve you

17 χρονών και βρίσκω τον ωμό, καθαρό σαν κρύσταλλο, τρόπο, με τον οποίο μεταφράζει την επαφή της με το όποιο της συναίσθημα, απλώς αδιανόητο. Και ιδιαιτέρως ζηλευτό. Όλα τα άλλα, τυρόπιτες.

1.Melody of Love- Hot Chip

All you need to hear is moving in the air
All you need to hear, beyond the blue despair

Το ονόμασα το χάπι της ήμερας. Και ήταν.

Every day begins just like a morning prayer
We’re trying to resist what we’re hearing in the air

Μερικές φορές -τις περισσότερες- αυτό που θες πιο πολύ, είναι κάποιον, να σε πάρει απο το χέρι, να σε πάει μπροστά και να σου ψιθυρίσει: “μη μασάς, αυτές οι μέρες θα περάσουν”.

There is a sound that resonates
A melody of love

Μερικές φορές- τις περισσότερες- το μόνο που τελικά χρειάζεσαι, είναι μια γ**** όμορφη μελωδία για να κουρδίσει τη μέρα σου.

  • Ακούς τον Δημήτρη στο Join Radio Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00-12:00

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background