Κομμένα τα γέλια: Ο Joker του Joaquin Phoenix και οι άλλοι

Written by on April 4, 2019

Οι ιστορίες της DC όπως και οι κινηματογραφικές μεταφορές τους είναι πάντα πολύ πιο αδύναμες και λιγότερο εντυπωσιακές από εκείνες της Marvel. Στις εξαιρέσεις είναι η θεοσκότεινη τριλογία του Christopher Nolan, “Batman Begins”, “The Dark Knight”, “The Dark Knight Rises” και όπως φαίνεται από το ανατριχιαστικό trailer του “Joker” με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, -αν είναι τόσο δυνατή κι η ταινία- υπάρχει μια ελπίδα για την κομιξάδικη εταιρία να πάρει τα πάνω της.
“My mother always tells me to smile and put on a happy face”. Πρόκειται για την ιστορία του περιβόητου αντιπάλου (και  καλύτερου κακού) του Batman πριν γίνει ο Joker, όταν ξεκίνησε δηλαδή ως stand up κωμικός και κλόουν, πήγαν όλα στραβά στη ζωή του και κατέληξε ο ψυχοπαθής δολοφόνος που όλοι ξέρουμε . Ο Phoenix τον κάνει να φαίνεται τόσο ανθρώπινος κι εύθραυστος που σε συγκινεί τρομερά και την επόμενη στιγμή, απλά με μία κίνηση, τον μεταμορφώνει στον πιο παρανοϊκό τύπο που θα συναντήσεις ποτέ. Αντιθέσεις που τις πετυχαίνει πάντα με μεγάλη ευκολία αυτή η ηθοποιάρα , αρκεί να θυμηθείς έτσι, στα γρήγορα, τον συγκλονιστικό Βασιλιά του στο “Gladiator”, τον κατεστραμμένο Freedie στο “Master”, τον αλλόκοτο Doc στο “Inherent Vice”.


Κι επειδή έχουν ξεκινήσει τα στοιχήματα και οι συγκρίσεις, πριν από τον Joker του Joaquin που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 4 Οκτωβρίου, είχαν προηγηθεί οι παρακάτω κύριοι στις σινεοθόνες:

“The Dark Knight” (2008)
Heath Ledger


Όταν είδαμε την ασύλληπτη ερμηνεία του Heath Ledger στο The Dark Knight, φωνάξαμε όλοι μαζί με μια φωνή ότι ήταν ο καλύτερος Joker που έχει υπάρξει στο σινεμά. Του έδωσε τεράστιο βάθος, πρόσθεσε χίλιες πλευρές στην απρόβλεπτη προσωπικότητα του κι έδωσε masterclass ερμηνείας. Μάλιστα, είχαν βγει διάφορες φήμες πως είχε πάθει τέτοια εμμονή με το ρόλο που η τελειομανία του, τον διέλυσε ψυχολογικά.
Το Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου έγραφε το όνομα του αλλά δυστυχώς δεν το παρέλαβε ποτέ αφού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του “The Imaginarium of Doctor Parnassus”, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ύστερα από υπερβολική δόση φαρμάκων.

 “Suicide Squad” (2016)
Jared Leto


O χειρότερος όλων. Ο Jared Leto παρουσίασε μια καρικατούρα του Joker που έμοιαζε με παρωδία του Jim Carrey κι ήταν τυχερός μες την ατυχία του, που υπήρχε τουλάχιστον δίπλα του η Harley Quinn της Margot Robbie για να ισορροπεί την κατάσταση. Ενώ προφανώς είναι πολύ καλός κατά τ’ αλλα o Jared, εδώ δεν τον βοήθησε ούτε η ιστορία της συμμορίας, ούτε η εξωτερική εμφάνιση, ούτε το συνολικό αποτέλεσμα. Και στα τρία “ούτε”, καίγεσαι.

“Batman” (1989)
Jack Nicholson


Στυλιζαρισμένος μεν, απίστευτα εκφραστικός δε, είναι σαν ένα ζωντανό καρτούν έτοιμο να εκραγεί από λεπτό σε λεπτό. Ο ψυχεδελικός Jack Nicholson στο σύμπαν του Tim Burton, έφτιαξε την τέλεια φιγούρα για τους χειρότερους εφιάλτες μας παρουσιάζοντας έναν εντελώς καινούριο τρόπο παιξίματος που συνδύαζε αρκετά στοιχεία από τον βωβό κινηματογράφο και την κινησιολογία των μίμων, την εποχή που ο σκηνοθέτης του δεν συμβιβαζόταν με κανέναν ώστε να αλλάξει το στυλ του (τσακ να’το και υπονοούμενο).
ps: Μην ξεχάσεις να σημειώσεις πως στο τηλεοπτικό σύμπαν έχουν υποδυθεί τον Joker ο Cesar Romero στο “Batman” (1966-1968) και ο Cameron Monaghan στο Gotham (2014-2019).
[addthis tool=addthis_inline_follow_toolbox]


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background