Οι Ιάπωνες, αποχωρώντας από το Μουντιάλ 2018, πήραν τη σφουγγαρίστρα…και τα έκαναν λαμπίκο!

Written by on July 3, 2018

Το ότι οι Ιάπωνες διαθέτουν και ατομικό πολιτισμό ως άτομα, το γνωρίζαμε ήδη. Απλώς, δεν περιμέναμε ότι θα τον επιδείξουν σε κάτι που δεν θα σκεφτόταν κανείς μας.
Ως γνωστόν, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ιαπωνίας αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ, το βράδυ της Δευτέρας, στο τελευταίο λεπτό, από το Βέλγιο.

Στην αρχή, οι «σαμουράι» πήγαν κοντά στους (απογοητευμένους) οπαδούς τους -διάολε, ήταν η τρίτη φορά που η ομάδα ήταν πολύ κοντά στους «8» Παγκοσμίου Κυπέλλου- υποκλίθηκαν ταπεινά μπροστά τους και τους χειροκρότησαν για την ψυχολογική στήριξη που τους παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια που παρέμειναν στη διοργάνωση.
Μετά, πήγαν -για τελευταία φορά- στα αποδυτήρια του γηπέδου, έκαναν ντους, πήραν τα πράγματά τους και έφυγαν, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους… λαμπίκο!

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία που πόσταρε δημοσιογράφος του CNN, οι Ιάπωνες παίκτες όχι μόνο γυάλισαν τα αποδυτήρια, αλλά άφησαν και μια πινακίδα στην οποία έγραψαν τη λέξη «σπασίμπα» -«ευχαριστώ», στα Ρωσικά».
Αυτό ως απάντηση σε όλους εκείνους που, μετά τον αποκλεισμό τους, έκαναν πλάκα λέγοντας ότι «οι παίχτες του Ακίρα Νισίνο, τώρα που δεν προκρίθηκαν, θα κάνουν χαρακίρι» και αμέσως μετά γελούσαν μόνοι τους, σαν πιωμένοι Αϊ Βασίληδες.

Ο πολιτισμός των Ιαπώνων είναι μια άλλη συνθήκη, που αρκετοί λαοί -και ο δικός μας, σε κάποιες περιπτώσεις- δεν μπορούν να τον φτάσουν. Είναι από τις φορές που το κέρδος για μια ομάδα δεν έρχεται πάντα από μια πρόκριση στην επόμενη φάση.
Arigato (ευχαριστώ) και sayonara (αντίο), μάγκες…

Αλέξης Μαντάς


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background