Μερικοί καλοί λόγοι για να μην καταναλώνεις ζωικά προϊόντα {Οι Smiths τα έχουν πει δεκαετίες πριν}

Written by on 15 Φεβρουαρίου, 2017

Η Κωνσταντίνα Ψιμούλη μυήθηκε στο vegan τρόπο διατροφής και ζωής το 2012.  Πέντε χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή της  αλλά θεωρεί πως είναι ό,τι καλύτερο έκανε πότε για τα ζώα, το περιβάλλον αλλά και την υγεία της. Μας εξηγεί το γιατί.

Δεν είμαι φανατική ούτε θέλω να εκβιάσω συναισθήματα. Πραγματικά θεωρώ πως κάποιος αξίζει να δοκιμάσει αυτόν τρον τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα. Μπορεί να με έσπρωξε σε αυτήν την επιλογή η  ευαισθησία μου για τα ζώα στην πορεία όμως ανακάλυψα πως αυτή η vegan διατροφή (κι όχι μόνο) έκανε καλό στην υγεία μου. Υπάρχουν πολλές ισχυρές πεποιθήσεις γύρω απο την “ανάγκη” του ανθρώπινου οργανισμού για κρέας αν όμως το ψάξεις βλέπεις πως δεν ισχύουν.
Όταν μιλάμε για κρέας δεν μιλάμε για ζώα που περνάνε μια ανέμελη ζωή σε λιβάδια και τρώνε χορταράκια  αλλά για ζώα που βασανίζονται σωματικά και ψυχολογικά σε σοκαριστικό βαθμό σαδισμού, τρέφονται με ό,τι χειρότερο και ντομπάρονται με ένα σωρό χημικά πρόσθετα.
Θεωρώ πως δεν πρέπει φοβάσαι να δεις και να αντιμετωπίσεις την αλήθεια ούτε να βολεύεσαι με οποιαδήποτε άλλη ενναλακτική.
Καταναλώνοντας κρέας δολοφονείς αθώα ζώα αλλά και την υγεία σου. Οι Smiths μάς το έχουν πει κατάμουτρα δεκαετίες πριν.

Πλέον όλοι λίγο πολύ  γνωρίζουμε το απίστευτο θρίλερ που ζουν καθημερινά εκατομμύρια ζωα. Αλήθεια τώρα, θες να συμμετέχει σε όλο αυτό; Μην έχεις αυταπάτες. Μιλάμε για πραγματικά βασανιστήρια, που ούτε σε εφιάλτη δεν έχεις δει, και αυτές οι αθώες ψυχές το ζουν καθημερινά. Ζουν μέσα σε φρικτούς πόνους και τρόμο και πεθάινουν με φρικτούς πόνους και τρόμο.
Αλλά ακόμα αν δεν είσαι τόσο ευαίσθητος με τις ζωές αυτών των πλασμάτων σίγουρα  είσαι με  τη δική σου.
Γιατί το κρέας αυτών των ζώων είναι γεμάτο από δηλητηριώδεις τοξίνες, που παράγει το σώμα τους ως απότελεσμα αυτής της κακοποίησης που -μάντεψε- περνάνε στον δικό σου οργανισμό μέσω της διατροφής σου. Και όχι δεν είναι μία ακόμα “ζωοφιλική θεωρία”  ευαίσθητων χίπηδων.
Ρώτα όποιον ειδικό θέλεις.
Και οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμός αυτών των ζώων λόγω της βίας δεν είναι το μόνο “δηλήτηριο” που τρως.
Τα κτηνοτραφικά προϊόντα (ανάμεσά τους και τα γαλακτοκομικά) προέρχονται από ζώα τα  οποία μεταξύ άλλων “τρομπάρονται” με  φάρμακα , ορμόνες, εμβόλια. Η ίδια η φύση προσπαθεί να μας το πει, τρελές αγελάδες, γρίπη χοίρων και πτηνών. Κι αν νομίζεις πως αυτά τα ζώα δεν φτάνουν στο πιάτο σου να σου πω ότι οι περισσότερες  αγελάδες σφάζονται πριν κλείσουν το έτος ,δηλαδή μωρά ακόμα, για να μην έχουν προλάβει να εκδηλώσουν την οποιδήποτε ασθένεια και δεν μπορούν να πουληθούν.
Και φυσικά η κτηνοτροφία δεν βλάπτει μόνο ζώα και ανθρώπους αλλά και το φυσικό μας περιβάλλον.

Η βιομηχανία της  κτηνοτροφίας ευθύνεται για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου:

1) 9% του διοξειδίου του άνθρακα,

2) 65% του οξειδίου του αζώτου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την κοπριά και το οποίο είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα,

3) 37% του μεθανίου το οποίο παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών και είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, και

4) 64% της αμμωνίας που προκαλείται από τα ούρα των ζώων και συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή.
Όλοι αυτοί οι αριθμοί  αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ανθρώπινο παράγοντα

Η παγκόσμια κτηνοτροφία αυξάνεται σταθερά χρησιμοποιώντας πλέον το 30% ολόκληρης της επιφάνειας του γήινου εδάφους, ενώ αποψιλώνονται ολόκληρα δάση για να μετατραπούν σε βοσκότοπους.

Αρκεί να αναφέρω, ότι από τη μισή έκταση της γης που καταλάμβαναν τα δάση κάποτε, τώρα πια έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο της.

Το αποτέλεσμα δε αυτού είναι ότι όχι μόνο καταστρέφονται οι πνεύμονες οξυγόνου της γης, αλλά υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα του εδάφους και κατ’επέκταση ο υδροφόρος ορίζοντας. Περίπου το 20% των βοσκότοπων έχουν υποβαθμιστεί λόγω της υπερβόσκησης, της διάβρωσης και της ρύπανσης του εδάφους από τα ζωικά απόβλητα, τα αντιβιοτικά, τις ορμόνες, τις χημικές ουσίες από τη βυρσοδεψία, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ψεκαστούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών.
Όσο δε αφορά τους φθίνοντες πλέον υδάτινους πόρους της γης, η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού κι είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρύπανσης και μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Χαρακτηριστικά, ο Paul Watson αναφέρει πως «450 γραμμάρια κρέατος ισοδυναμούν με 3.800 λίτρα φρέσκου νερού. Ποιο είναι το νόημα να κάνεις οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείς για τα πιάτα ή στο ντους όταν κάθεσαι να φας και καταναλώνεις 3.800 λίτρα με ένα μόνο σου γεύμα;» και ότι «τα χοιροτροφεία στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ παράγουν τόσα απόβλητα που έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι άνθρωποι πίνουν στην κυριολεξία κοπριά γουρουνιών μαζί με το νερό τους αλλά θεωρούν πως δεν διατρέχουν κίνδυνο…γιατί επιφορτίζεται με χημικά και χλωρίνη».
Συνεχίζει δε λέγοντας ότι: «Σε έναν κόσμο που χάνει γρήγορα τις πηγές καθαρού πόσιμου νερού, είναι καθαρή τρέλα να διατηρούνται εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες που καταναλώνουν 3.800 λίτρα νερού για κάθε κιλό βοδινού κρέατος».
Και φαντάζομαι έχεις ακούσει  τι συμβαίνει με το νερό τα τελευταία 10 χρόνια και πόσο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις.
Νομίζω λοιπόν πως είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι το γίνεις κάποιος vegan δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) μία απόφαση μόδας αλλά μία απόφαση που αφορά  τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του.
Και ξαναλέω αξίζει να το ψάξεις και να το δοκιμάσεις.

Κωνσταντίνα Ψιμούλη είναι αρχιτέκτονας και δασκάλα yoga. Μπορείς να την ακολουθήσεις στο instagram και να δεις τις vegan συνταγές που ανεβάζει για φαγητά, γλυκά ακόμα και οδοντόκρεμες!

plasmapsi

λουκάνικο από γλουτένη σιταριού

Plasmapsiodonto

Οδοντόκρεμα με λάδι καρύδας, μπεικιν σόδα και κάποιο αιθεριο ελαιο.Με αυτήν την οδοντόκρεμα εξαφανίζονται οι πόνοι και οι ευαισθησίες στα ούλα ενώ λευκαίνουν τα δόντια.

Ρυζογκοφρέτα,μελιτζανοσαλάτα,φέτα αμυγδάλου,ντομάτα και θυμάρι.

Ρυζογκοφρέτα,μελιτζανοσαλάτα,φέτα αμυγδάλου,ντομάτα και θυμάρι.

 Mαρία*Πετρίδη

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background