Η πιο παλιά καταγεγραμμένη εμφάνιση των Kraftwerk

Written by on 7 Μαΐου, 2020

Ο θάνατος του Florian Schneider-Esleben των Kraftwerk βύθισε τα σόσιαλ σε θλίψη και γέμισε δεκάδες «τοίχους» με ατίθασα ηλεκτρόνια.

Ιδού η πρώτη στιγμή τους.
Στις σελίδες της μουσικής ιστορίας συναντούμε σήμερα, μερικές από τις πιο στέναχωρες λέξεις της. Ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Kraftwerk και ξεκάθαρα το πιο χαρακτηριστικό και ιδιοφυές μετά από χρόνια πάλη με τον καρκίνο, έχασε τη μάχη.

Οι Kraftwerk ξεκίνησαν το 1970 ως τρίο: Ralf Hütter (Hammond), Klaus Dinger(ντραμς) και Florian Schneider-Esleben (φλάουτο) στο Düsseldorf της Γερμανίας.

Πολλοί ισχυρίζονται πως αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε, για να μπορέσουν κι αυτοί μετά με τη σειρά τους να εφεύρουν (όπως και έκαναν), ψηφιακές συνθετικές μουσικές που βρίσκουμε πλέον πίσω από λέξεις όπως electro, techno, synth-pop, hip-hop.

Στα άλμπουμ τους της δεκαετίας του ‘70 θα βρεις συμπυκνωμένη όλη τη ηλεκτρονική ιστορία. Kraftwerk (1970), Kraftwerk 2 (1971), Ralf und Florian (1973), Autobahn (1974), Radio-Aktivität (1975), Trans-Europa Express  (1977), Die Mensch-Maschine (1978). Όπως ακριβώς δηλαδή, αυτή θα ξεδιπλωνόταν τις επόμενες δεκαετίες.
Και αν το θες και πιο συγκεκριμένα, ψάξε να ακούσεις το Autobahn. Μετά από τρία άλμπουμ, υπέροχα χαμένα στην προσωπική τους ομίχλη, αποφάσισαν να βγουν από αυτή και να δημιουργήσουν το πρώτο synth pop άλμπουμ της μουσικής ιστορίας. Όπως εύστοχα και έξυπνα συμφώνησαν όλοι.

Στην πρώτη τους καταγεγραμμένη εμφάνιση, στο Soester, το 1970 (διασωσμένο από το τηλεοπτικό σόου Rockpalast, στο πλαίσιο της σειράς «From The Archives»), βλέπουμε το αρχικό τρίο να πειραματίζεται με τη μετρονομία, το φλάουτο και το Hammond και να φλερτάρει ασύστολα με την avant-garde. Μπροστά στα έκπληκτα ασπρόμαυρα γερμανικά πρόσωπα που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Ανεμοστρόβιλος στη μουσική ιστορία φυσικά, αλλά ποιος, να το υποπτευόταν τότε!


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background