Η Lana Del Rey έβγαλε νέο, αισθαντικό άλμπουμ. Ε και;

Written by on March 24, 2021

Το ονόμασε «Chemtrails Over The Country Club» και έχει άρωμα Lana Del Rey σε κάθε του νότα και στίχο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ας ξεκινήσω με τις οριοθετήσεις. Είμαι αυτός που την άκουγε μετά θρησκευτικής ευλάβειας και μανίας στο Born to die του 2012, τη βαρέθηκε στο Ultraviolence του 2014, την παράτησε στο Honeymoon του 2015, θεώρησε το Lust For Life, καλύτερο άλμπουμ για το 2017 και δεν κατανόησε ποτέ την υστερία και τους διθυράμβους για το Norman Fucking Rockwell! του 2019. Είμαι αυτός που δεν έχει δηλαδή, σταθερή σχέση μαζί της.

Και για να είμαι ειλικρινής, έχω και την αίσθηση πια, πως παλινδρομώ, γλιστρώ και οπισθοχωρώ στην τριετία 2013-2016, τότε δηλαδή που είχα προχωρήσει στη ζωή μου και την είχα αφήσει πίσω. Όποτε και το ερώτημα πέφτει βαρύ σαν (μουσική) ιστορία. Επέστρεψε; Ακούω το νωχελικό της τοκ τοκ στην πόρτα μου; Ή κουφαίνω επιτυχώς τον εαυτό μου ως μόνο τρόπο απόδρασης;

Κυκλοφορήσαμε και σας περιμένουμε

Όπως σε όλα τα σημαντικά ερωτήματα (οκ σε αρκετά από αυτά), η αλήθεια είναι (so chic!) κάπου στη μέση. Ή έστω προς τη μέση. Αν πιστέψω στις πρώτες κριτικές που έτρεξαν να πάρουν θέση, η Lana με το νέο της (έβδομο) άλμπουμ, Chemtrails Over The Country Club, γυρίζει πίσω στις πρώτες της ιστορίες, βρίσκει νέους τρόπους να τραγουδά και συνεχίζει επάξια την παράδοση του προηγούμενου της άλμπουμ NFR του ’19.

Αν πιστέψω σε αυτά που ακούω και αισθάνομαι, σε πρώτη ακρόαση, αυτό που θα πω είναι πως έχω ένα θέμα με τα «μονοτονικά» άλμπουμ. Από το κομμάτι νούμερο δύο (Chemtrails Over The Country Club) ως και το νούμερο οχτώ (Yosemite), νομίζω πως ακούω ένα κομμάτι (σπασμένο σε μέρη). Ή το ίδιο κομμάτι (σε επανάληψη). Μετά κάνει ένα break και μέχρι το νούμερο έντεκα, οκ, τα κομμάτια αλλάζουν, δεν πάνε για χορό αλλά τουλάχιστον μας παρουσιάζουν και μια ρυθμολογία άλλου τύπου (στα εντελώς δικά της “αισθαντικά” πλαίσια πάντα).

Για την ιστορία να σημειώσω

Το μισό άλμπουμ είχε προλάβει ήδη να “διαρρεύσει” σε singles και αποσμάσματα απο αυτά, μέσα στην τρικυμία των αναβολών του, λόγω της πανδημίας (κανονικά θα κυκλοφορούσε στις 5.9.20). Και αυτά τα δείγματα, ναι, ήταν κάπως προβληματικά.

Μήπως όλα θα φτιάξουν με τη δεύτερη ακρόαση; Θυμάμαι το ρεύμα του Lust for life. Πως με χτύπησε χωρίς δεύτερη ειδοποίηση. Μπαμ και κάτω. Θυμάμαι την πολυπλοκότητα των ήχων του, τη γενναιοδωρία στους στίχους, την έντονη διακύμανση των αισθημάτων στη φωνή. Τις τόσες διαφορετικές ιστορίες που είχε να διηγηθεί. Όταν βρίσκω τα σκούρα ακόμη και τώρα, βουτάω στον θεραπευτικό του μικρόκοσμο. Δεν συνάντησα το ίδιο εδώ. Το Chemtrails Over The Country Club απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «σπουδαίο». Και αρκετό από το «απαραίτητο». Ας του μείνει λοιπόν το «συμπαθές» (κάποια θα πλήρωναν περιουσίες ακόμη και για επιθετικούς προσδιορισμούς σαν κι αυτό).

Όταν μας αφήσουν ελεύθερους, θα το τσεκάρω μπροστά και σε μια θάλασσα. Ποιος ξέρει, μπορεί οι τέσσερις τοίχοι να είναι οι μόνοι φταίχτες.

Μια ιστορία για ένα τραγούδι

Δήλωσε η Lana Del Rey σχετικά με το κομμάτι που θεωρεί την «καρδιά» του άλμπουμ: “Αυτό που μου αρέσει πολύ σε αυτό το κομμάτι είναι πως παρόλο που περιγράφει μια «φρίκη» στους στίχους, όταν τελειώσει ξέρεις ακριβώς με τι έχεις να κάνεις.  Μισώ όταν ακούω ένα τραγούδι που έχει υπέροχη μελωδία αλλά δεν έχω ιδέα γι’ αυτό που μιλά”.

Πριν από την επίσημη κυκλοφορία των τραγουδιών, σε μια πρώτη “εμφάνιση” του, είχε ειπωθεί πως περιγράφει “μία απο τις πιο θλιβερές στιγμές στη ζωή της Lana Del Rey”. Σε μια συνέντευξη που ακολουθήσε στο περιοδικό Mojo, “αποκαλύφθηκε” και η ιστορία. Το White Dress μιλά ουσιαστικά για την εποχή που ήταν 19, δούλευε ως σερβιτόρα, άκουγε White Stripes και Kings of Leon και ονειρευόταν στιγμές δόξας και έφρασης (και που σύμφωνα με το twist που κρύβεται στο τέλος των στίχων, ίσως και θα ήταν καλύτερο αυτές, τελικά, να έστριβαν προς άλλη κατεύθυνση)

  • Θες κι άλλο παράδοξο; Το τραγούδι διεκδικεί ήδη θέση και μάλιστα υψηλή, στη λίστα με τα πιο sad τραγούδια όλων των εποχών.

Υ.Σ. Λίγες μέρες μόλις μετά την εμφάνιση του 7ου άλμπουμ, ανακοίνωσε και την κυκλοφορία ενός 8ου, με τίτλο Rock Candy Sweet, στις 1.6.21. Κάτι που έκρινε ως απαραίτητο μετά τις κατηγορίες για “οικειοποίηση-κατάχρηση- κουλτούρας και ωραιοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας”.

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background