Η αυτοβιογραφία της Sinéad O’Connor, Rememberings, ετοιμάζει έξοδο

Written by on May 31, 2021

Και οι φανς της Sinéad O’Connor (και όχι μόνο) που είναι πάντα σε ετοιμότητα, σχεδιάζουν μεγάλους, μαύρους κύκλους, γύρω από τη σωστή ημερομηνία: Τρίτη, 1η Ιουνίου 2021!

Η παιδική κακοποίηση από τη μητέρα της. Το αναμορφωτήριο. Η κλεπτομανία. Το ποπ σταρ σύστεμ. Η καθολική, Παπική μεταμόρφωση. Οι εγκλεισμοί. Η αίρεση. Η αποστασία. Οι διάσημοι συνάδελφοι. Η κατάθλιψη. Η μανία. Οι γάμοι. Η εικόνα. Τα παιδιά. Η πτώση. Το Ισλάμ. Το hijab. Η θρησκεία. Οι ελιγμοί. Η αυτοβιογραφία.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Sinéad, έδωσε μια συνέντευξη στον Simon Hattenstone της Guardian. Οι λέξεις κυλούν αβίαστα και ελεύθερα. «Πού ήσουν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια;», της λέει. «Σε τρελάδικο», του απαντά, σχεδόν, χαμογελώντας αυτή. 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της album, The Lion and the Cobra και η 54χρονη πλέον, Sinéad O’Connor μπορεί να υπερηφανεύεται πως είδε και αντιμετώπισε τη ζωή και την κόλαση με τον ίδιο τρόπο. Με το ίδιο θράσος. Με την ίδια γενναιότητα. Και τον ίδιο λυγμό.

Αναμνήσεις που συστήνονται  

 • Στις «Αναμνήσεις» των 304 σελίδων, περιγράφει, μεταξύ άλλων, το φόβο της, όταν την ημέρα που ο πατέρας της, τους εγκατέλειψε κι η μητέρα της, έκλεισε εκείνη και τα αδέρφια της έξω από το σπίτι. «Γονάτισα στο έδαφος» θυμάται, «και θρήνησα μπροστά στο κλειστό παράθυρο. Τότε έχασα επίσημα το μυαλό μου. Τότε άρχισα να φοβάμαι το μέγεθος του ουρανού. Αυτό μου προκάλεσε και την αγοραφοβία μου. Το βρίσκω πολύ δύσκολο να είμαι έξω. Δεν με πειράζει όταν η νύχτα είναι μαύρη. Αλλά μόλις αρχίζει να σουρουπώνει, ξεκινάει το πρόβλημα».  
 • Σε άλλο σημείο, αναφέρει πως κάποια στιγμή τη διέταξε να ξαπλώσει γυμνή στο πάτωμα με τα πόδια ανοιχτά και μετά, τη χτύπησε επανειλημμένα στα ιδιωτικά της μέρη. Ήταν πεπεισμένη ότι η μητέρα της, ήθελε να καταστρέψει τα αναπαραγωγικά της όργανα. «Είχε να κάνει με το ότι ήθελε να είμαι αγόρι. Δεν ήθελε κορίτσια», θα πει. «Και της έμοιαζα. Ένας λόγος που άρχιζα να ξυρίζω το κεφάλι μου ήταν για να μη βλέπω στον καθρέφτη μου εκείνη».

 • «Έγινα κλεπτομανής όπως κι εκείνη. Ο πατέρας μου, μας πήγε διακοπές εμένα και τα αδέρφια μου όταν ήμουν 13 και έκλεψα μια κουβέρτα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Κλέβω τα πιο άχρηστα πράγματα για να κλέψω κάτι και μόνο».

 • «Η μητέρα μου επισκεπτόταν σπίτια για πώληση, έμπαινε και έπαιρνε ό,τι μπορούσε. Έκλεβε κι από το παγκάρι της εκκλησίας και ας είχαν λεφτά. Την περίοδο πριν πεθάνει, ζούσαμε σαν να μη είχαμε τίποτα, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς πετρέλαιο. Και μετά, ανακαλύψαμε πως είχε 250.000 λίρες στην τράπεζα».

«Νομίζω ότι η μητέρα μου ήταν κακός άνθρωπος»

 • «Δεν πιστεύω όμως ότι ήταν δικό της λάθος. Όταν κοιτάζω φωτογραφίες της πριν παντρευτεί, ήταν μια χαρούμενη, λαμπερή, ευτυχισμένη νεαρή γυναίκα. Νιώθω πως κάτι την κυριάρχησε μετά.  Ήταν ο διάβολος μέσα της», θα πει για την γυναίκα που την έφερε στον κόσμο. Όταν η Sinead O’ Connor ήταν 18 χρονών, η μητέρα της σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τότε είχε δηλώσει πως την αγαπούσε και δεν ανέκαμψε ποτέ από το θάνατο της. Σήμερα, λέει πως ανακουφίστηκε.

 • Το τραγούδι της, Fire on Babylon αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών.
 • «Έριξα μια ματιά στο YouTube για να με θυμηθώ. Κοίταζα τον εαυτό μου και το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν ένα “holy shit, είμαι πράγματι εγώ; Και είμαι όντως καλή;” Κοιτούσα την εμφάνιση μου στoν Jools Holland, έβλεπα μια νεαρή κοπέλα πολύ αδύνατη και σκεφτόμουν, σοβαρά τώρα, από πού βγαίνει αυτή η φωνή;»

 • Λίγο μετά την επιτυχία του Nothing Compares 2 U έλαβε ένα τηλεφώνημα από το Prince πως ήθελε να τη γνωρίσει. Όταν την είδε, της είπε πως δεν του άρεσε που έβριζε στην τηλεόραση, όπως και το ότι δεν τον είχε καλέσει στην ηχογράφηση. Μετά, της ζήτησε να παίξουν μαξιλαροπόλεμο και όταν αυτή ανακάλυψε πως είχε κρύψει ένα σκληρό αντικείμενο στο δικό του μαξιλάρι, προσπάθησε να φύγει. «Καθόταν σε μια καρέκλα μπροστά από την πόρτα, οι ίριδες στα μάτια του είχαν διαλυθεί, τα μάτια του ήταν άσπρα. Δεν ήταν πρίγκιπας, ήταν διάβολος», θα πει. Κατάφερε να του ξεφύγει και αυτός την κυνήγησε με το αυτοκίνητο του. Παλιά, της φαινόταν αστείο. Όχι όμως πια.

 • «Δεν θα μπορούσες να με πεις κλασσική καθολική. Έχω τέσσερα παιδιά από τέσσερις διαφορετικούς άντρες. Από αυτούς, έχω παντρευτεί μόνο τον έναν. Και έχω παντρευτεί και άλλους τρεις, από τους οποίους κανείς δεν είναι πατέρας των παιδιών μου».

Δεν ξεχνώ

 • Είχε μια ρομαντική σχέση με τον Peter Gabriel. Αυτός θα πει πως την ξεπέρασε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Αυτή, πως την κυνηγούσε ένα χρόνο μέχρι να βγει εκείνος μετά και να πει πως την ξεπέρασε σε ένα Σαββατοκύριακο. «Ο Peter ήταν ο λόγος που πάντα λέω στα αγόρια μου, αν θες να πας με μια γυναίκα δεν χρειάζεται να της πεις ότι την αγαπάς για να το καταφέρεις” είπε κάποια στιγμή και μετά συμπλήρωσε “παρόλα αυτά, μη σας μπουν λάθος ιδέες, ακόμη και σήμερα τον σκέφτομαι με μεγάλη τρυφερότητα».
 • Έχει γράψει για την ταινία Captive, μαζί με τον The Edge των U2, το τραγούδι Heroine. Πριν τις μεγάλες δόξες.

 • Στις 3 Οκτωβρίου του 1992, ως καλεσμένη στη ζωντανή εκπομπή Saturday Night Live, σκίζει τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τις κακοποιήσεις παιδιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
 • Το 1999, χειροτονήθηκε ιερέας της καθολικής εκκλησίας με το όνομα Mother Bernadette Marie. To 2018, ασπάζεται τον Ισλαμισμό και αλλάζει το όνομα της σε Shuhada Sadaqat.
 • Στο έκτο άλμπουμ Sean-Nós Nua του 2002, η Sinéad O’Connor, τραγούδησε παραδοσιακά ιρλανδικά κομμάτια, της σχολής των Sean-nós. Στο Throw Down Your Arms του 2005, τα βάζει με τη reggae.
 • Τα 19 από τα 20 τατουάζ που ξαπλώνουν στο σώμα της, είναι εμπνευσμένα από θρησκευτικά στοιχεία και φράσεις. Η μόνη εξαίρεση είναι το Vampire slayer, το όνομα με το οποίο την προσφωνούσαν οι φίλοι της, μετά το περιστατικό με τον Πάπα στο Saturday Night Live.

 • Κέρδισε 4 υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy συμπεριλαμβανομένων του Καλύτερου Άλμπουμ και του Καλύτερου Τραγουδιού (I Do Not Want What I Haven’ t Got / Nothing Compares 2 U).

Η αυτοβιογραφία Rememberings της Sinéad O’Connor, θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουνίου του 2021, από την Sandycove των Penguin Books.


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track

Title

Artist

 

Background